graceb Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 Witam. Jako nowy w materii (_linuxa_ → Linuksa) ORT chciałbym uzyskać od Was odpowiedź co źle zrobiłem? Otóż zaktualizowałem kernela na 2.6.22.... i po resecie kompa nie wgrywa się system. Czy mogę tego nowego kernela odinstalować by móc wgrywać kompa z kernelem 2.6.21... . Czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji. Zaznaczam ze na tym "starym" kernelu system wgrywa się i śmiga bez problemów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2007 Otóż zaktualizowałem kernela na 2.6.22.... i po resecie kompa nie wgrywa się system. a mógłbyś podać więcej szczegółów ? np. co się wyświetla jak ładuje się kernel czy wysypuje się przy ładowaniu kernela i modułów jądra ? czy wysypuje się jeszcze na etapie bootloadera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2007 Mam to samo - wali się zaraz po starcie z komunikatem, że brakuje mu o ile pamietam vmlinuz pomimo, że odpowiednie pliki są w /boot. @graceb - nic nie musisz odinstalowaywać. Stare jądro jest nadal dostępne musisz tylko na początku, jak tylko pokaże się pierwszy ekran graficzny z GRUBa klepnąć klawisz i zobaczysz menu wyboru. Wystarczy kursorkiem najechać na to poprzednie 2.6.21.cośtam [EDIT]CHociaż to chyba nie dotyczy wszystkich. Właśnie w pracy sobie zaktualizowałem pod VMware Server 1.0.3 i ruszyło bez problemu. Czyli trzeba po systemie pomyszkować czy się coś nie znajdzie dziwnego w logach. Albo poczekać do kolejnej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Lipiec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2007 a mógłbyś podać więcej szczegółów ? np. co się wyświetla jak ładuje się kernel czy wysypuje się przy ładowaniu kernela i modułów jądra ? czy wysypuje się jeszcze na etapie bootloadera ? Objawy jakie przy uruchamianiu występują to: 1.Wyskakuje dos-owe okienko z informacją „Nie można uruchomić X serwera ... czy chcesz obejrzeć zawartość wyjścia X serwera aby zdiagnozować problem” daje TAK 2.wyskakuje kolejne okno z dość szerokim opisem między innymi takim: (EE) NVIDIA (0): Failed to load the NVIDIA kernel module (EE) NVIDIA (0): ***ABORTING*** fatal server error no screens found 3.Następnie klikam wyjdź 4.Uruchamia się program konfigurujący X serwer 5.Po haśle roota włącza się okno ustawień ekranu gdzie zmieniam rozdzielczość na 1280x1024, zatwierdzam, pokazuje się okno, że ustawienia w etc/X11/xorg.conf zostały zmienione i już wgrywa się fedora7. 6.Po resecie kompa cała w/w sytuacja jest powtarzana. Tylko czy to jest rozwiązanie by po resecie kompa wszystko zaczynać od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 z tego co napisałeś to może być jedna z podanych możliwości: 1. nie masz zainstalowanego modułu kernela z zamkniętymi sterami od nvidi, ewentualnie możesz mieć zainstalowany moduł do starszego kernela przez co X'y nie wstają 2. możesz mieć starszą kartę graficzną która nie współpracuje z nowymi sterownikami, w takim przypadku zainteresuj się nvidia-legacy jeśli nie używasz akceleracji 3D to możesz zmienić wpis w konfigu X'ów odpowiedzialny za ładowanie sterowników karty graficznej Section "Device" Identifier "Card0" Driver "nvidia" VendorName "nVidia Corporation" BoardName "NV17 [GeForce4 MX 440]" Card "NVIDIA GeForce" BusID "PCI:1:0:0" EndSection "nvidia" zmień na "nv" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Lipiec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 z tego co napisałeś to może być jedna z podanych możliwości: 1. nie masz zainstalowanego modułu kernela z zamkniętymi sterami od nvidi, ewentualnie możesz mieć zainstalowany moduł do starszego kernela przez co X'y nie wstają 2. możesz mieć starszą kartę graficzną która nie współpracuje z nowymi sterownikami, w takim przypadku zainteresuj się nvidia-legacy jeśli nie używasz akceleracji 3D to możesz zmienić wpis w konfigu X'ów odpowiedzialny za ładowanie sterowników karty graficznej Section "Device" Identifier "Card0" Driver "nvidia" VendorName "nVidia Corporation" BoardName "NV17 [GeForce4 MX 440]" Card "NVIDIA GeForce" BusID "PCI:1:0:0" EndSection "nvidia" zmień na "nv" Moja karta graficzna to seria GeForce2 MX/MX 400. Nie wiem czy to stara karta czy w miarę świeża. Przy instalacji nowego kernela zainstalowałem również nowe stery kmod-nvidia-96xx. Jezeli nie dam rady z tym co mi napisałeś to czy można odinstalować nowego kernela i wrócić do poprzedniego bez uszczerbku na systemie. Na wcześniejszym jądrze wgrywał mi się komp bez problemu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 Moja karta graficzna to seria GeForce2 MX/MX 400. Nie wiem czy to stara karta czy w miarę świeża. W miare stara... Przy instalacji nowego kernela zainstalowałem również nowe stery kmod-nvidia-96xx.... ale moze nie bylo jeszcze xorg-x11-drv w repozytoriach?... pokazrpm -qa | grep kernel rpm -qa | grep nvidia Jezeli nie dam rady z tym co mi napisałeś to czy można odinstalować nowego kernela i wrócić do poprzedniego bez uszczerbku na systemie.Tak mozna, ale to nie ma najmniejszego sensu... tez pracuje pod nvidia-96xx i na najnowszym jaju i nie ma najmniejszych problemow. Na wcześniejszym jądrze wgrywał mi się komp bez problemu.To i na tym musi Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Lipiec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 ... ale moze nie bylo jeszcze xorg-x11-drv w repozytoriach?... pokazrpm -qa | grep kernel rpm -qa | grep nvidia Wynik ww kodów [mirek@localhost ~]$ rpm -qa | grep kernel kernel-2.6.22.1-27.fc7 kernel-2.6.21-1.3228.fc7 [mirek@localhost ~]$ rpm -qa | grep nvidia kmod-nvidia-96xx-1.0.9639-1.2.6.21_1.3228.fc7 xorg-x11-drv-nvidia-96xx-1.0.9639-2.lvn7 kmod-nvidia-96xx-1.0.9639-1.2.6.22.1_27.fc7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 Wyglada na to, ze masz wszystko co potrzeba, a nawet wiecej Przy instalacji kmod-nvidia-96xx-1.0.9639-1.2.6.22.1_27.fc7 stary kmod-nvidia-96xx-1.0.9639-1.2.6.21_1.3228.fc7 powinien zostac usuniety... wyglada na to ze yum update nie zadzialal jak nalezy. Chyba najprosciej bedzie zrobic tak yum remove kmod-nvidia-96xx yum install kmod-nvidia-96xx uwazaj tylko zeby remove nie usunal Ci za duzo przez zbyt szerokie zaleznosci, ale raczej nie powinno byc problemu. Napisz czy Ci sie udalo Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Lipiec 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 Wykonałem: yum remove kmod-nvidia-96xx oraz yum install kmod-nvidia-96xx. Po reseecie kompa dalej to samo tj. wgrywa się z oknami dosowymi i po kolei muszę oglądać błędy oraz zmieniać rozdzielczość. Może jeszcze coś poradzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 O.K., to zacznijmy od pocztku... sprawdz jak sie teraz ma sprawa z kernelem i modulami rpm -qa | grep kernel | sort oraz rpm -qa | grep nvidia | sort a takze jak wyglada xorg.conf cat /etc/X11/xorg.conf i bedziemy dzialac dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Lipiec 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2007 O.K., to zacznijmy od pocztku... sprawdz jak sie teraz ma sprawa z kernelem i modulamirpm -qa | grep kernel | sort oraz rpm -qa | grep nvidia | sort a takze jak wyglada xorg.conf cat /etc/X11/xorg.conf i bedziemy dzialac dalej... Witam Oto listing ww kodów [mirek@localhost ~]$ rpm -qa | grep kernel | sort kernel-2.6.21-1.3228.fc7 kernel-2.6.22.1-27.fc7 [mirek@localhost ~]$ rpm -qa | grep nvidia | sort kmod-nvidia-96xx-1.0.9639-1.2.6.21_1.3228.fc7 kmod-nvidia-96xx-1.0.9639-1.2.6.22.1_27.fc7 xorg-x11-drv-nvidia-96xx-1.0.9639-2.lvn7 [mirek@localhost ~]$ cat /etc/X11/xorg.conf # Xorg configuration created by livna-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" Option "DisableGLXRootClipping" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1280x720" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Lipiec 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2007 Po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu nowego jądra i kmod-nvidaia dalej występuje to samo. Chyba na dobre odinstaluję kernela 2.6.22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2007 Nadal masz dwa kmody! A wiec jednak odinstalowanie sie nie powiodlo... Zrob tak - odinstaluj sterowniki kompletnie yum remove kmod-nvidia-96xx-* xorg-x11-drv-nvidia-96xx-* sprawdz czy sie odinstalowaly (powinno byc pusto) rpm -qa | grep nvidia | sort i sprobuj zainstalowac yum install kmod-nvidia-96xx sprawdz ponownie, powinny sie pojawic 2 pakiety rpm -qa | grep nvidia | sort kmod-nvidia-96xx-1.0.9639-1.2.6.22.1_27.fc7 xorg-x11-drv-nvidia-96xx-1.0.9639-2.lvn7 i nic wiecej... Jesli to Ci sie uda, to po restarcie na nowym jaju sterownik musi zadzialac. Ja mam tego najnowszego kernela i sterowniki w tej samej wersji - i '0' problemow... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Lipiec 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2007 Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, być może nieistotną ale przedstawie ją. Zaznaczam w repozytoriach update kernel 2.6.22.1 z architekturą i586. W okienku pakiety do przetworzenia pokazuje mi instalację kernela nr j.w. a w instalacji zależności pokazuje kernela i kmod-nvidia z architekturą i 686. Tylko zastanawiam się skąd repozytoria mają wziąć kernela i686 jak go tam nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi