klimasr Napisano Sierpień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 Witam, Ma dwa serwerki na RH 9.0 Chcę stworzyć backup danych z jednego serwera na drugi Próbuję napisać skrypt, który zamontuje udział sieciowy /samba z pierwszego serwera i przekopiuje te dane na drugi serwer /mnt/kopia Zacząłem pisać skrypt który miałby montować udział sieciowy: #!/bin/bash mount -t smbfs -o username=test,password=test//serwer/samba /mnt/kopia niestety po odpaleniu go otrzymuję komunikat: [root@host kopia]# ./skrypt_2.dat 3031: session setup failed: ERRDOS - ERRnoaccess (Access denied.) SMB connection failed Natomiast po wydaniu tego samego polecenia co w skrypcie w konsoli, udział jest montowany bez żadnego problemu. Gdzie popełniłem błąd ???? Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 Może trzeba dodać usera "test" w sambie? smbpasswd → man smbpasswd. I musi istnieć "po drugiej stronie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Sierpień 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 Może trzeba dodać usera "test" w sambie? smbpasswd → man smbpasswd. I musi istnieć "po drugiej stronie". user jest dodany do samby. Jak pisałem wcześniej gdy wydam polecenie mount -t smbfs -o username=test,password=test//serwer/samba /mnt/kopia z konsoli to udział się montuje bez problemu, natomiast nie chce się zamontować przy użyciu skryptu w którym jest to samo polecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 z konsoli to udział się montuje bez problemu, natomiast nie chce się zamontować przy użyciu skryptu w którym jest to samo polecenieA polecenie w konsoli i skrypt uruchamia ten sam użytkownik? A jakby standardowe wyjście i wyjście błędów w skrypcie przekierować do jakiegoś pliku, to może by się coś więcej zobaczyło? Myślę o czymś w rodzaju mount ..... 2>&1 1>/tmp/mount.log BTW Czy to tylko literówka czy może w skrypcie brak jest spacji? mount -t smbfs -o username=test,password=test//serwer/samba /mnt/kopia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Sierpień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 hmm ciezko bedzie ale czy kolega klimasr pochawliłby sie takim skryptem na forum ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Sierpień 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 A polecenie w konsoli i skrypt uruchamia ten sam użytkownik? A jakby standardowe wyjście i wyjście błędów w skrypcie przekierować do jakiegoś pliku, to może by się coś więcej zobaczyło? Myślę o czymś w rodzaju mount ..... 2>&1 1>/tmp/mount.log BTW Czy to tylko literówka czy może w skrypcie brak jest spacji? mount -t smbfs -o username=test,password=test//serwer/samba /mnt/kopia OK. W skrypcie była literówka, poprawiłem wg. Twojej uwagi. Wielkie dzięki za pomoc. Poszperałem trochę w necie i znalazłem coś takiego, skrypcik działa tak jak chciałem Może komuś się przyda: #!/bin/bash #tworzymy katalog mkdir /mnt/$$ #montujemy zdalny udział mount -t smbfs -o username=test,password=test //serwer/samba /mnt/$$ # znajdujemy najnowszy plik wynik=`ls -t /mnt/$$/`; pliki=($wynik) plik=${pliki[0]} #kopiujemy najnowszy plik cp -R /mnt/$$/$plik /kopia/ #odmontowujemy katalog umount /mnt/$$ #usuwamy katalog rmdir /mnt/$$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Wrzesień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 Witam ponownie, Niestety moja radość nie trwała długo skrypcik działał bez problemu w domu, niestety na serwerach w pracy nie działa ;-( Wyskakuje poniższy komunikat: INFO: Debug class all level = 2 (pid 3930 from pid 3930) added interface ip=192.168.10.5 bcast=192.168.10.255 nmask=255.255.255.0 added interface ip=xx.xx.xxx.234 bcast=xx.xx.xxx.239 nmask=255.255.255.248 3930: tree connect failed: ERRDOS - ERRnosuchshare (You specified an invalid share name)[/font] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 (You specified an invalid share name)Na pewno dobra nazwa udziału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Wrzesień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 Testowałem na innych udziałach, lecz cały czas ten sam komunikat. 1. Może coś jest nie tak w smb.conf ?? 2. Może powodem jest to, że próbuje uruchomić ten skrypt na komputerze, który jest routerem i ma 2 karty sieciowe ?? Skrypt znalazłem na http://blog.i64.pl/BlogPio/200612/13-kopie...sosie-bashowym/ Możesz zadać tam Twoje pytanie autorowi. Czy możecie się nauczyć korzystać z opcji edytuj? /Karlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi