katrinam Napisano Lipiec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2007 Witam Chodzi mi o taką sytuację. Pewne oprogramowanie generuje co jakiś czas dany komunikat. Chciałabym, by mój skrypt sprawdzał, że jeżeli dany komunikat jest zgodny z odpowiednim wzorcem to wtedy wypisywany jest jeszcze raz ale na przykład na czerwono. Bardzo proszę o pomoc, bo znacznie ułatwi mi to pracę. Pozdrawiam KM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2007 # ustawiamy kolor tekstu na czerwony (liczba 31) echo -en "\33[0;31m]" echo -en "TEKST NA CZERWONO" # resetujemy kolor tekstu na domyślny dla terminala echo -e "\33[0;39m]" Możesz stosować również inne wartości zamiast 31 czy 39. Najlepiej wyprobuj. Są różne blinki, inwersje kolorów itp. [EDIT]forum przycina określone znaki więc zamiast sekwencji "\33" powinno być "dwa backslash'e zero trzy trzy" Zajrzyj do pliku /etc/sysconfig/init. To jest dobry przykład zastosowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katrinam Napisano Lipiec 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2007 Dziękuję za pomoc. Chodzi mi jeszcze o to, jak mam odpalić ten skrypt, żeby działał np. 8 godz, czy on działa do jakiegoś odwołania w czasie? Chodzi mi o sytuację. Przychodzę do pracy, odpalam skrypt i chciałabym, by od tej pory ten komunikat wyświetlany był na czerwono. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2007 Jeśli przychodzisz i odpalasz, to... nie widzę problemu? Wyświetla się na czerwono aż do odwołania ostatnim poleceniem z podanych powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katrinam Napisano Lipiec 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2007 Rozumiem, dziękuję. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Lipiec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2007 mozesz crona do tego uzyc tez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi