zmarekz Napisano Sierpień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2007 Witam Postępowałem zgodnie z tym opisem i nadal jak wchodzę lub ktoś wchodzi na mojego ftp nie moze mi nic tam zapisać. Odczyt jest możliwy przez użytkownika który wchodzi na ten serwer ale jeśli ten użytkownik chce coś zapisac to już jest to niemożliwe. Dlaczego co nie tak zrobiłem ? Jako root mogę oczywiście w odpowiednim katalogu coś zapisac ale jako użytkownik logujący sie na ten serwer już nie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Sierpień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2007 sprawdź czy user, którego podałeś w konfigu ma prawo do zapisu w danym katalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarekz Napisano Sierpień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2007 właściciel to root i ma prawo do odczytu i zapisu. Grupa też ma prawo do odczytu i zapisu inni również maja prawo do odczytu i zapisu Więc nie wiem co jest grane. Dlaczego ktoś nie moze nic tam zapisać a odczyt jest możliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 myślę, że dostęp ogranicza SELinux, poczytaj na google jak to ustwić na twoim serwerze FTP w Fedorze, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 To zupełnie oczywiste, analogia do httpd. Osoba zapisująca musi należeć do grupy właściciela. Jeśli w configu podałeś e.g. ftp-data dla użytkowników FTP, musisz chown-ąć oraz chgrp-nąć drzewo katalogów FTP na ftp-data. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarekz Napisano Sierpień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 A mógłbym prosić jaśniej. Tak dla początkującego. Użytkownik zapisujący to prawdopodobnie ftp. Co mam z nim zrobić dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi