Skocz do zawartości

Niestabilna Fedora 7

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio bardzo irytujący oraz powtarzający się jest bug ze znikaniem dekoracji okien oraz kickera. Po takim zniknięciu nie można się Alt+Tab ować ani Alt+F4. Po zamknięciu dowolnego okna przez Plik->zamknij co prawda znika okno ale obszar zajmowany przez zamykane okno nie odświeża się i zostaje szary (tak jak tło okna).

1.Czy ktoś spotkał się z częstym takim zachowaniem KWin'a (bo to chyba wina KWin'a, nie używam berylopodobnych)?

2.Czy jest znane jakieś rozwiązanie?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Niestety sprawa się pogłębiła dzisiaj już podczas pracy na swoim koncie nagle dostałem czarny ekran potem logo nvidii i jestem wylogowany :blink: ... Zupełnie tego nie rozumiem. Oto jak wygląda sprawa sterowników;

# rpm -qa |grep nvidia
kmod-nvidia-100.14.11-1.2.6.22.5_76.fc7
xorg-x11-drv-nvidia-100.14.11-1.lvn7
kmod-nvidia-100.14.11-1.2.6.22.4_65.fc7

jądro

# uname -r
2.6.22.5-76.fc7

Pierwszy raz mnie tak niemiło zaskoczyła fedora <_< W tej chwili powinienem pracować a nie co chwilę mieć przerwaną pracę a czasem nawet utracone jej wyniki. Jeśli taki stan będzie miał miejsce pomyśleć chyba będę musiał o stabilnej distro.. chociaż po takim czasie aż żal.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki

W tej chwili powinienem pracować a nie co chwilę mieć przerwaną pracę a czasem nawet utracone jej wyniki.
A jak bardzo jest Ci do pracy potrzebny akcelerator 3D?

Ja spokojnie daję sobie radę bez sterowników. Oczywiście również bez Compiz czy grania ;) Ale do pracy wystarcza mi standardowy sterownik.

Ja na Berylu mam to samo, pod oknami robią się czarne albo szare obszary. To jest jakaś tam niedoróbka, w FC6 też mi się to zdarzało. Jak tylko będę miał chwilę pobawię się compiz-fusion :)

Co fakt to fakt... Beryla używam tylko żeby komuś pokazać bo po co mi on w normalnej pracy? :)

Jesli prawda jest to co masz w stopce, to wcale mnie te wywrotki nie dziwia...

# rpm -qa |grep nvidia
kmod-nvidia-100.14.11-1.2.6.22.5_76.fc7
xorg-x11-drv-nvidia-100.14.11-1.lvn7
kmod-nvidia-100.14.11-1.2.6.22.4_65.fc7

Sterownik ktorego uzywasz jest dla kart od GF FX w gore, dla GF2 MX powinienes uzyc kmod-nvidia-96xx

Pozdro

Jesli prawda jest to co masz w stopce, to wcale mnie te wywrotki nie dziwia...

Nie stopka nie odnosi się do sprzętu na którym pracuję mam 8800 gts

@Hagil

Wywrotki nie zależą o tego czy beryl działa czy nie

@WalDo

Czyli zalecasz yum remove kmod-nvidia?

Jak narazie nic nie pomogło. Dołączyło się do tego losowe wyłączanie uruchomionych aplikacji co w przypadku ff mogę przeżyć ale niestety nie w przypadku środowiska programistycznego czy terminal. Zostaje mi jeszcze mieć nadzieję że stery 100.14.19 nvidia coś naprawią

@WalDo

Czyli zalecasz yum remove kmod-nvidia?

Nic nie zalecam. To Twoja decyzja :rolleyes: Ja mówię tylko, że znakomicie obywam się bez sterowników i system (grafika) zachowuje mi się znacznie stabilniej niż wtedy, gdy stery miałem zainstalowane.

Jeśli nie grasz, nie musisz przełączać się między ekranami przy pomocy "kostki" ;) to stery spokojnie można wywalić.