adams24 Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 W czym różnica??? w menadżeże użytkowników jedni userzy mają powloke logowania: /bin/false a inni /sbin/nologin ?? Czy ktoś mi powie w czym rożnica ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 A na Googlach to bana masz? /bin/false allows a login, but no shell, no ssh tunnels and no home directory. /sbin/nologin disallows logins completely and returns a polite account unavailable message. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Wrzesień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 A jakoś mysle tylko o forum ale po polskiemu nie ma, a z angielskim ciężko :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 /bin/false umożliwia login bez powłoki, bez tunelowania ssh i bez katalogu domowego - o ile wiem, to używa się tego przy kontach FTP. /sbin/nologin całkowicie zabrania logowania i wypisuje komunikat o niedostępności konta P.S. Wybaczcie mój siermiężny angielski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Wrzesień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 poustawiałem na moim serwerku plkiów na nologin, heh to tak ajkby komus przyszło do głowy zalgować się na serwer Sambie to nie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi