borzole Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Ten mój problem zaczyna się robić coraz większy. Istnienie mojej fedory ma konkretny cel: używać VMD i ROOT, więc biorę się za kompilację ze źródła a tam pierwsze udaje że jest ok, a program się nie uruchamia a w drugim takie kwiatki: [root@localhost root]# ./configure --prefix=/usr/local Configuring for linux Checking for libX11 ... no configure: libX11 (package x11-devel) MUST be installed [root@localhost root]# yum install x11-devel Loading "fastestmirror" plugin Loading "presto" plugin Setting up Install Process Parsing package install arguments Loading mirror speeds from cached hostfile Setting up Presto Reading Presto metadata in from local files Nothing to do [root@localhost root]# cholera, kadu mogę sobie darować ale tego już nie! Moje zainstalowane programy udają że są a ich nie ma albo odwrotnie! co jest?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Przede wszystkim oddzieliłem ten temat od tamtego, bo jedno z drugim ma mało wspólnego. [root@localhost root] configure: libX11 (package x11-devel) MUST be installed To że potrzebna jest paczka x11-devel to tylko sugestia ./configure. W praktyce paczki o takiej nazwie w Fedorze nie ma - jest tylko libX11-devel i zapewne jej potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Teraz poszło, musiałem jeszcze dodać coś w podobny sposób. Mam jeszcze pytania: W trakcie wykonywania # make dostałem kilka komunikatów typu make: g77: Polecenie nie znalezione To chyba kompilator Fortran. Mam również cholernie dużo komunikatów warning. Sama kompilacja toczy się dalej dosyć długo (kilka minut) tylko czy ten komunikat może oznaczać w przyszłości błąd jakiegoś istotnego komponentu w tym programie? Czy kompilacja ze źródła odbywa się przez gcc/g++, czy też inne kompilatory np. g77? Co jeśli brak jednego kompilatora? System użyje tego co ma? Czy może ten błąd oznacza tylko brak wsparcia dla g77? ...kompilacja wciąż się nie skończyła, czy to normalne? Kod źródłowy ma jakieś 120MB (tar.gz 20MB) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 chodzi mi o konkretną odpowiedź zanim wcisnę # make install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Witam Ja jak kompilowałem ROOT to trwało to ze 2h (P4 2.2GHz, 512M Ramu), g77 raczej w ROOT nie jest potrzebny, A w VDM kto wie może bedzie potrzebny wkońcu to fortran Edit: g77 to kompilator fortrana. pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Ja jak kompilowałem ROOT to trwało to ze 2h (P4 2.2GHz, 512M Ramu), o masz ci los, to do zobaczenia za dwa dni (700MHz, 384RAM) g77 raczej w ROOT nie jest potrzebny, to skąd te błędy o g77? Może jeszcze małe pytanko, czy na studencki użytek nie za dużo mi brakuje? To komentarz z ./configure Checking for GL/gl.h ... /usr/include Checking for libGL, or libMesaGL ... /usr/lib Checking for libGLU, or libMesaGLU ... no Checking for mysql_config ... not found Checking for mysql.h ... no Checking for libmysqlclient_r, libmysqlclient, or mysqlclient ... no Checking for occi.h ... no Checking for libclntsh, or oci ... no Checking for libocci, or oraocci10 ... no Checking for libpq-fe.h ... no Checking for libpq ... no Checking for sql.h ... no Checking for libsqlod ... no Checking for sqlext.h ... no Checking for libiodbc, libodbc, or odbc32 ... no Checking for rfio_api.h ... no Checking for librfio, libshift, shiftmd, or shift ... no Checking for rfio_api.h ... no Checking for stager_api.h ... no Checking for libshift, shiftmd, or shift ... no Checking for gfal_api.h ... no Checking for libgfal ... no Checking for G4Navigator.hh ... no Checking for libG4navigation ... no Checking for CLHEP/Vector/Rotation.h ... no Checking for ApMon.h ... no Checking for libapmoncpp ... no Checking for monalisawsclient.h ... no Checking for libmonalisawsclient ... no Checking for fftw3.h ... no Checking for libfftw3, or libfftw3-3 ... no Checking for libpacklib_noshift, libpacklib, packmd, or packlib ... no Checking for libkernlib_noshift, libkernlib, kernmd, or kernlib ... no Checking for libPythia6 ... no Checking for dcap.h ... no Checking for libdcap ... no Checking for chirp_client.h ... no Checking for libchirp_client ... no Checking for gapiUI.h ... no Checking for libgapiUI ... no Checking for jpeglib.h ... no Checking for png.h ... no Checking for tiffio.h ... no Checking for gif_lib.h ... no Checking for libjpeg ... no Checking for libtiff ... no Checking for libungif ... no Checking for libz ... /usr/lib Checking for libpng ... no Checking whether to build included libAfterImage ... yes Checking for ldap.h ... no Checking for libldap ... no Checking for python/Python.h, python2.5/Python.h, python2.4/Python.h, python2.3/Python.h, python2.2/Python.h, or Python.h ... /usr/include Checking for libpython, libpython2.5, libpython2.4, libpython2.3, libpython2.2, python25, python24, python23, or Python ... /usr/lib Checking for xml2-config ... not found Checking for libxml/tree.h ... no Checking for libxml2_a, or libxml2 ... no Checking whether to build xrootd ... yes Checking for libssl ... no Checking for t_server.h ... no Checking for libsrp ... no Checking for libgmp ... no Checking for libmisc ... no Checking for pwauth.h ... no Checking for krb5.h ... no Checking for libk5crypto ... no Checking whether we're using MIT Kerberos ... no Checking for shadow passwords ... yes Checking for gsl/gsl_version.h ... no Checking for gsl-config ... not found Checking whether to build libMathMore ... no Checking whether to build libMathCore ... yes Checking whether to build CINT7 ... no Checking whether to build libCintex ... yes Checking whether to build libReflex ... yes Checking whether to build libRooFit ... no Checking whether to build libMinuit2 ... no Checking whether to build libUnuran ... no Checking whether to build libGdml ... no Checking whether to build libTable ... no Checking for Clarens support ... no Checking for PEAC support ... no bo na wszystko jedna odpowiedź no Puki co przerwało mi po jakiś 20 minutach kompilacje, więc doinstalowałem cały pakiet gcc-*, zobaczę jak teraz będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 W trakcie wykonywania # make dostałem kilka komunikatów typu make: g77: Polecenie nie znalezione To chyba kompilator Fortran. Mam również cholernie dużo komunikatów warning. Jak sama nazwa mówi warning to warning, a nie error. Rzadko zdarzają się większe aplikacje bez jakichkolwiek warningów Sama kompilacja toczy się dalej dosyć długo (kilka minut) tylko czy ten komunikat może oznaczać w przyszłości błąd jakiegoś istotnego komponentu w tym programie? Może, choć nie musi. Skoro program się przy tym nie wywalił być może jest to coś w rodzaju funkcjonalności dodatkowej. ...kompilacja wciąż się nie skończyła, czy to normalne? Kod źródłowy ma jakieś 120MB (tar.gz 20MB) Normalne jest to, że w końcu się skończy a zdarza się, że w trakcie kompilowania kod źródłowy się bardzo rozrasta; nie ma się tym co przejmować. o masz ci los, to do zobaczenia za dwa dni (700MHz, 384RAM) to skąd te błędy o g77? Może jeszcze małe pytanko, czy na studencki użytek nie za dużo mi brakuje? To komentarz z ./configure Checking for GL/gl.h ... /usr/include Checking for libGL, or libMesaGL ... /usr/lib ...ciach.... Checking for PEAC support ... no bo na wszystko jedna odpowiedź no To, że gdzieś jest no nie znaczy, że program z tego powodu nie będzie działał jak trzeba. Jeśli coś jest niezbędne do działania, a tego brakuje to ./configure powinno wylecieć z błędem. A to czego brakuje - zawsze możesz spróbować dograć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Próba wykonania $make zakończyła się znowu niepowodzeniem. Wyrzuciłem więc cały katalog z kodem, rozpakowałem jeszcze raz żeby pracować na nowym. Poczytałem forum i wykonałem takie tam # yum install gcc* # yum groupinstall "X Software Development" # yum install kernel-devel zrestartowałem kompa wykonałem [root@localhost root]# ./configure --prefix=/usr/local poszło głatko [root@localhost root]# make 2>bledy.log ..4 godziny mielił i skończył więc myślałem, że już. Wykonałem więc [root@localhost root]# make install Installing binaries in /usr/local/bin Installing libraries in /usr/local/lib/root Installing python files in /usr/local/lib/root/python Installing headers in /usr/local/include/root Installing main/src/rmain.cxx in /usr/local/include/root Installing cint/include cint/lib and cint/stl in /usr/local/lib/root/cint Installing icons in /usr/local/share/root/icons Installing fonts in /usr/local/share/root/fonts Installing misc docs in /usr/local/share/doc/root Installing tutorials in /usr/local/share/doc/root/tutorials Installing tests in /usr/local/share/doc/root/test Installing macros in /usr/local/share/root/macros Installing man(1) pages in /usr/local/share/man/man1 Installing config files in /etc/root Installing Autoconf macro in /usr/local/share/aclocal Installing Emacs Lisp library in /usr/local/share/emacs/site-lisp Installing GDML conversion scripts in /usr/local/lib/root [root@localhost root]# root /usr/local/bin/root.exe: error while loading shared libraries: libCore.so: cannot open shared object file: No such file or directory tu się skończyło a ja na ekranie widziałem tylko okno z "Logo ROOT" programu. Chciałem sprawdzić co to jest libCore, ale chyba nie tak tego używam [lucas@localhost src]$ yum provides libCore ... No Matches found Kilka ostatnich linijek z pliku kompilacji bledy.log proofx/src/TXSocket.cxx:1430: warning: dereferencing type-punned pointer will break strict-aliasing rules proofx/src/TXSocket.cxx:1439: warning: dereferencing type-punned pointer will break strict-aliasing rules proofx/src/TXSocket.cxx:1453: warning: dereferencing type-punned pointer will break strict-aliasing rules proofx/src/TXSocket.cxx:1465: warning: dereferencing type-punned pointer will break strict-aliasing rules Note: File "cint/lib/posix/posix.h" already loaded Note: Link requested for undefined class __dirstream (ignore this message) :0: cint/lib/G__c_posix.c: In function ‘G__posix__0_57’: cint/lib/G__c_posix.c:367: warning: ‘getwd’ is deprecated (declared at ./cint/lib/posix/posix.h:276) cint/lib/G__c_posix.c: In function ‘G__cpp_setup_func0’: cint/lib/G__c_posix.c:871: warning: ‘getwd’ is deprecated (declared at ./cint/lib/posix/posix.h:276) Note: Link requested for undefined class ipc_parm (ignore this message) :0: Note: Link requested for undefined class ipc_perm (ignore this message) :0: Note: Link requested for undefined class semid_ds (ignore this message) :0: Note: Link requested for undefined class msqid_ds (ignore this message) :0: Error: string() header declared but not defined prec_stl/vector:422: Error: string() header declared but not defined prec_stl/list:187: rpdutils/src/net.cxx: In function ‘int ROOT::NetRecv(char*, int, EMessageTypes&)’: rpdutils/src/net.cxx:305: warning: dereferencing type-punned pointer will break strict-aliasing rules Teraz oprócz tego czemu się nie skompilowało to nie wiem też co z tą niedokończoną instalacją. Powinienem zrobić make uninstall czy sobie darować, bo wszystko się nadpisze przy następnej instalacji tego samego programu? Nie wiem czy w ogóle pójdzie make uninstall i czy nie będzie tylko większych szkód. Czytałem gdzieś tu na forum, że katalog /usr/local/ jest wyłącznie dla programów ze źródła. Tzn. że opróżnienie tego katalogu według logu z instalacji jest równoważne z make uninstall? Dodam, że instalowałem ze źródła jeszcze tylko VMD i zostawił dwa katalogi więc wiem czego nie ruszać. Ale czy w /usr/local/ mogło być coś wcześniej? Wszystko utrudnia jeszcze ta nazwa programu ROOT Instalacja VMD też niepomyślna, ale chyba założę nowy temat o tym, bo inne są problemy. Prosiłbym o wyrozumiałość, czekanie 4 godziny na błąd trochę mnie zemdliło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 link Może kierując się tym linkiem coś zdziałesz (no prawdopodobnie tak ) Worning to nie error wiec kompilacja prawdopodobnie zakończyła się pomyślnie tak samo make install jest OK. pz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2007 Może kierując się tym linkiem coś zdziałasz (no prawdopodobnie tak ) klimas7 jesteś wielki! ecik__ tobie też dzięki. Wszystko już działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Sierpień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2007 Ciesze Się że mogłem pomóc Btw. Studiujesz jakiś fizyko podobny kierunek ?? pz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2007 Si Senior, próbuje skończyć PW, jestem z tych leniwych więc ciężko mi go skończyć choć powinienem to mieć już za sobą. Ty pewnie też masz coś wspólnego z fizyką, bo nie słyszałem żeby jakiś inny człowiek używał ROOT z CERN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi