v_grzes Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 Witam Mam problem z konfigurają interfejsu eth gdzie po drugiej stronie kabla znajduje sie router Huawei quidway ar20-09. Przy ustawieniu adresów ip na karcie nawet nie świecą się diody, karta dobra - po po wpięciu lanu w to miejsce - wszystko jest ok. Kabel też jest dobry - bo po wpięciu jego do komputera np z windowsem i usrtawieniu adresów ip - wszystko gra. Na fedorzezmieniałęm już tez tryby karty sieciowej (10MB/s full/halfduplex) instrukcją ethtool - lecz nic to nie daje. System to fedora 7 karta sieciowa 3com. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 Jeśli nie ma linku między routerem a kartą i jak piszesz karta jest OK, kabel jest OK, to pozostaje tylko problem z routerem chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 ...to pozostaje tylko problem z routerem chyba? Jest jeszcze cos... @v_grzes - Czy Ty nie probujesz przypadkiem uzyc tego samego kabelka do podpiecia kompa do rutera co uzywales do spinania 2 kompow? Bo tak zrozumialem Twoj opis dzialan... To nie zadziala, bo nie moze... do spinania 2 kompow uzywa sie kabli skrosowanych, natomiast miedzy kompem a ruterem powinien byc normalny kabelek. Ja widze wine w kablu. Zmien na patch-cord 1:1 a powinno zaskoczyc... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
v_grzes Napisano Sierpień 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 Jest jeszcze cos... @v_grzes - Czy Ty nie probujesz przypadkiem uzyc tego samego kabelka do podpiecia kompa do rutera co uzywales do spinania 2 kompow? Bo tak zrozumialem Twoj opis dzialan... no właśnie to nie jest problemem, może w treści mierwszego posta wyraziłem się mało czytelnie pisząc o podpięciu kabelka do komputera z windowsem miałem na myśli podpięcie go nie między fedorą a windowsem tylko między routerem a windowsem. Wnioskuję, że to nie problem kabla a raczej sposobu negocjacji pracy routera z kartą sieciową z fedorą. Niestety nie potrafię wyłapać potrzebnych ustawień karty dla tego routera. połowicznym rozwiązaniem jest postawienie innego routera pomiędzy fedorą a huawai-em, ale nie o to mi chodzi. chciałbym mieć Hauwai-ia mmieć podłączonego bezpośrednio do komputera z fedorą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi