R_Przemek Napisano Sierpień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 Witam mam problem z zalogowaniem sie do samby. smb uruchomione, nmb uruchomione. komputer widzę w otoczeniu sieciowym a kiedy chce się zalogować to pojawia mi się że nie prawidłowa nazwa użytkownika lub hasło. userów samby konfigurowałem webminem, przetworzyłem userów Unixa do userów samby i widnieją oni na liście userów samby a mimo to nie da się zalogować .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Sierpień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 spróbuj: smbclient -L localhost -U user poprosi o hasło dla usera zoabczysz czy ci listuje zasoby I co z selinux ??? włączone? wyłaczone?? najlepiej wyłacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Sierpień 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 SELinux już przerobiłem jak piszę smbclient -L localhost -U user to mi wywala session setup failed: NT_STATUS_LOGON_FAILURE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Sierpień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 hmm. przerabiałeś uzytkowników unixa na userwó samby, nie wim co webmin robi czy przetwarza tesh hasła. spróbuj dla danego usera przypisac hasło samby i się zalogować. smbpasswd -u user Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Sierpień 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 Jeśli chcę zmienić pass z konsoli to mi takie coś wywala, a webmin przetwarza też hasła dla userów bo na slackawe coś takiego mi działało... [root@localhost ~]# smbpasswd przemek New SMB password: Retype new SMB password: Failed to find entry for user przemek. Failed to modify password entry for user przemek [root@localhost ~]# a jak z konsoli dodać usera samby ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Sierpień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 smbpasswd -a user Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Sierpień 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 smbpasswd -a user nie działa u mnie... dodałem usera za pomocą pdbedit -a -u użytkownik tylko teraz nie wiem gdzie on się zapisał i jak mogę zarządzać userami... webmin twierdzi że samba nie ma zdefiniowanych żadnych userów ale to już chyba jego błąd... no i plik /etc/samba/smbpasswd jest pusty a w pliku smbusers jest tylko coś takiego: # Unix_name = SMB_name1 SMB_name2 ... root = administrator admin nobody = guest pcguest smbguest Więc gdzie zapisują się użytkownicy samby ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 smbpasswd -a user nie działa u mnie... Więc gdzie zapisują się użytkownicy samby ?? co to znaczy nie dziła, musi działać. jaki komunikat ci wywala system po wpisaniu smbpasswd -a user ??? musisz miec zaloozone konto systemowe najpierw czyli usera unixa useradd nazwausera passwd nazwausera smbpasswd -a nazwausera i ma chulać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 Da się skonfigurować i bez wyłączania SELinux, ale skoro ktoś chce mieć święty spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 [...]dodałem usera za pomocą pdbedit -a -u użytkownik tylko teraz nie wiem gdzie on się zapisał i jak mogę zarządzać userami... [...]man pdbedit: -L This option lists all the user accounts present in the users database. This option prints a list of user/uid pairs separated by the ':' character. Example: pdbedit -L Inne opcje umożliwią zarządzanie. [EDIT] A szukanie nie boli Wrzuciłem w google zapytanie "pdbedit" i już wiem, gdzie siedzą pliki edytowane poleceniem pdbedit. Zajęło mi to dosłownie minutę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Wrzesień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2007 dodałem usera za pomocą pdbedit -a -u użytkownik tylko teraz nie wiem gdzie on się zapisał i jak mogę zarządzać userami... webmin twierdzi że samba nie ma zdefiniowanych żadnych userów ale to już chyba jego błąd... no i plik /etc/samba/smbpasswd jest pusty a w pliku smbusers jest tylko coś takiego: # Unix_name = SMB_name1 SMB_name2 ... root = administrator admin nobody = guest pcguest smbguest Więc gdzie zapisują się użytkownicy samby ?? Po pierwsze w jakim backendzie trzymasz bazę użytkowników samby ?? Sprawdź co masz w smb.conf w sekcji [global] szukaj passdb backend = i teraz masz 2 możliwości smbpasswd albo tdbsam . W jednym z tych plików masz użytkowników. Zakładając że masz w miarę nową sambę i jest to fedora pliki użytkowników znajdziesz w /var/lib/samba/private/ plik passdb.tdb to rozszerzona baza użytkowników samba SambaSamaAccount . Samo polecenie pdbedit -a doda ci usera ale musisz wcześniej stworzyć użytkownika Unixowego tak jak ktoś wcześniej pisał useradd uzytkownik passwd uzytkownik Aby sprawdzić userów z pdbedit wpisz pdbedit -Lv jak dodasz nazwe usera to pokaże ci tylko tego usera bez nazwy wylistuje wszystkich . Jeśli trzymasz userów w smbpasswd to poprzez smbpasswd -a dodasz usera a później załóż mu hasło smbpasswd użytkownik po każdym dodaniu zmieni ci się data i czas pliku smbpasswd lub passdb.tdb w zależnośći od konfiguracji w smb.conf . Wtedy kapniesz się gdzie trzymasz swoich userów Ciekawą opcją jeśli chodzi o pdbedit są globalne polityki dotyczące haseł userów samby. wpisz : pdbedit -P ? pokażą ci się polityki jakie możesz sobie narzucić np minimalna i maksymalna ważność hasła, historia hasła it itd Poczytaj sobie Official-How-to.pdf z http://samba.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaktus250 Napisano Październik 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2007 co to znaczy nie dziła, musi działać. jaki komunikat ci wywala system po wpisaniu smbpasswd -a user ??? musisz miec zaloozone konto systemowe najpierw czyli usera unixa useradd nazwausera passwd nazwausera smbpasswd -a nazwausera i ma chulać To co kolega pisze to prawda z tym że z tego co pamiętam musi być skonfigurowana i uruchomiona samba aby wydać komendy useradd nazwausera passwd nazwausera smbpasswd -a nazwausera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi