Skocz do zawartości

Problem Z Logowaniem Samba

R_Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem z zalogowaniem sie do samby. smb uruchomione, nmb uruchomione. komputer widzę w otoczeniu sieciowym a kiedy chce się zalogować to pojawia mi się że nie prawidłowa nazwa użytkownika lub hasło. userów samby konfigurowałem webminem, przetworzyłem userów Unixa do userów samby i widnieją oni

na liście userów samby a mimo to nie da się zalogować ....

Jeśli chcę zmienić pass z konsoli to mi takie coś wywala, a webmin przetwarza też hasła dla userów bo na slackawe coś takiego mi działało...

[root@localhost ~]# smbpasswd przemek
New SMB password:
Retype new SMB password:
Failed to find entry for user przemek.
Failed to modify password entry for user przemek
[root@localhost ~]#

a jak z konsoli dodać usera samby ??

smbpasswd -a user nie działa u mnie... dodałem usera za pomocą pdbedit -a -u użytkownik tylko teraz nie wiem gdzie on się zapisał i jak mogę zarządzać userami... webmin twierdzi że samba nie ma zdefiniowanych żadnych userów ale to już chyba jego błąd... no i plik /etc/samba/smbpasswd jest pusty a w pliku smbusers jest tylko coś takiego:

# Unix_name = SMB_name1 SMB_name2 ...

root = administrator admin

nobody = guest pcguest smbguest

Więc gdzie zapisują się użytkownicy samby ??

smbpasswd -a user nie działa u mnie...

co to znaczy nie dziła, musi działać.

jaki komunikat ci wywala system po wpisaniu smbpasswd -a user ???

musisz miec zaloozone konto systemowe najpierw czyli usera unixa

useradd nazwausera

passwd nazwausera

smbpasswd -a nazwausera

i ma chulać

[...]dodałem usera za pomocą pdbedit -a -u użytkownik tylko teraz nie wiem gdzie on się zapisał i jak mogę zarządzać userami... [...]
man pdbedit:
-L This option lists all the user accounts present in the users database. This option prints a list of user/uid

pairs separated by the ':' character.

Example: pdbedit -L

Inne opcje umożliwią zarządzanie.

[EDIT] A szukanie nie boli :angry: Wrzuciłem w google zapytanie "pdbedit" i już wiem, gdzie siedzą pliki edytowane poleceniem pdbedit. Zajęło mi to dosłownie minutę.

• 4 weeks later...
dodałem usera za pomocą pdbedit -a -u użytkownik tylko teraz nie wiem gdzie on się zapisał i jak mogę zarządzać userami... webmin twierdzi że samba nie ma zdefiniowanych żadnych userów ale to już chyba jego błąd... no i plik /etc/samba/smbpasswd jest pusty a w pliku smbusers jest tylko coś takiego:

# Unix_name = SMB_name1 SMB_name2 ...

root = administrator admin

nobody = guest pcguest smbguest

Po pierwsze w jakim backendzie trzymasz bazę użytkowników samby ?? Sprawdź co masz w smb.conf w sekcji [global]

szukaj passdb backend =

i teraz masz 2 możliwości smbpasswd albo tdbsam . W jednym z tych plików masz użytkowników.

Zakładając że masz w miarę nową sambę i jest to fedora pliki użytkowników znajdziesz w /var/lib/samba/private/

plik passdb.tdb to rozszerzona baza użytkowników samba SambaSamaAccount . Samo polecenie pdbedit -a doda ci usera ale musisz wcześniej stworzyć użytkownika Unixowego tak jak ktoś wcześniej pisał

useradd uzytkownik

passwd uzytkownik

Aby sprawdzić userów z pdbedit wpisz pdbedit -Lv

jak dodasz nazwe usera to pokaże ci tylko tego usera bez nazwy wylistuje wszystkich .

Jeśli trzymasz userów w smbpasswd to poprzez smbpasswd -a dodasz usera a później załóż mu hasło smbpasswd użytkownik

po każdym dodaniu zmieni ci się data i czas pliku smbpasswd lub passdb.tdb w zależnośći od konfiguracji w smb.conf .

Wtedy kapniesz się gdzie trzymasz swoich userów :)

Ciekawą opcją jeśli chodzi o pdbedit są globalne polityki dotyczące haseł userów samby.

wpisz :

pdbedit -P ?

pokażą ci się polityki jakie możesz sobie narzucić np minimalna i maksymalna ważność hasła, historia hasła it itd

Poczytaj sobie Official-How-to.pdf z http://samba.org

• 2 weeks later...
co to znaczy nie dziła, musi działać.

jaki komunikat ci wywala system po wpisaniu smbpasswd -a user ???

musisz miec zaloozone konto systemowe najpierw czyli usera unixa

useradd nazwausera

passwd nazwausera

smbpasswd -a nazwausera

i ma chulać

To co kolega pisze to prawda z tym że z tego co pamiętam musi być skonfigurowana i uruchomiona samba aby wydać komendy

useradd nazwausera

passwd nazwausera

smbpasswd -a nazwausera