Skocz do zawartości

Yum I Up2date

Dabman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z yum, problem polega na sciaganiu pakietow, wiele zeczy takich jak kadu jest nie dostepnych, gdy dodalem do systemu repozytorium fedory, problem nie zostal rozwiazany ( moze nie jest dostepna ta paczka z oficjalnego servera ) ale ogolem nie zawsze przeszukuje w poszukiwaniu pakietow yum repozytorium fedory. Kolejny problem polega na sciaganiu zaleznosci, w gentoo po wpisaniu emerge <nazwa pakietu> nawet gdy system nie ma paczek, nie pisze abym je sciagnol, badz ze czegos brakuje, tylko poprostu to robi, po sciagnieciu nawet jezeli sciagne kazda z osobna, wymaga recznego zainstalowania RPM-a idzie to zmienic? ( tak aby po sciagnieciu paczki, sam instalowal ja, oraz pobieral paczki ktore potrzebuje, zaleznosci ) po za tym nie mam up2date, system to Enterprise 5.0, system jest na 30dniowej subskrypcji. Na plytach nie znalazlem paczki up2date w rpm, moze ktos mi wyjasni co jest nie tak? ( nie ma tej paczki w distro ) po za tym chcialem sie dowiedziec, w jaki sposob uaktualnic caly system? tak aby zastapil wszystkie moje pakiety, aktualnymi, oraz czy po 30dniach subskrypcji bede mogl dalej kozystac z rpm'ow ktore sa pobierane z serverow rh, czy tez bede mogl zrobic repozytorium fedory czy centos'a i beda pobierane wtedy z tych distro?

Post jest tak chaotyczny jak tornado nad Nowym Orleanem. Nic z niego nie wiadomo.

1) Nie wolno łączyć repo Fedory i RH Enterprise Server

2)Jesli chcesz darmowy RH Server 5.0 zainstaluj CentOS 5.0 ktory jest skompilowany z paczek RH Server z usunieciem wszystkich znaków graficznych RH.

3)Co ma piernik do wiatraka i (_z kąd_ → skąd) ORT ci się wzieło emerge w RH Server weź sie wysil i napisz ten post porządnie inaczej ciebie reszta oleje ciepłym moczem za niechlujstwo.

Witam, mam problem z yum, problem polega na sciaganiu pakietow, wiele zeczy takich jak kadu jest nie dostepnych

I nie będzie. Wyobrażasz sobie, żeby RH odpowiadał głową za kadu?!

dodalem do systemu repozytorium fedory

Jak już Ci wcześniej kolega napisał - to duży błąd. Jeśli chcesz dodać jakieś repozytorium to zainteresuj się przede wszystkim projektem EPEL, w dalszej kolejności paczkami Daga (rpmforge) czy też paczkami z CentOS-a.

po za tym nie mam up2date

[ciach]

Na plytach nie znalazlem paczki up2date w rpm

Od RHEL-a 5.0 zastąpił go yum.

czy po 30dniach subskrypcji bede mogl dalej kozystac z rpm'ow ktore sa pobierane z serverow rh, czy tez bede mogl zrobic repozytorium fedory czy centos'a i beda pobierane wtedy z tych distro?

Przeczytałeś licencję, którą zaakceptowałeś? Zobowiązałeś się, że po 30 dniach odinstalujesz Red Hata... Aktualizacje jeszcze po tym terminie będą przez jakiś czas dostępne. Może wybierz CentOS-a?

Jak usunac rezpozytoria?
Usunąć zbędne pliki *.repo z katalogu /etc/yum.repos.d

Oraz jak pobierac pakiety, badz czym, aby przy pobieraniu czegokolwiek nie wyskakiwalo mi, ze nie mam tego, czy tego, tylko aby program sam to pobral, tak jak jest w Gentoo ( emerge )
_Pat odpowiedział Ci już na to pytanie - yum, to odpowiednik emerge z Gentoo.