marcintom Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 Systsm FC4, Gnome, miałem kilka zwieszeń systemu i prawdopodobnie przez to mam teraz następujący problem: włączam moją fedorkę odpala się ekran logowanie ( trybu graficznego ) i przy próbie zalogoawania na mojego userka "marcin" pojawia się błąd o treści mniej więcej takiej: "Program GMD nie moze zapisać pliku do autoryzacji.Może to oznaczać brak przestrzeni dyskowej lub brak możliwości zapisu w twoim katalogu domowym.i potem tam żeby skontaktować sie z administratorem." Mogę zalogować się na roota do mojego gnome'a. Zwolniłem trochę miejsca pomimo tego że było z 50MB [root@zet ~(.1)]# df System plików bl. 1K B użyte dostępne %uż. zamont. na /dev/hda6 20315812 20115488 0 100% / /dev/hda3 85528 19639 61473 25% /boot /dev/shm 639328 0 639328 0% /dev/shm Czyli miejsca na dysku jest sporo powiedzmy 150MB W każdym razie wystarczająco dużo żeby cokolwiek zapisać i zalogować się w gnomie na roocie w logach (/var/log/messages) mamy przy próbie zalogowania przez okno logowania na marcin następujące komunikaty: Sep 20 18:00:42 localhost gdm(pam_unix)[3603]: session opened for user marcin by (uid=0) Sep 20 18:00:42 localhost gdm[3603]: gdm_auth_user_add: Nie można zapisać ciasteczka Sep 20 18:00:42 localhost gdm[3603]: gdm_auth_user_add: Nie można zapisać ciasteczka Sep 20 18:00:51 localhost gdm(pam_unix)[3603]: session closed for user marcin gdy po zalogowaniu na roota przeloguje się "su marcin" i próbuje zapisać jakiś plik w vimie pojawia się : E297: Błąd zapisu w pliku wymiany gdy próbuje zapisać coś na partycji /tmp jest podobnie Jako root mogę wszędzie wszystko zapisywa bez ograniczeń. [root@zet src(0)]# mount /dev/hda6 on / type ext3 (rw) /dev/proc on /proc type proc (rw) /dev/sys on /sys type sysfs (rw) /dev/devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620) /dev/hda3 on /boot type ext3 (rw) /dev/shm on /dev/shm type tmpfs (rw) (...) none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw) (...) poza tym : drwxrwxrwt 32 root root 192K wrz 20 20:14 tmp Czytałem gdzieś na forum że to może być problem z uprawnieniami do pliku blokady Ale nie moge nic wygooglać na ten temat za bradzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 [root@zet ~(.1)]# df System plików bl. 1K B użyte dostępne %uż. zamont. na /dev/hda6 20315812 20115488 0 100% / Te parę marnych kilo może nie mieć znaczenia, jeśli system widzi 100% zajętości filesystemu. I na przyszłość bądź uprzejmy nie duplikowac tych samych tematów pod różnymi tytułami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcintom Napisano Wrzesień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 Przepraszam najmocniej ale nie mogłem się zdecydować do której kat. wrzucić posta... :lammer: no właśnie to jest trochę dziwne bo według moich obliczń df System plików bl. 1K B użyte dostępne %uż. zamont. na /dev/hda6 20315812 20006516 0 100% / /dev/hda3 85528 19639 61473 25% /boot /dev/shm 639328 0 639328 0% /dev/shm to jest wolne 1.5% a on pokazuje że 0 jest 100% zajęte pozatym na konto roota mogę się zalogować do gnome'a normalnie więc chyba miejsce na partycji jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 to jest wolne 1.5% a on pokazuje że 0 jest 100% zajęteNie kłóć się z systemem - przegrasz pozatym na konto roota mogę się zalogować do gnome'a normalnie więc chyba miejsce na partycji jestO ile się nie mylę, to root może korzystać z części partycji zarezerwowanej na system (domyślnie 5% całej partycji) - zwykły user do tej powierzchni się nie dostanie. Wywal coś z dysku (może stare logi z /var/log?) i spróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcintom Napisano Wrzesień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 Kurcze thnx, miałeś rację wg moich obliczeń to faktycznie 5% df nie pokazuje ( rezerwuje ) Całe życie człowiek się uczy a swoją drogą czy, i jeżeli tak to gdzie można by to zmienić. Ostatnio przekompilowałem 2 jąderka - moduły kod, skrypty zrobiły swoje i nie doceniłęm tego przybytku a to przecież ładnych pareset mega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 [...]a swoją drogą czy, i jeżeli tak to gdzie można by to zmienić."man mkfs", "man mkfs.ext3" Podajesz opcję "-m" na etapie tworzenia filesystemu. [EDIT]Chociaż swoją drogą to trochę dziwne, bo ta 5% różnica powinna istnieć pomiędzy wskazaniem fdisk a tym co wykazuje df, czyli pomiędzy fizyczną pojemnością partycji a przestrzenią użytkownika na partycji. Wygląda na to, że system sobie troszkę "zaokrągla" i jak widzi 100% zajętości, to już nie sprawdza czy faktycznie nie zostało jeszcze trochę placu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi