Dev Napisano Wrzesień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2004 Cześc. Mam problem. Otóz mam stałe łącze, w sieci lokalnej dużo osób udaje hakierów i cały czas pingują komputery. Chciałbym zniknąc z otoczenia sieciowego tak aby żadne skanery, pingi nie wykrywały mnie, a jednocześnie mieć dostęp do www . Nie używam Samby. Trochę danych: Moje IP w sieci lokalnej: 10.1.1.40 a zakres to od .1 do .255 Czy można to zrobić za pomocą IPtables ? Jak tak to w jaki sposób. Pomocy. Pozdrawiam Dev. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2004 #wylaczanie pinga: (na zwyklego pinga dziala, ale nie wiem czy arping tez jest blokowany) iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -i eth0 -j DROP postaw jakiegos firewalla, jak dobrze to zrobisz wiekszosc skanerow nie wykryje ze masz wlaczony komputer , chyba ze skanuja w trybie stealth zainstaluj sobie program, ktory wykrywa skanwoanie portow i przy probie skanowania automatycnzie blokuja adres IP delikwenta Moje IP w sieci lokalnej: 10.1.1.40 a zakres to od .1 do .255 nie bardzo rozumiem ten zakres, to znaczy ze Twoj IP sie zmiania od 10.1.1.1 do 10.1.1.254 tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Wrzesień 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2004 nie bardzo rozumiem ten zakres, to znaczy ze Twoj IP sie zmiania od 10.1.1.1 do 10.1.1.254 tak? Nie, IP mam stałe: 10.1.1.40 a zakres adresów innych Nie, IP mam stałe: 10.1.1.40 a zakres adresów innych userów jest od .1 do 255 także stałe. A jakie Firewall polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Wrzesień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2004 A jakie Firewall polecacie ? IPTables Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Wrzesień 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2004 A jakie Firewall polecacie ? IPTables Jak dodać tą regułę: iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -i eth0 -j DROP gdy ją wisuję w konsoli (jako root) to mam bash'a :| Wybaczcie, ale z IPTABLES jest zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2004 Jak dodać tą regułę: iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -i eth0 -j DROP gdy ją wisuję w konsoli (jako root) to mam bash'a :| Wybaczcie, ale z IPTABLES jest zielony. wpisujesz ja jako root, po nacisnieciu enter nic sie nie pojawi :] ale polecenie iptables -L pokaze Ci aktywne reguly napisz tak: i sprobuj pingnac sam siebie iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j DROP a co do iptatables to zajrzyj: http://debian.one.pl/howto/iptables/iptables2-pl.html http://debian.one.pl/howto/iptables/iptabl...bles-HOWTO.html oraz man iptables Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawekM. Napisano Październik 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2004 jezeli normalnie nie dziala polecenie iptables to przed cała regulka musisz dac jeszcze sciezke, w tym wypadku: /sbin/iptables -A ...(reszta wczescniejszej regułki) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Najprościej włączyć sobie filtrowanie ICMP Zainstaluj sobie firestartera i po kłopocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi