borzole Napisano Sierpień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2007 Witam. To mój pierwszy post tutaj, a ja jestem początkujący. Odinstalowywałem "zbędne" oprogramowanie domyślnym w fedorze programem. Mam słabego kompa, więc usunąłem wszystko co było w dziale "serwer", po czym niesiony radością kilka drobnych(tych najdrobniejszych, nie całych grup) aplikacji. Nie pamiętam dokładnie które, ale było ich może z 5. Przy logowaniu dostaje komunikat "Could not start kstartupconfig. Check your Installation" W szczegółach (plik ~/.xsession-errors) są dwie informacje: /usr/bin/startkde:line 120: kstartupconfig: command not found /usr/bin/startkde:line 124: /home/lucas/.kde/share/config/startupconfig: Nie ma takiego pliku ani katalogu po czym wraca do okienka logowania. Próba logowania na root kończy sie tym samym, z tą różnicą, że druga linijka dotyczy innego katalogu (odpowiednio dla root) /root/.kde/share/config/startupconfig: Nie ma takiego pliku ani katalogu Logować mogę się tylko przez konsole. Używałem GNOME, problem wydaje się dotyczyć KDE. Miałem oba środowiska, a teraz przy logowaniu GNOME nawet nie ma (nie pamiętam żebym usuwał cokolwiek z nazwą GNOME, może jakiś komponent). Nie interesuje mnie używanie KDE, jeśli problem można rozwiązać zostawiając popsute KDE to mi to wystarcza. Zależy mi na GNOME. W google znalazłem posty o tym komunikacie, lecz dotyczą innego problemu, podobnego. Tam problem nie dotyczył konta root. Rozwiązaniem było w większości wklepanie chown użytkownik:grupa -R /home/użytkownik i dotyczył dostępności. Pomagało też założenie nowego konta użytkownika i całe środowisko graficzne znów działało. Ale nie u mnie, piszę to by mnie nie odsyłać do tych tematów i dla potomności. Tylko w jednym miejscu znalazłem problem podobny do mojego, ale dotyczył innej dystrybucji. Wrzucić brakujący plik w miejsce jak w błędzie dla root, czyli do /root/.kde/share/config/ Tu link do tej krótkiej informacji (pkt.13.3) http://ait.web.psi.ch/services/linux/faq/#...linux/faq/#KDE2 W tamtej dystrybucji są pliki "startupconfig" i "startupconfigfiles". W fedorze troszkę inaczej to wygląd. Są dwa pliki "startupconfigkeys" bardzo podobny do "startupconfig" oraz "email...cośtam". Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś sprawdził jakie pliki powinny być w katalogu /root/.kde/share/config/ w fedora 6. Ja mam wspomniane dwa i jeżeli mi brakuje innych czy ktoś może je dostarczyć (wkleić gdzieś). Mam nadzieje, że to pomoże. Nie mam żadnej płytki instalacyjnej, czy dyskietki ratunkowej. Inne propozycje? Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 /usr/bin/startkde:line 120: kstartupconfig: command not found /usr/bin/startkde:line 124: /home/lucas/.kde/share/config/startupconfig: Nie ma takiego pliku ani katalogu Witaj, Odnosząc się do cytowanego framgentu a także do dalszej części Twojej wypowiedzi - można bardzo łatwo sprawdzić, do jakiej paczki należał plik, nawet jeśli jej nie posiadasz. Wysarczy wpisać: yum provides kstartupconfig Na wyjściu po chwili dostajemy: kdelibs.i386 6:3.5.4-11.el5 rhel-x86_64-clie Matched from: /usr/bin/kstartupconfig kdelibs.x86_64 6:3.5.4-11.el5 rhel-x86_64-clie Matched from: /usr/bin/kstartupconfig kdelibs-apidocs.x86_64 6:3.5.4-11.el5 rhel-x86_64-clie Matched from: /usr/share/doc/HTML/en/kdelibs-apidocs/kinit/html/kstartupconfig_8cpp-source.html Wypada więc polecić Ci przeinstalowanie kdelibs (najlepiej wersji dla obu architektur, jeśli masz 64-bitowy system), albo całkowite wywalenia paczki z systemu. Z tego co napisałeś, trochę namieszałeś w systemie. Dlatego polecam wgrać paczkę yum-utils: yum install yum-utils a potem wkleić nam wyjście polecenia: package-cleanup --problems Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 Dzięki za odpowiedź Zrobiłem jak napisałeś, niestety pojawiły się kolejne błędy. Próba instalacji kończy się tym, że ściąga pakiet poprawnie, ale instalacja wywala błędy. Po próbie instalacji właściwie wpisanie samo yum już generuje błędy. Przed instalacją nie generował błędu. Próbowałem zainstalować jeszcze raz yum komendą rpm -Uvh http://www.fedorafaq.org/yum http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm ale tu również po ściągnięciu, przy kroku instalacja wywala błędy. Chciałem wysłać błędy do pliku przez zwykłe polecenie>error.txt ale w pliku znajduję tylko kawałek informacji reszta idzie na ekran. Jak je wysłać poprawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 polecenie>error.txt ale w pliku znajduję tylko kawałek informacji reszta idzie na ekran. Jak je wysłać poprawnie? To dlatego, że na ekranie wypisywane są komunikaty, które trafiają nań ze strumienia błędów, a nie starndardowego wyjścia ekranu. Jeśli chcesz przekazać stderr do pliku to w przypadku Twojego polecenia będzie to wyglądało tak: polecenie 2> error.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 Cóż, po restarcie zainstalowało się jednak. Pytanie tylko co ja mam z tym teraz zrobić, właściwie to nie wiem od czego zacząć, a jest tego trochę. Setting up yum Reading local RPM database Processing all local requires Missing dependencies: Package kdesdk requires libDCOP.so.4 Package kdesdk requires libkabc.so.1 Package kdesdk requires libkdecore.so.4 Package kdesdk requires libkdefx.so.4 Package kdesdk requires libkdeprint.so.4 Package kdesdk requires libkdesu.so.4 Package kdesdk requires libkdeui.so.4 Package kdesdk requires libkhtml.so.4 Package kdesdk requires libkio.so.4 Package kdesdk requires libkparts.so.2 Package kdesdk requires libktexteditor.so.0 Package kdesdk requires libkunittest.so.1 Package kdesdk requires libkutils.so.1 Package kdesdk requires perl(DCOP) Package kdenetwork-devel requires kdelibs-devel Package kdenetwork-devel requires kdenetwork = 7:3.5.6-0.1.fc6 Package kdenetwork-devel requires libkopete.so.1 Package kdenetwork-devel requires libkopete_msn_shared.so.0 Package kdenetwork-devel requires libkopete_oscar.so.2 Package kdenetwork-devel requires libkopete_videodevice.so.0 Package kdenetwork-devel requires librss.so.1 Package aspell requires aspell-en Package kde-i18n-Polish requires kdelibs >= 6:3.5.6 Package kdnssd-avahi requires kdelibs > 6:3.5.3-8 Package kdnssd-avahi requires libkdecore.so.4 Package kdeutils requires kdelibs >= 6:3.5.6 Package kdeutils requires libDCOP.so.4 Package kdeutils requires libkabc.so.1 Package kdeutils requires libkdecore.so.4 Package kdeutils requires libkdefx.so.4 Package kdeutils requires libkdeprint.so.4 Package kdeutils requires libkdesu.so.4 Package kdeutils requires libkdeui.so.4 Package kdeutils requires libkio.so.4 Package kdeutils requires libknewstuff.so.1 Package kdeutils requires libkparts.so.2 Package kdeutils requires libkutils.so.1 Package kdeutils requires libkwalletclient.so.1 Package mplayer requires liblirc_client.so.0 Package kdeedu requires libDCOP.so.4 Package kdeedu requires libartskde.so.1 Package kdeedu requires libkdecore.so.4 Package kdeedu requires libkdefx.so.4 Package kdeedu requires libkdeprint.so.4 Package kdeedu requires libkdeui.so.4 Package kdeedu requires libkhtml.so.4 Package kdeedu requires libkio.so.4 Package kdeedu requires libknewstuff.so.1 Package kdeedu requires libkparts.so.2 Package kdeedu requires libktexteditor.so.0 Package kdbg requires libDCOP.so.4 Package kdbg requires libkdecore.so.4 Package kdbg requires libkdefx.so.4 Package kdbg requires libkdesu.so.4 Package kdbg requires libkdeui.so.4 Package kdbg requires libkio.so.4 Package kdbg requires libkwalletclient.so.1 Package kdnssd-avahi-devel requires kdelibs-devel Package kdeaccessibility requires libDCOP.so.4 Package kdeaccessibility requires libartskde.so.1 Package kdeaccessibility requires libkdecore.so.4 Package kdeaccessibility requires libkdeprint.so.4 Package kdeaccessibility requires libkdeui.so.4 Package kdeaccessibility requires libkio.so.4 Package kdeaccessibility requires libkparts.so.2 Package kdeaccessibility requires libktexteditor.so.0 Package kdeaccessibility requires libkutils.so.1 Package gnome-bluetooth requires bluez-utils Package kdebase-devel requires kdelibs-devel >= 3.5.6 Package kdebase requires kdelibs >= 6:3.5.6 Package kdebase requires libDCOP.so.4 Package kdebase requires libartskde.so.1 Package kdebase requires libkabc.so.1 Package kdebase requires libkatepartinterfaces.so.0 Package kdebase requires libkdecore.so.4 Package kdebase requires libkdefx.so.4 Package kdebase requires libkdeprint.so.4 Package kdebase requires libkdeprint_management.so.4 Package kdebase requires libkdesu.so.4 Package kdebase requires libkdeui.so.4 Package kdebase requires libkhtml.so.4 Package kdebase requires libkio.so.4 Package kdebase requires libkmid.so.0 Package kdebase requires libknewstuff.so.1 Package kdebase requires libkparts.so.2 Package kdebase requires libkscreensaver.so.4 Package kdebase requires libktexteditor.so.0 Package kdebase requires libkutils.so.1 Package kdemultimedia-extras requires kdelibs >= 6:3.5.6 Package kdemultimedia-extras requires kdemultimedia >= 6:3.5.6 Package kdemultimedia-extras requires libDCOP.so.4 Package kdemultimedia-extras requires libartskde.so.1 Package kdemultimedia-extras requires libkdecore.so.4 Package kdemultimedia-extras requires libkdeui.so.4 Package kdemultimedia-extras requires libkhtml.so.4 Package kdemultimedia-extras requires libkio.so.4 kepasa? Nie chce KDE, da się to jakoś wywalić na szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 Nie chce KDE, da się to jakoś wywalić na szybko? Da się: yum groupremove "KDE (K Desktop Environment)" "KDE Software Development" Po tym znowu wklej: package-cleanup --problems bo pewnie różowo nadal nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 "Total porażka, udawał małpę, udawał ptaszka..." Dobiłem system. W połowie odinstalowywania KDE wywaliło jakieś błędy i zawiesił się yum. Po długim oczekiwaniu zrobiłem Ctrl+Alt+Delete. System już się nie podniósł i poprosił o naprawienie systemu plików albo restart. Dla mnie to koniec F6, na szczęście zrobiłem wcześniej backup i jutro zainstaluje F7. Dziękuję za pomoc, ale problem mnie przerósł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi