gawron Napisano Lipiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2007 Witam, mam serwer plików na FC7, przy zapisie plików ze stacji roboczych ( WinXP )czasem dostaje taki błąd: Czy możecie mi poradzić w czym jest problem? Dzięki, Przemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2007 "Powodem tego błedu mogła być awaria sprzętu komputerowego lub połączenia sieciowego" JAk na Windows to dość czytelny komunikat Stawiam na połączenie sieciowe, chociaż jakaś kicha z kartą sieciową też jest możliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawron Napisano Lipiec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2007 Stawiam na połączenie sieciowe, chociaż jakaś kicha z kartą sieciową też jest możliwa. OK, dzięki za sugestie! Może jeszcze dodam, że na serwerze, który ma 2 procki, dyski w RAID 5 na SCSI jak wgrywane są (wystarczy 2) duże pliki, to zużycie procków idzie na maksa! Przemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 a czy masz zrobine kolejkowanie ?bo raczej jak zajmiesz całe pasmo 100 MB to ta 2 osoba czasem moze miec problemy. przy 10 jednoczesnych polaczeniach nie ma to znaczenia, ale jak stoi na tym cos wiecej typu apache,mysql,postgre, poczta to juz zmienia sie sytuacja. Proponuje zrobic jakis podzial tego pasma lanowskiego i wtedy zobaczyc jak to sie zachowuje. wina moze byc tez po stronie windowsa, ja osobiscie spotkalem sie z takim komunikatem jak padala karta sieciowa, ktora byla zintegrowana z plyta, wymiana karty i juz takich komunikatow nie uswiadczylem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Lipiec 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2007 Witam, mam serwer plików na FC7, przy zapisie plików ze stacji roboczych ( WinXP )czasem dostaje taki błąd: Czy możecie mi poradzić w czym jest problem? Dzięki, Przemek Też kiedyś miałem ten błąd i o ile pamiętam to winą było włączone synchronizacja plików online/offline na win XP . Nie pamiętam czy jest to usługa którą trzeba wyłączyć ale w eksploratorze windows w menu narzędzia albo plik będzie gdzieś synchronizacja i to trzeba wyłączyć na xp. poza tym na sambie jeśli dotyczy to zapisu kilku userów do plików bazodanowych jak np pliki accesa exela itp itd to trzeba wyłączyć oplocki dla plików o rozszerzeniu np . mdb . db .xls itp np dla zasobu bazy w smb.conf dajesz coś takiego [bazy] veto oplock files = /*.mdb/*.MDB/*.xls/*.dbf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi