Skocz do zawartości

Checkgmail Zawiesza Się Przy Powiadomieniu

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem wczoraj CheckGmail z rpm (nie znalazłem w yum ;( ) i uruchomiłem z konsoli. Działało, ale w konsoli wyrzuciło, że brakuje modułów perl: Crypt::Blowfish, Crypt::Simple, FreezeThaw i Gtk2::Sexy. Zainstalowałem jedynie FreezeThaw ze źródeł z CPAN, reszta nie chciała się skompilować. Nie wiedziałem ze te moduły są w yum pod trochę inną nazwą (cóż nowicjusz ze mnie). Instalując jeden yum'em w wyniku zależności dostałem wszystkie wraz z już zainstalowanym FreezeThaw (i co teraz jest podwójnie czy jak?). Do restartu było w porządku, żadnych ostrzeżeń, poprawnie się wszystko wyświetlało.

Po restarcie, niezależnie czy to GNOME czy FLUXBOX działa tak:

- start ok

- sprawdzanie stanu konta ok, wyświetla mały paseczek co i jak z informacją

- najechanie myszką na ikonkę ZONK, zawieszenie, w miejscu informacji o mailach jest kopia wycinka lewego górnego rogu ekranu, program nie reaguje, a ta plama z powiadomieniem nie znika aż do wylogowania, ponadto jest "na wieszchu" nad innymi programami, nie da się używać tego fragmentu monitora.

Chciałem zabić proces, ale: mam uruchomione 4 razy /usr/bin/perl -w /usr/bin/checkgmail w tym 3 aktywne (każdy zjada tyle samo CPU i RAM), 1 uśpiony i żaden nie reaguje na polecenie kill ID

Nie wiem co z tym zrobić, a program mi się spodobał, bo mogę pewne operacje na mailach wykonać bez wchodzenia na konto.

Teraz zobaczyłem coś jeszcze dziwniejszego: ikony na moim pulpicie są jakby za szkłem, lekko rozmazane, troszeczkę pociemnione i nie reagują na kliknięcie. Jak poklikam dokoła w nie to się jakby aktywują i znów są ikonkami a nie tłem. No jakieś jaja na pulpicie mam ;)

• 2 months later...

Witaj

Generalnie mam ten sam problem... Z wersją 1.10 nie mialem takich problemow. Po przejsciu na 1.12 pojawily sie dlatego tez wrocilem do starszej. Jednak od pewnego czasu wersja 1.10 przestala sie logowac do Gmaila (pewnie jakies zmiany w API gmaila) dlatego zostalem zmuszony do zainstalowania wersji 1.12 ale tym razem zrobilem to z svn.

Blad zaczal sie znowu pojawiac. Zrobilem wiec update bibliotek wymaganych przez checkgmail:

yum update gtk2.i386 gtk2-devel.i386 gtk2-engines.i386 perl-libwww-perl.noarch libxml2.i386 libxml2-devel.i386 perl-libxml-perl.noarch

Poki co dziala. jesli nadal bedzie sie krzaczyc to dam znac :)

pozdrawiam

LS

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...