douglasmclloyd Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Miałem otwarte dwa porty przez Selinux. Przez firestartera otworzyłem kolejne dwa. Po zainstalowaniu ostatnich updates ( w tym selinux policy) otwarte są tylko dwa pierwsze, tzn. te przez Selinux. Nie mogę otworzyć pozostałych ani przez firestarter, ani przez lokkit. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Jakie to SELinux otwiera porty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Jakie to SELinux otwiera porty? Chyba koledze chodzi o ten ułatwiacz, który znajduje się pod System ---> Administracja ---> zapora sieciowa i SELinux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Ach tak. No dobrze. To które porty są otwarte sprawdzsz następujacymi poleceniami: netstat -atnp | grep LISTEN yum -y install nmap nmap -O localhost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
douglasmclloyd Napisano Sierpień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Chyba koledze chodzi o ten ułatwiacz, który znajduje się pod System ---> Administracja ---> zapora sieciowa i SELinux Dokładnie. Tutaj się nic ne zmieniło. Porty są otwarte. Zablokowane są porty, które miałem wcześnej otwarte przez firestarter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Skąd wiesz, ze są zablokowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
douglasmclloyd Napisano Sierpień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Skąd wiesz, ze są zablokowane? Wiem, że nie są otwarte. 8080 i 1521 [root@localhost ~]# nmap localhost Starting Nmap 4.20 ( http://insecure.org ) at 2007-08-28 15:36 CDT Interesting ports on localhost (127.0.0.1): Not shown: 1692 closed ports PORT STATE SERVICE 22/tcp open ssh 80/tcp open http 111/tcp open rpcbind 631/tcp open ipp 8000/tcp open http-alt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Nie jestem pewien czy to się wywołuje przez wyżej podaną ścieżkę z menu, ale jest takie polecenie system-config-securitylevel. Odpal jako root, na dole na zakładce "Opcje zapory" masz "Inne porty" - rozwiń to i dodaj te, które chcesz otworzyć. Było o tym kilka razy na forum. Warto czasem ruszyć się łaskawie i poszukać. I regulamin przeczytać Pkt.II.2 No i warto też zainteresować się iptables. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
douglasmclloyd Napisano Sierpień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Nie jestem pewien czy to się wywołuje przez wyżej podaną ścieżkę z menu, ale jest takie polecenie system-config-securitylevel. Odpal jako root, na dole na zakładce "Opcje zapory" masz "Inne porty" - rozwiń to i dodaj te, które chcesz otworzyć. Było o tym kilka razy na forum. Warto czasem ruszyć się łaskawie i poszukać. I regulamin przeczytać Pkt.II.2 No i warto też zainteresować się iptables. system-config-securitylevel to samo daje lokkit. Moje stare ustawienia tam są: webcache:tcp ncube-lm:tcp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 system-config-securitylevel to samo daje lokkit.No to nie pomogę, bo jak piszesz korzystasz z firestartera. Chyba, że porty są otwarte, ale w trybie "stealth". Sprawdź może nmap localhost -sT -sU A może jesteś za jakimś routerem? Jeśli nie jesteś za routerem, to przeskanuj sobie interesujące Cię porty ze strony http://grc.com (szukaj linku "Shields-up") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
douglasmclloyd Napisano Sierpień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 No to nie pomogę, bo jak piszesz korzystasz z firestartera. Chyba, że porty są otwarte, ale w trybie "stealth". Sprawdź może nmap localhost -sT -sU Sprawdziłem. Nie ma ich. Najgorsze jest to, że wszystko działało do momentu ostatniego update. Jak to teraz odkręcić? --- łączenie postów ---- Trzeba było przeinstalowć selinuxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi