Skocz do zawartości

Wifi Pod Fedora 6

sanchezz

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie, bo zaraz mnie szlag trafi. Wytłumaczcie mi proszę, jak dla totalnego głąba, JAK POD TYM PIEPRZONYM LINUXEM instaluje się sieć bezprzewodową....Jestem wielkim zwolennikiem Windowsa XP (tam taka instalacja to 5 minut i po sprawie), a w tym &^*&%^&%* (_linuxie_ → Linuksie) ORT męczę się dzisiaj cały dzień i już mam ochotę zrobić komuś krzywdę bo nie wiem jak skonfigurować wifi. Najchętniej to w ogóle nie bawiłbym się tym linuxem, ale sytuacja zawodowa mnie zmusiła do tego, żeby doszkolić się w w/w systemie. Gdyby nie to, to w ogóle nie bawiłbym się tym CZYMŚ tylko pozostał przy Windows XP, który dla mnie jest najlepszym systemem na deksktopa.....Wcale sie nie dziwię, że Windows jest używany przez 95% internatów a jakis tam linux przez zaledwie 2%. Łatwość instalacji oraz prosta obsługa systemu jest BARDZO WAŻNA. Przepraszam za mój ton,ale po całym dniu męczarni już mi nerwy siadły........ Aha, nie piszczie mi tylko żebym sprawdzał na www.google.pl bo już to robiłem. Wpienia mnie że pod linuxem żeby zainstalować byle badziewie, to trzeba się męczyć cały dzień, a pod windowsem trwa to parę minut i koniec.

Moja karta do wifi to D-LINK DWL G630 na pcmcia

Z góry dziekuję za pomoc.

uważam sanchezz że jeżeli tak ciężko idzie Ci czytanie manuali/how-to to powinieneś zmienić zainteresowania i zająć się np. garncarstwem

ponieważ obecnie wykorzystując profesjonalnie system operacyjny (czy to Linux, BSD, Windows) bez czytania i szukania nie poradzisz sobie kompletnie,

NAPISZE CI CZEGO NIE CHCIAŁEŚ: ZAJRZYJ DO GOOGLE

mi znalezienie odpowiedzi na twój problem zajęło 30 sek.

http://www.ilug-cal.org/wiki/index.php/D-linkDWL-G630

http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=161923

sanchezz a zwrociles uwage na to ze instalacja wi-fi jest opisana w podpietym temacie :)

no i jeszcze tutaj jak sie google ladnie poprosi

Dzięki za linki, ale niestety mam problem. Po zciągnięciu plików z trony madwifi i wpisaniu make pojawia mi się:

[root@localhost madwifi-0.9.3.2]# make

/bin/sh: line 0: cd: /lib/modules/2.6.22.4-65.fc7/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Makefile.inc:66: *** /lib/modules/2.6.22.4-65.fc7/build is missing, please set KERNELPATH. Stop.

NAtomiat po wejściu na stronę http://www.ilug-cal.org/wiki/index.php/D-linkDWL-G630 i zciągnięciu pliku o którym jest tam mowa otrzymuję informację następującą:

[root@localhost Module]# make

make: *** /lib/modules/2.6.22.4-65.fc7/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.

rt61.ko failed to build!

make: *** [module] Błąd 1

Czy ktoś z was może mi pomóc????????????????