borzole Napisano Wrzesień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2007 Namieszałem z instalacją, albo z konfiguracją, sam nie wiem. Zainstalowałem postgresql -* (czyli z paroma bajerami), potem pgAdmin3. Mogłem korzystać z bazy tylko przez konsolę, ale nie przez pgAdmin, bo nie umiałem się połączyć. Zainstalowałem więc EnterpriseDB, bo tak słyszałem, że dobre i pomocne. W bazach też jestem nowy i świeży. Wybrałem opcję full install i to chyba był mój błąd. Mam teraz dwa pgAdmin3. Jedna ścieżka prowadzi do /usr/bin/pgadmin3 a druga do /opt/edb-postgres/8.2/8.2.4/pgadmin3/bin/pgadmin3 To ta sama wersja programu. Dostałem też phpPgAdmin, którego nie miałem. I teraz tak. Zrozumiałem że błąd łączenia spowodowany był brakiem hasła (no cóż, nowicjusz jestem). Logowanie do bazy przez phpPgAdmin localhost użytkownikiem lucas działa. Ta sama operacja przez pgAdmin nie działa, dostaję komunikat, że autoryzacja się nie powiodła i powinienem wyedytować plik pg_hba.conf dodając linikę np. host all all 192.168.0.0/24 md5. Problem w tym że mam dwa katalogi z konfiguracją postgres, jeden w /usr/share a drugi w domowym (od EnterpriseDB). Dodanie tej liniki (w obu lokalizacjach) w ogóle nie wpływa na logowanie ani phpPgAdmin (loguje się bez problemu) ani pgAdmin3 (ten sam komunikat, nie można się zalogować). Po każdej zmianie wykonuje service postgresql restart więc chyba powinno się przeładować wszystko. Wciąż nie wiem czy to jest błąd konfiguracji pliku, czy czegoś innego. Jak to rozwiązać? Wywalić wszystko i zacząć od nowa? Chyba nie jest to potrzebne. konfiguracja, taka sama już teraz w obydwu lokalizacjach (działa tylko phpPgAdmin) # TYPE DATABASE USER CIDR-ADDRESS METHOD # "local" is for Unix domain socket connections only local all all trust # IPv4 local connections: host all all 127.0.0.1/32 trust # IPv6 local connections: host all all ::1/128 trust host all all 192.168.0.0/24 md5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi