pablik Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 witam Znowu mam problem, tym razem z ALSA czyli ze swoją k. dźwiękową Audigy 2, dźwięk we wszystkich odtwarzaczach jest tylko stereo, jak dam np w ustawieniach kaffeine w ustawienia silnika xine zmienię dźwięk na 5.1 i wrzucę film DVD z dźwiękiem 5.1 to lipa, wyskakuje komunikat że urządzenie zajęte P proszę pomóżcie, jak nie dam se rady wracam do windowsa, tam jak zainstaluję kartę dźwiękową to wszystko działa bez mrugnięcia(mam dość problemów z linuksem). PS: jak odpalę xine to też mam że zajęte ale w szczegółach mam: audio_decoder : error unknow buffer type: 04000000 audio_decoder : error unknow buffer type: 01060000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 Stwórz sobie w kataolgu domowym plik .asoundrc i wklej do niego: pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } Potem odpal film i spróbuj to zrobić bez włączania żadnego innego programu korzystającego z dźwięku. Jeśli nadal nie zadziała to spróbuj innym odtwarzaczem np. mplayerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablik Napisano Sierpień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 Stwórz sobie w kataolgu domowym plik .asoundrc i wklej do niego: pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } Potem odpal film i spróbuj to zrobić bez włączania żadnego innego programu korzystającego z dźwięku. Jeśli nadal nie zadziała to spróbuj innym odtwarzaczem np. mplayerem. tego już próbowałem, to ściema bo grają wszystkie głośniki na raz. Ale znalazłem przyczynę- narazie nie znam się na linuksie to ogólną ten problem jest tylko w Gnomie................,ani w KEKDE ania w XFCe problem nie występuje może ktoś wie czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulo Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 tego już próbowałem, to ściema bo grają wszystkie głośniki na raz. Ale znalazłem przyczynę- narazie nie znam się na linuksie to ogólną ten problem jest tylko w Gnomie................,ani w KEKDE ania w XFCe problem nie występuje może ktoś wie czemu? To samo się tyczy również gier i w ogóle to przyczyna na pewno tkwi w gnome...Cholera, żeby zagrać w cokolwiek i również obejrzeć film muszę się przełączać do fluxboxa...do kitu taka chryja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Sierpień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2007 tego już próbowałem, to ściema bo grają wszystkie głośniki na raz. Ale znalazłem przyczynę- narazie nie znam się na linuksie to ogólną ten problem jest tylko w Gnomie................,ani w KEKDE ania w XFCe problem nie występuje smile.gif może ktoś wie czemu? Też mam gnome i korzystam z tego wpisu. Polega on na tym że w ogóle włącza 5.1 i jeśli film czy muzyka nie są zakodowane w 5.1 to kopiuje dźwięk z przodu na tył i na środek. Bardzo przydatne przy słuchaniu mp3, bo praktycznie nie robi się ich z dźwiękiem przestrzennym. Normanie grały by tylko dwa a tak gra pięć . Jeśli włączę film z dźwiękiem przestrzennym to mam "prawdziwe" 5.1, czyli wszystko tak jak powinno być. Jeśli to kwestia środowiska to może masz coś źle ustawione w mikserze gnome. Pobaw się suwakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi