student Napisano Wrzesień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 więc tak w dokumentacji Oracle 11g wyczytalem że aby zainstalować zdalnie oprogramowanie trzeba zrobić tak: jako root na lokalnym kompie wpisać xhost adres servera następnie połączyć sie przez ssh ze zdalnym serverem i tam uruchomić xterm i instalator się powinien pokazac na lokalnym kompie a mi się pokazało coś takiego: xterm Xt error: Can't open display: wiem że trzeba ustawić zmienną DISPLAY ale teraz tak ja mam neostrade i rooter ADSL i teraz (skąd ja mam wziąć IP skoro mi rooter przyzaje IP sieci wewnętrznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Wrzesień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 Wspomniany przez ciebie sposób nie dotyczy instalacji, tylko przekierowania wyświetlania na inny X-serwer. Ta metoda jest dość archaiczna i sprawdza się tylko w zaufanych sieciach. Jeżeli nie masz zewnętrznego IP, to dodatkowo dochodzi problem tunelowania. Można prościej: ssh obsługuje wewnętrznie tunelowanie protokołu X (chyba że administrator zablokował tę możliwość w konfiguracji). Poczytaj man ssh lub spróbuj połączyć się ze swoją stacją przez ssh -X, po czym zdalnie uruchomić xterm. xhost nie jest konieczne, a cala komunikacja z X-ami idzie zaszyfrowanym kanałem ssh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
student Napisano Wrzesień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 Wspomniany przez ciebie sposób nie dotyczy instalacji, tylko przekierowania wyświetlania na inny X-serwer. Ta metoda jest dość archaiczna i sprawdza się tylko w zaufanych sieciach. Jeżeli nie masz zewnętrznego IP, to dodatkowo dochodzi problem tunelowania. Można prościej: ssh obsługuje wewnętrznie tunelowanie protokołu X (chyba że administrator zablokował tę możliwość w konfiguracji). Poczytaj man ssh lub spróbuj połączyć się ze swoją stacją przez ssh -X, po czym zdalnie uruchomić xterm. xhost nie jest konieczne, a cala komunikacja z X-ami idzie zaszyfrowanym kanałem ssh. ok dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2007 GDM musi akceptować XDMCP(to niebezpieczne, poczytaj o tym). Gdy tak już bedzie wydajesz polecenie: Xnest -query nazwahosta -geometry wymiarxwymiar Polecenie uruchomi nowy login w zagnieżdżonym oknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi