Rafafaello Napisano Sierpień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2007 Zainstalowałem Fedorę 7 na laptopie (jak w tytule) i rozdzielczość na jakiej działa system to całe 800x600. Wydaje mi się, że system nie jest wstanie obsłużyć karty graficznej, lub monitora. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i mógł by mi pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Sierpień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2007 Nie spotkałem się z takim problemem, nawet nie mam takiego laptopa, ale jeśli podasz nazwę karty graficznej i domyślną rozdzielczość LCD to myślę, że coś zdołamy wymyślić ... Jeśli nie wiesz jaka to karta to sprawdź w dokumentacji lub poleceniem lspci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafafaello Napisano Sierpień 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2007 Karta grafiki to VIA CHrome9 HC IGP, co do rozdzielczości wyświetlacza to maks. 1280 x 800 i na takiej chodzi Winda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Sierpień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2007 Pokaż co masz w pliku /etc/X11/xorg.conf . Próbowałeś instalować jakies stery do tej grafy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Sierpień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2007 Problem jest znany poprostu na tej grafice nie odpalisz chyba filmow itp ja mialem ten problem u znajomego na podobnym laptopie Polecam zmienic w usawieniach monitor na inny i tam zmienic rozdzielczosć ja tak wtedy zrobilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafafaello Napisano Sierpień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2007 Plik xorg.conf z katalogu X11 wygląda tak: # Xorg configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Synaptics" "CorePointer" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Synaptics" Driver "synaptics" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "auto-dev" Option "Emulate3Buttons" "yes" Option "LeftEdge" "120" Option "RightEdge" "830" Option "TopEdge" "120" Option "BottomEdge" "650" Option "FingerLow" "14" Option "FingerHigh" "15" Option "MaxTapMove" "110" Option "VertScrollDelta" "20" Option "HorizScrollDelta" "20" Option "MinSpeed" "0.3" Option "MaxSpeed" "0.75" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "vesa" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection :lammer: Pobawiłem się w zmianę ustawień monitora, i wybierajac LCD GENERIC 1280x800 uzyskałem rozdielczość 1600x1200 ( 2 x 800x600). Na ekranie mieściła się 1/4 ekranu. Który bym nie wybrał inny monitor i rozdielczość zawsze w końcu było (1600x1200) lub (800x600). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Sierpień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2007 W pliku xorg.conf W sekcji screen w subsekcji Display pod opcją "Depth 24" dodaj wpis: Modes "1280x800" Pamiętaj, że po tym zmieniasz rozdzielczość w gnome (System, preferencje,sprzęt, rozdzielczość ekranu). Nie w system-config-display. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafafaello Napisano Sierpień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2007 Wielkie dzięki !!! Działa, zmieniłem tak jak mówiłeś parametr Modes na 1280x800 i po ponownym zalogowaniu złapało odpowiednią rozdzielczość Bardzo dziękuję Ku chwale Linuksa!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi