Skocz do zawartości

2.6.22.1-41

exbros

Rekomendowane odpowiedzi

Po odlezeniu 2 dni w testing wreszcie chlopaki wystawili nowego kernela i garsc innych pakietow.

Jak wrazenia? Wszystko ruszylo jak nalezy - selinux, wifi, ntfs, alsa, grafika na zintegrowanych intelach, 1GB pendrivey Kingstona ;)?...

Pytam, bo nie mam jak sprawdzic tego kernela na roznych platformach sprzetowych, a po ostatnich zajsciach wstrzymalem instalacje kerneli i nie wiem czy juz po klopotach...

Pozdro

To ja może po pierwsze się przywitam, bo to mój pierwszy post na tym forum... :)

A teraz do rzeczy... :) Ja mam z nowym jądrem taki problem, że po zrobieniu update'a system nie wstał :) Tzn. wprawdzie wyświetla się informacja "kernel alive", ale potem nie dzieje się nic. Nie pojawiają się żadne dalsze informacje a komputer można tylko zresetować i to "na twardo", bo na nic innego nie reaguje...

Macie jakieś pomysły?... Bo teraz siedzę na starym jaju i boję się dalszych aktualizacji ;)

rajt :)

Zatem:

system ;) Fedora 7

płyta: Gigabate K8 Triton GA-K8NS

procesor: AMD Sempron 2800+

grafika: nVidia GeForece FX 5200

dżwięk zintegrowany :)

karta sieciowa: Canyon CN-D30TXL

jest jeszcze druga karta sieciowa zintegrowana z płytą - wyłączona bo się zepsuła ;)

starsze jajo: 2.6.21-1.3228.fc7

nowe, które nie rusza: 2.6.22.1-41.fc7

Po aktualizacji system nie chciał wstać (opisana wyżej sytuacja - kernel alive i nic się nie dzieje...). Na starym jądrze wpisałam "yum clean all" i wyczyściłam /var/cache/yum, następnie ponowna aktualizacja. Nie pomogło...

Na wszelki wypadek odinstalowałam ntfs-3g, fuse i fuse-lib...

Nie pomogło..

A... jeszcze jedno... Fedora 7 nie była instalowana, tylko upgrade'owana z FC6, bo instalator nie chciał ruszyć... :)

To chyba tyle... bardzo proszę o jakieś sugestie... :)

czyli jak wyedytuje :

vi /etc/yum/pluginconf.d/installonlyn.conf

i wpiszę wartość:

tokeep=4

to rozumiem, że będzie trzymał 4 wersje kernela (bo to dotyczy chyba tylko kernela? bo inne paczki tak czy siak, są nadpisywane)... Upewnijcie mnie, bo nie chce mi się sprawdzać ;)

pozdrawiam

u mnie w 41 jest bug, nie dziala mi TV (na 27 jest wszystko oki)

W Zapping TV mam czarny obraz , glos slychac, radio dziala

moja karta to:

a ustawienia to: KWORLD LTV883 RF, chipset cx288383,standarg BG+DK

alias char-major-81 cx23883

alias char-major-81 videodev

alias char-major-81-0 cx23883

options cx88xx card=16 tuner=5

mozna to jakos uruchomic pod 2.6.22.1-41????

EDIT

Problem rozwiazany, trzeba bylo odinstalowc program i skompilowac go a potem zainstalowac bedac na nowym kernelu

U mnie tez na tym nowym kernelu nie działa karta tv taka sama jak wymieniona w poprzednium poscie. A programy TVTIME , KDETV instalowałem juz na nowym kernelu 2.6.22.1-41.fc7

Błedy zadne nie wyskakuja ale nie widzi zadnych stacji telewizyjnych !!

A radio to oczywiscie nie działa mi na zadnym programie i na zadnym kernelu :lol:

Szkoda nerwów :angry:

Ja instaluje programy z repozytoriów , nie kompiluje :blink:

Ja też mam pewien problem choć w 100% nie jestem pewien że to wina nowego kernela. Otóż po aktualizacji yumem do nowszego jajka na sambie miałem zrobione śmietniki. Przeczytałem w dokumentacji o nowszych parametrach których wcześniej nie znałem czyli o recycle:directory_mode i recycle:subdir_mode .

Dodałem te oto dwa wpisy oraz usunąłem katalog .recycle z zasobu skany. Gdy zdobiłem reload smb i nmb a nawet i restart samby i całego serwera śmietnik nie chce się utworzyć !!! Zrobiłem też restart windowsa i próbowałem skasować katalogi /pliki i nic nie trafiało do śmietnika !! w audycie miałem tylko unlink.

Katalog .recycle na tym zasobie który wcześniej skasowałem nie chce się w żaden sposób utworzyć . I tu moje pytanie czy recycle tworzy samba czy trzeba go manualnie stworzyć ? Próbowałem na obydwa sposoby i dalej nic !

Wcześniej działało bez problemu. Mam stary konfig jeszcze z czasów FC3 i np tam nie miałem wcale wpisu który wskazuje ścierzkę gdzie ma tworzyć się śmietnik i działało !! na FC7 !! ( do czasu aktualizacji ) :(

teraz nawet po wskazaniu ścierzki tj recycle:repository = /mnt/skany/skany/.recycle

śmietnik nie tworzy się !!

Po całym zamieszaniu wróciłem do starego konfiga i dalej nic !!!

CZy ktoś może wie czy w modułach VFS_AUDIT i FULL_AUDIT było zmieniane ???Jeśli chodzi o nowe jajko ???

Gdzie mogę znaleść info co zmieniono w kernelu ??

Oto mój konfig ten bez # jest oryginalny (który działał przed aktualizacją) a ten zakomentowany tj z # to wpisy które dziś dodałem .

W obydwu przypadkach po restarcie samby .recycle nie tworzy się !!

Proszę o pomoc !!

[skany]
        comment = Skany
        path = /mnt/skany/skany/
        vfs object = recycle full_audit
        recycle:keeptree = true
        recycle:versions = false
        recycle:touch = true
        recycle:exclude = *.TMP
#       vfs object = recycle full_audit
#       recycle:repository = /mnt/skany/skany/.recycle
#       recycle:touch = true