lszk Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 W ~/.emacs mam ;;polski slownik (setq-default ispell-program-name "aspell") (setq ispell-extra-args '("--sug-mode=ultra")) ;;(setq ispell-personal-dictionary "~/.ispell-pl") (ispell-change-dictionary "pl") Po odpaleniu emacsa w *Messages* jest Loading ispell...done Loading regexp-opt...done Local Ispell dictionary set to pl czyli na oko wszystko w porządku. Jednak przy próbie sprawdzenia testowego pliku, w logu pojawia się Starting new Ispell process [default] ... Spell checking test using aspell with default dictionary... (czemu swoją drogą w [/ code] nie można użyć [b][/ b] czy innych?) No i znowu się przestawia na domyslny i nie chodzi. http://img402.imageshack.us/my.php?image=przedmw7.png Musze ręcznie zrobić dopiero teraz M-x ispell-change-dictionary i ustawić słownik na pl. http://img185.imageshack.us/my.php?image=powf0.png Nie zetknąłem się na necie z podobnym problemem. Licze, że ktoś używa tutaj emacsa i może coś doradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 Nie znam się na tym, ale mogę napisać czemu w [ code ] nie działają inne znaczniki. Po prostu to ma być z założenia kod i nie jest on interpretowany (żeby można było wklejać fragmenty ze znacznikami BBcode, htmla itd. itp.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 @lszk, zamiast: (ispell-change-dictionary "pl") wstaw: (setq ispell-dictionary "polish") Ja mam u siebie w ~/.emacs: (setq ispell-program-name "aspell") (setq ispell-dictionary "polish") i chodzi jak ta lala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 Zapomniałem wspomnieć, ze próbowałem i też mi to nie chodzi. Na emacswiki obecnie nawet nie ma takiego przykładu, jedyny to myk z dopisaniem nowej pozycji do menu, co mnie nie urządza. (require 'ispell) (add-to-list 'ispell-dictionary-alist '("swiss" "[a-zA-Z\304\326\334\344\366\337\374]" "[^a-zA-Z\304\326\334\344\366\337\374]" "[']" t ("-C" "-d" "swiss") "~latin1" iso-8859-1)) (defun my-ispell-swiss-dictionary () "Switch to the Swiss dictionary." (interactive) (ispell-change-dictionary "swiss")) (require 'easymenu) (easy-menu-add-item nil '("tools" "spell") ["Select Swiss Dict" my-ispell-swiss-dictionary t]) [edit] Tfu źle spojrzałem. Rzeczywiście masz racje. Chodzi. Wypatrzyłem tylko różnice pl <=> polish Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi