P-A-B-L-O Napisano Sierpień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2007 Witam, mam problem z wczytaniem gotowego stylu GTK. Dokładnie wygląda to tak, że w folderze stylu zawarte są inne foldery (Arrows, Buttons, Combo, Handles, Lines, Menu-Menubar itd.). Poza tym znajdują się 3 pliki (gtkrc, menubar.rc, panel.rc) w których jak sądzę znajduje się konfiguracja stylu czyli kształty przycisków, kolory itd. I właśnie nie wiem co mam z tym zrobić. Czytałem w necie że plik gtkrc trzeba skopiować do katalogu domowego i dopisać do niego: pixmap_path "/sciezka_do_katalogu_z_tematem/" To jednak mi nie chciało zadziałać. Stworzyłem też katalog dla tego stylu w: /usr/share/themes/ No ale nie mogłem do niego nic przekopiować. Może coś źle robię. Tak czy inaczej proszę o pomoc i wyjaśnienie kwestii wczytywania styli GTK, jak je podstawić? Z góry dzięki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Sierpień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2007 [...]Czytałem w necie że plik gtkrc trzeba skopiować do katalogu domowego i dopisać do niego: pixmap_path "/sciezka_do_katalogu_z_tematem/" To jednak mi nie chciało zadziałać. Zapewne kopia powinna się zwać .gtkrc Stworzyłem też katalog dla tego stylu w: /usr/share/themes/ No ale nie mogłem do niego nic przekopiować. Czy nie chodzi o prawa dostępu, np. że tworzyłeś katalog jako root a kopiujesz jako user? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Sierpień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Czyli chodzi o tą kropkę przed gtkrc. OK zatem spróbuję nazwę pliku w katalogu domowym zrobić .gtkrc. A jeśli chodzi o prawa dostępu to wszystko robiłem jako root, więc to na pewno nie w tym problem. Nadal czekam na odpowiedz w jaki sposób zastosować ten styl. A może trzeba zainstalować gtk+ 2.0 change theme? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Nadal czekam na odpowiedz w jaki sposób zastosować ten styl. A może trzeba zainstalować gtk+ 2.0 change theme? Nie będę się wiele mądrzył, bo style gtk kofigurowałem incydentalnie. Wskazałem tylko błąd w nazwie osobistego pliku konfiguracyjnego. Łatwo sprawdzić, że ma być tak jak napisałem: utwórz sobie np. taki plik ~/.gtkrc style "main" { fontset = "-adobe-helvetica-medium-r-*-*-24-*-*-*-*-*-iso8859-2" } class "*" style "main" i odpal dowolny program gtk. Powinieneś zauważyć różnicę. Jeżeli plik nazwiesz ~/gtkrc, to efektu nie będzie. A co do reszty -- niestety muszę odesłać do dokumentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Sierpień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Zrobiłem kopię pliku gtkrc do katalogu domowego, teraz plik nazywa się poprawnie .gtkrc. Dopisałem do niego też to o czym pisałem w postach powyżej. Ale styl nadal mi nie działa. W katalogu domowym nawet go nie widać. Chciałem sprawdzić czy zadziała więc się wylogowałem i zalogowałem ponownie. Nic to jednak nie dało. Co muszę zrobić żeby ten styl zaczął działać? Czy on po przekopiowaniu do katalogu domowego powinien zadziałać automatycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi