Mandragor Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Sprawa wygląda następująco. Moją kartę wifi Broadcoma 4318 skonfigurowałem i zmusiłem do działania za pomocą ndiswrappera zgodnie z opisem. Wszystko chodziło znakomicie i chodzi dalej ale... Jak się doczytałem jeśli karta wifi działa przez Ndiswrappera to nie ma możliwości wprowadzić karty w tryb monitor. Postanowiłem wiec wywalić Ndiswrappera pousuwać moduły bcm43xx z blacklist i zainstalować stery za pomocą programu bcm43xx-fwcutter postępując według wskazówek z tego postu. Wszystko poszło bezbłędnie ale karty mi nie widzi. Zacząłem grzebać i stwierdziłem, że po restarcie moją sieciówkę widzi nadal jako wlan0 tak jak to zrobił Ndiswrapper. Dodam, że usunąłem Ndiswrappera i moduły kmod-ndiswrapper (z odpowiednim numerem). Karta chodzi ale chyba nie powinna. Dodaję wyniki kilku pomocnych poleceń: [root@Fedora ~]# iwconfig lo no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. Warning: Driver for device wlan0 has been compiled with version 22 of Wireless Extension, while this program supports up to version 20. Some things may be broken... wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 eth0 no wireless extensions. [root@Fedora ~]# [root@Fedora ~]# lsmod |grep bcm bcm43xx 438625 0 ieee80211softmac 42305 1 bcm43xx ieee80211 42761 2 bcm43xx,ieee80211softmac bcm43xx_mac80211 415009 0 ssb 43716 1 bcm43xx_mac80211 mac80211 164169 2 rc80211_simple,bcm43xx_mac80211 [root@Fedora ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Tak, brak trybu monitor to wrzód na d*pie Niestety z konieczności używam ndiswrappera. Ale wydaje mi się, że Twoja karta może mieć małe problemy z połączeniem. Na stronie z listą kart sterownik do Twojego czipsetu oznaczony jest jako niestabilny. Poza tym tamten post był pisany dla FC5 a to zamierzchłe czasy. Ja mam czipset 4310 i po instalacji system ją widzi ale jakiekolwiek próby połączenia zawodzą. Podaj dane na temat swojej karty /sbin/lspci | grep Network oraz wersję systemu jaki posiadasz, wersję kernela (tam są moduły bcm43xx) i zobaczymy czy to ma prawo działać. Jeszcze ostatecznie mógłbyś usunąć plik /etc/modprobe.d/ndiswrapper chociaż ja nie podejrzewam go o Twoje problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Sierpień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 No to podaję: [root@Fedora ~]# /sbin/lspci |grep Network 06:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02) [root@Fedora ~]# [root@Fedora ~]# uname -r 2.6.22.2-42.fc6 [root@Fedora ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Przeszukałem trochę stron i uruchamianie tej karty to nie taka prosta sprawa. Poza tym martwi mnie ten komnikat który się pojawia u Ciebie. O kompilacji sterownika. Czy podczas odpalenia komendy bcm43xx-fwcutter miałeś jakieś błędy? W moim wypadku na początku jest komunikat, że na tym kernelu to nie ruszy Jeśli postępowałeś wg mojego poradnika to na pewno zrobiłeś wszystko co należy i teraz tylko mógłby Ci pomóc ktoś kto ma taką kartę. Ja niestety nie posiadam. Poradnik podawał wszytskie kroki jakie należy wykonać. Może ten wątek troszkę rozjaśni, pisany pod F7 ale może uda się na FC6. Jeśli coś mi się przypomni to dam znać. Będę myślał. Może w tym czasie ktos inny ma jakiś pomysł. Jakie zabezpieczenie masz na routerze: WEP, WPA? I widzę, że karta jest widoczna w systemie. Wlan0 to jak nabjbardziej poprawna nazwa. Próbowałeś może /sbin/iwlist wlan0 scan . Powinno wyświetlić znalezione AP w okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Sierpień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Po odpaleniu komendy bcm43xx-fwcutter nie miałem ani jednego "WARRINGA". Dodam, że jak miałem kartę na Ndiswrapperze to wszystko chodziło jak ta lala ale zachciało mi się bawić z trybem monitor. Na routerze mam WPA PSK i na Ndiswrapperze pięknie chodziło. Jeśli chodzi o podany przez ciebie wątek to muszę nadmienić, że zaraz po świeżej instalacji FC 6 (było to coś koło marca tego roku) uruchomiłem swojego Broadcoma podążając na poradnikiem. Tyle co widzę jest on prawie identyczny do tego jaki mi podałeś. To wtedy zadziałało ale przy któreś aktualizacji kernela niestety radiówka już się nie podniosła. Na razie powrócę do Ndiswrappera bo jest stabilny i wiarygodny co nie oznacza, że nie będę eksperymentował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 No jak chcesz ale czy polecenie które Ci podałem wyświetla jakieś wyniki? Według Twojego iwconfig karta jest w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Sierpień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Niestety nic nie pokazało. Teraz jak ponownie wrzuciłem Ndiswrappera pokazuje APki z osiedla nie będę podawał listingu bo są tam nazwy sieci i MAC adresy owych APków a to komuś mogłoby sie nie spodobać. Wielkie dzięki za pomoc. Planuję zakup karty na chipsecie Prism 2 podłączaną przez PCIMCIA. A ta karta doskonale nadaje się do wardrivingu i na pewno nie sprawi tyle kłopotów co nieszczęsny Broadcom. A na dodatek ma wbudowane gniazdo antenowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Przyznaję, że tryb monitor również do tego by mi się przydał. Do celów badawczych oczywiście bo dostęp do internetu mam własny Nie wiesz ile kosztuje taka karta? i czy instalacja naprawdę działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Sierpień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Cena takiej karty to koszt w granicach 150 - 250 pln-ów. Jak czytałem to mogą być niewielkie problemy przy instalacji. Potrzebne są sterowniki linux-wlan-ng. Polecam przeczytać porady z tego linka. Do samego wardrivingu znakomite są karty na Atherosie a z nimi to już nie ma problemu. Instaluje się je przez madwifi-ng. Dostępne są w repo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi