Skocz do zawartości

Uruchamianie Programu Z Poziomu Roota Pod Użtykownikiem

deathx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W jaki sposób powinieniem sobie zrobić dowiązanie na pulpicie aby jak klikam na to dowiązanie to żeby program uruchamiał się z poziomu roota??? Tak jak to jest np jak klikam na aktualizacje to wyskakuje mi okienko o hasło i jak je wpisze to program mi się uruchamia z poziomu roota. Mam nadzieję że w miarę jasno to wyjaśniłem :)

hmm... hehe no bo mam VirtualBox-a i wszystko byłoby ok gdyby nie to że pod zwykłym uzytkownikiem jak odpalam wirtuala to niechodzą porty usb bo uzytkownik nie ma praw i dopiero po odpaleniu pod rootem chodzi bez problemu tylko ze niechce mi sie nonstop opalać konsoli i logowac się na roota aby odpalić program tylko chciałby za jednym rzutem to zrobić.

nie masz praw do usb? A masz może ConsoleKit?

Jeżeli naprawdę musisz jako root to pomyśl nad sudo.

No i napisz skąd masz VirtualBoxa i jaką wersję

Witam. Praw do usb nie mam tylko pod VirtualBox-em a tak normalnie to mi chodzi bez problemu. Wiem że ConsoleKit jest odpalone jako demon dalej nie wiem jak moge je konfigurować??? Jesli chodzi o sudo to próbowałem odpalić ale pytało o jakieś hasło i nie było to na pewno hasło root-a bo nie akceptowało jak wpisywałem. Wersję VirtualBox-a mam 1.4.0 pobraną ze strony.

Jak uruchamiam wirtualny system (WinXP) to na początku pojawia się komunikat:

Not permitted to open the USB device, check usbfs options.

Result Code: 
0x80004005
Component: 
Console
Interface: 
IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}

i potem system startuje normalnie tylko usb nie działa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...