Skocz do zawartości

Nie Można Odczytac Płyt Dvd Z Danymi

chriss

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy chce zobaczyć zawartość większości nagranych przeze mnie pod Windowsem płyt dvd z danymi

nie można ich odczytać wyświetla się błąd-Konqueror Plik lub katalog /media/Mój dysk nie istnieje

i problem w tym że pod Ubuntu się wszystko normalnie pokazywało pod Windowsem też :blink:

:unsure:

Zgaduje, ze pod windowsem plyty mialy w czasie nagrywania nadawany domyslny label Moj dysk (tyle ze z polskimi znakami) a problem polega na braku obslugi takiej nazwy (kodowanie / strona kodowa - zestaw znakow) pod Fedora i nie mozliwosci automatycznego zalozenia katalogu o nazwie nosnika do podmontowania...

Prawdopodobnie mozna system zmusic do obslugi windowsowego zestawu znakow i strony kodowej (skoro dziala to pod Ubuntu), ale ja Ci niestety nie powiem jak, bo mnie to po prostu zupelnie nie interesuje.

Na przyszlosc drobna rada - jesli zamierzasz czegokolwiek (CD/DVD, pliki...) uzywac pod roznymi systemami to unikaj nadawania im nazw zawierajacych polskie znaki...

Pozdro

ja jestem początkujący

no rozumiem o co chodzi ale ja nie zamierzam używać płyt pod wieloma systemami tylko

one są z nieodległych czasów kiedy miałem jeszcze Windowsa

najwyżej wtedy pójdę do kogoś z Windowsem

i skopiuje i nie będę używał polskich znaków

Dziękuje za pomoc :D

No mam chyba bo się wyświetla bash: /media/Mój dysk/: is a directory i poleceniem cd mogę tam wejść

No to moze Tobie sie tylko Konqueror wywala?

Podmontuj ja (lub pozwol systemowi podmontowac automatycznie jesli automat zadziala) i zajrzyj do tego katalogu pod konsola lub mc...

Powodzenia

No to moze Tobie sie tylko Konqueror wywala?

Podmontuj ja (lub pozwol systemowi podmontowac automatycznie jesli automat zadziala) i zajrzyj do tego katalogu pod konsola lub mc...

Powodzenia

Wystarczy do /etc/fstab dodać odpowiedni wpis i stworzyć katalog w /media np. :)

Dałem wędke teraz łów rybkę ;)