P-A-B-L-O Napisano Wrzesień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2007 Witam, Mam taki komunikat przy próbie odtworzenia muzyki: Please check that: You soundcard is configured properly. You have the correct output plugin selected. No other program is blocking soundcard. Okno komunikatu nazywa się "Nie można otworzyć wyjścia dzwięku". Dodam może tyle, że xmms-mp3 mam zainstalowane. Proszę o pomoc. ------------------------------------------------- Panowie sorry za niepotrzebny temat. Rozwiązałem problem. Miałem po prostu włączonego jednocześnie Rhytmboxa i XMMS i widocznie się gryzły. Nie wiedziałem o takiej zaleźności. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2007 Zależnośc występuje przy programach korzystających ze starego wyjścia dźwięku. OSS vs. ALSA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Wrzesień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2007 Achaj, to tak przy okazji, który z nich korzysta ze starego wyjścia? Rhytmhbox czy XMMS? Domyślam się, że Rhythmbox, ale pewien nie jestem. To tylko takie pytanko, żeby się dowiedzieć jak sprawa wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2007 Rhythmbox - jako że i nowszy - korzysta(powienien) z ALSA, esd, GStreamer. XMMS jako zabytek klasy zero ma problemy z dźwiękiem i jego przestarzałą obsługą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Wrzesień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2007 Rozumiem, myślałem, że może XMMS to lepsze rozwiązanie. Myliłem się. No ale teraz już wiem jak jest. Dzięki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2007 Może spodoba ci się Audacious? Jest w repo. Ma tylko problemy z MMS, których nie chce si poprawić autorom, jak sami powiedzieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Wrzesień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2007 Dzięki za propozycję, już zainstalowałem, podoba mi się z wyglądu. Wygląda w podstawowej skórce jak XMMS. Mam jednak problemik: nie mogę w nim odtworzyć mp3. Co mam zrobić, aby móc odpalić mp3? Próbowałem yum install audacious-mp3 podobnie jak to jest w instalacji mp3 do XMMS, ale tak nie daje rady. ---------------------------------------------------------- OK dałem sobie radę, znalazłem jakiś stary post i tam było info o pluginach: audacious-plugins-nonfree-aac-1.3.5-1.lvn7 audacious-plugins-nonfree-mp3-1.3.5-1.lvn7 audacious-plugins-nonfree-wma-1.3.5-1.lvn7 audacious-plugins-nonfree-tta-1.3.5-1.lvn7 audacious-plugins-nonfree-mms-1.3.5-1.lvn7 audacious-plugins-nonfree-lame-1.3.5-1.lvn7 audacious-plugins-nonfree-alac-1.3.5-1.lvn7 Wszystkie zainstalowałem i jest OK. No i jeszcze mi się jedna rzecz przypomniała. Znasz może jakieś strony ze skórkami do Audacious? Czytałem, że podobno od Winampa skórki pasują. Jeśli tak to chciałbym tylko widzieć gdzie w systemie znajduje się katalog ze skinami do Audacious. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2007 Na stronie Audacious jest link do strony XMMS na której jest link do strony ze skórkami, na króej jest link do strony ze skórkami Winampa Krótko mówiąc - odwiedź stronę główną. Zgodność to skróki do BMP, XMMS i winampa2.x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Wrzesień 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2007 Dzięki za wszystko. Podziałam sobie ze skinami. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 a nie wystarczyło w xmms-ie wcześłniej po prostu zmienić wtyczkę wyjściową na ALSĘ zamiast kombinoać ? ;] cały czas korzystam z xmms-a i nie ma żadnych problemów z dźwiękiem w innych aplikacjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 Gdyby XMMS miał rzeczywista wartość muzealną/kolekcjonerską, to takie rozwiązanie jak najbardziej może być. Jako ze jest to po prostu staroć nidopasowany do nowych architektur, IMO po prostu nie warto wskrzaszać trupa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 staroć? a z czym jest taki staroć? nie odtwarza jakichś formatów? słaba jakość dźwięku jest? Jakieś problemy z odtwarzaniem są? Brak mu jakiejś bardzo ważnej funkcji przy odtwarzaniu? Co mają takiego inne odtwarzacze co czyni je lepszym od xmmsa poza wyglądem i w większości zupełnie zbędnymi przy słuchaniu muzyki bajerami typu wyświetlanie okładki na liście odtwarzania itp? Imo niczym. Nie raz próbowałem się przesiąść na inne odtwarzacze i na żadnym nie potrafiłem wytrzymać więcej niż kilka dni, zawsze wracałem do xmms :-) Jedynie port foobara na linuksa wraz z jego pluginami może mnie skutecznie przestawić na inny odtwarzacz na chwilę obecną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Wrzesień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2007 Panowie pomocy !! Pisałem w tym poście na temat: Please check that: You soundcard is configured properly. You have the correct output plugin selected. No other program is blocking soundcard. No i problem się powtórzył. Wtedy udało mi się rozwiązać problem, bo nie mogłem mieć uruchomionych dwóch programów muzycznych. Natomiast w tym momencie mam odpalonego tylko Rhythmboxa i nie odtwarza mi się dzwięk. Nic z systemem nie kombinowałem. Włączyłem po prostu Fedorkę po małej przerwie. Może jeszcze powiem tyle, że kiedy chcę otowrzyć jakiś plik .mp3 w Audacious to pokazuje mi się taki komunikat: error accessing 'file:///media/disk-1/Muzyka/Daniel%20Bedingfield%20-%20Gotta%20Get%20Thru%20This': Nie odnaleziono pliku Nie mam pojęcia o co może chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2007 To ostatnie to ułomność Audacious, która mija po wyczyszczdeniu palylisty i załadowaniu jej na nowo. A co do Rhythmboksa - dźwięk nie działa w zadnym programie? Czy tylko tam? A jeśli tak, to czy inne programy mogę równolegle wydawać dźwięki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Wrzesień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2007 W żadnym programie nie odtwarzają mi się dźwięki. No, a jeśli chodzi o równoległe odtwarzanie to też nie mogę tego zrobić. Ale nawet jak dźwięk jeszcze mi działał to nie mogłem równolegle odtwarzać z dwóch różnych programów. Bo oba korzystały chyba z GStreamera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi