Skocz do zawartości

Ntfs Problem

koras980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowym użytkownikiem...
Nie obraz sie, ale to nie zwalnia od myslenia i szukania... ;)

Gdybys wrzucil w Szukajke (podpowiedz: prawy, gorny naroznik...) haslo ntfs to wyrzucila by Ci conajmniej kilkanascie swiezych watkow, z czego przynajmniej jeden (lub dwa) podpiete.

Ale wracajac do tematu...

Co masz na mysli mowiac ze chcialbys zrobic partycje ntfs? Linux z zalozenia nie sluzy do zakladania takich partycji (a tak w zasadzie nalezalo by zinterpretowac Twoje pytanie), ntfs to natywny system plikow systemow spod znaku NT.

Jesli natomiast chodzi Ci o podmontowanie istniejacej partycji i dostep do niej spod linuksa - to ponownie odsylam do Szukajki, podpowiem tylko, ze do dostepu RO (read-only - tylko do odczytu) wystarczy kmod-ntfs (po zainstalowaniu trzeba tylko wykonac kilka prostych czynnosci: zalozyc punkt montowania i podmontowac w nim partycje...) natomiast do pelnego dostepu RW (read-write) powinienes uzyc ntfs-3g (jest takze w repozytorium i przy instalacji yumem sam dociagnie fuse w ramach rozwiazywania zaleznosci...).

Warto takze zainstalowac narzedzie ulatwiajace prace z ntfs o nazwie ntfs-config, wiec caly zabieg powinien wygladac mniej-wiecej tak:

yum install ntfs-3g ntfs-config

Powodzenia

No, swoją drogą to super narzędzie ntfs-config. Samo dodaje poprawne wpisy, ja dopiero po wyłączeniu SELinuxa mogłem bez problemów korzystać z partycji NTFS montowanych za pomocą FSTAB.

Przedtem nigdy nie chciały się zamontować, a jak robiłem to ręcznie i zapomniałem odmontować... wywalało mi boot sector :D

Witam. Jestem nowym użytkownikiem (_linuxa_ ? Linuksa) ORT. Chciałbym zrobić patrycje ntfs ale nie wiem jak :/ Zainstalowalem sterownik "kmod-ntfs" i nie wiem co dalej robić. Z góry dzięki za pomoc ;)

Dodaje że mam Fedore 7 x86_64

Cześć,

Jeśli pisząc " zrobić" masz na myśli stworzyć partycje NTFS, to zamiast posługiwać się Linuksem doradzam proste utwirzenie partycji spod Windows

Usługi->Zarządzanie dyskami-> i dalej wybrać odpowiednie opcje tworzenia partycji. To na marginesie.

W Linuksie w KDE do tego służy program qtparted (wpisać polecenie qtparted z prawokliku), w Gnome np. gparted.

Jeśli jednak przez "zrobienie" rozumiesz ZAMONTOWANIE istniejących partycji NTFS to doradzam użyć tzw. narzędzia konfiguracji trybu zapisu dla NTFS - jeśli masz Fedorę 7, to narzędzie raczej zainstalowało się domyślnie przy instalacji systemu. Jeśli nie ściągnij je z sieci (ntfs-config)

W trybie graficznym - a prawdopodobnie takiego używasz - po wywołaniu programu z menu otworzy się okno dialogowe z domyślnie ustawionymi opcjami odczytu i zapisu na partycjach NTFS (znaczek plus). Moja rada - rozwiń opcje zaawansoane i ręcznie zaznacz partycje które mają być zamontoane. Zwróć uwagę, że w oknie, jeśli przesuniesz dolny suwak w prawą stronę pojawią się przyciski przy każdej partycji. Dwukrotne kliknięcie na ten przycisk spowoduje AUTOMATYCZNE wykonanie działań. Jeśli przy partycji będzie widniał znaczek minus to będzie ona zamontowana tylko do odczytu, plus do odczytu i zapisu.

Zastanów się dziesięć razy przed montowaniem TRYBU ZAPISU - podwyższa to znacznie ryzyko infekcji systemu Windows. Do korzystania z zasobów systemu Microsoft wystarczy zdecydowanie TRYB ODCZYTU.

Aby ułatwić korzystanie z dosyć bogatych repozytoriów Fedory radzę z miejsca zainstalować graficzną nakładkę na yum-a (Yellow Dog Update Manager) najlepiej yumex, ale może być kyum

polecenie: yum install yumex (root).

Ponadto od razu warto skonfigurować repozytoria yuma dla pakietów Livna org (http://www.rpm.livna.otg)

Dla nowicjusza na stronie Livna znajduje się automatyczny konfigurator YUM-a.

Stronę otworzysz z np.Firefox-a i w dziale Repository RPMS w ramce wybierz autokonfigurator właściwy dla Twojego systemu.

Zyczę szczęścia, powodzenia A ZWLASZCZA CIERPLIWOSCI przy korzystaniu z Fedory.

Pozdrawiam, Symetria reis.

P.S : Niektórymi odpowiedziami na prośby o pomoc się nie przejmuj.

Wszystkie fora linuksowe pełne są zakłamanych ksenofobicznych narcyzów, co to pozjadali wszystkie rozumy i chętnie pouczą świat o swojej mądrości , chociaż sami raczej nie przekroczyli nawet trzydziestki.

P.S : Niektórymi odpowiedziami na prośby o pomoc się nie przejmuj.

Wszystkie fora linuksowe pełne są zakłamanych ksenofobicznych narcyzów, co to pozjadali wszystkie rozumy i chętnie pouczą świat o swojej mądrości , chociaż sami raczej nie przekroczyli nawet trzydziestki.

Co prawda to prawda. Mnie zwłaszcza drażni wyzywanie użytkowników Windows... z reguły jest niegrzeczne i prześmiewcze. A powinniśmy szerzyć nie tylko system Linux, ale również wyższą kulturę. Czy na użytkowników komputerów MAC oraz systemu MAC OS X też będą tak naskakiwać? Umówmy się... nie zrobię filmu pod linuksem tak jak zrobię to w Adobe Premiere... nie mogę pracować na nim w studiu, tak jak pracuję na Samplitude czy Pro Tools... jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia. Ludzie na całym świecie z głowami 100 razy większymi od "waszych" robią to dla NAS... za darmo. Więc nauczmy się to doceniać, ale obiektywnie też oceniać praktyczne zastosowanie systemów innych niż Linux.

Pozdrawiam, PEACE i w ogóle :) 4 ALL

Tylko jak mógłbym zedytować plik fstab żeby automatycznie montowało mi partycje ? ;)
Postanowiłeś jak widzę nie stosować się do porady exbros o korzystaniu z opcji "Szukaj". A można wyszukać sporo m.in. o związkach NTFS z SElinux i utrudnieniach z tym związanych.

Przypomnę tylko, że rejestrując się na tym forum zobowiązałeś się do przestrzegania Regulaminu. W tym przypadku chodzi mi o punkt II.2 regulaminu :angry: W zasadzie jesteśmy wybitnie tolerancyjni w porównaniu z innymi forami, ale kiedyś cierpliwość się kończy.

[EDIT]

Mnie zwłaszcza drażni wyzywanie użytkowników Windows...
Chyba nie tutaj?

A temat nie dotyczy stosunku "linuksiarzy" do "windziarzy", więc dalsze tego typu rozważania będę usuwał.