Skocz do zawartości

Router, Sieć, Neostrada...

Subaru

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznijmy od tego co mam...

Fedora Core 7

Pentagram Cerberus ADSL Wi-Fi Lite (router)

Kabel z wtyczkami RJ-45 bez przeplotu

NeoStradę (i tak router sie zajmuje połączeniem z Neo)

Karta sieciowa zintegrowana firmy nVidia

KDE (wersja jak dla Fedory Core 7)

Problem

Sieć nie działa tj. nie ma łączności router<--->komputer co mogę zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc

Subaru

• 2 weeks later...

Sprawdź na routerze czy świecą się kontrolki odpowiedzialne za dany port LAN, a także sprawdź na innym kompie czy router widzi komputer(DHCP przydziela adres).Możesz też zresetować router na ustawienia domyślne przytrzymując przez 15 sekund przycisk reset który znajduje się na routerze.

Kamills

Zacznijmy od tego co mam...

Fedora Core 7

Pentagram Cerberus ADSL Wi-Fi Lite (router)

Kabel z wtyczkami RJ-45 bez przeplotu

NeoStradę (i tak router sie zajmuje połączeniem z Neo)

Karta sieciowa zintegrowana firmy nVidia

KDE (wersja jak dla Fedory Core 7)

Problem

Sieć nie działa tj. nie ma łączności router<--->komputer co mogę zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc

Subaru

Jesteś początkującym użytkownikiem więc na pewno maż też Winde. W windzie działa?

Czy połączenie jest ok tzn czy miga lampka kontrolna przy wejsciu do kompa czy tez na routerze?

Czy na routerze jest włączony serwer DHCP i czy w Fedorze masz ustawioną karte sieciową na pobieranie adresu?

Czy IP ustawiasz na sztywno?

Odpowiedz na te pytania to zadam następne. :)

Ad2: nie każdy router tak działa. osobiście stawiam wszystkie sieci na kablach z przeplotami i jeszcze nigdy nie miałem z tym problemu.

Wiekszosc przyzwoitych ruterow i switchy (a moze nawet teraz juz wszystkie? ;)) wykrywa rodzaj podpietego kabla i zadziala zarowno na kablu z przeplotem jak i bez niego, a to w celu ulatwienia stackowania tych urzadzen i spinania ich z czymkolwiek przy uzyciu zwyklych patchy (przydatne zwlaszcza w przypadku urzadzen typu rack montowanych w szafach...).

Zwykle karty sieciowe nie zostaly poki co wyposazone w taki mechanizm i polaczenie komp - komp wymaga kabla scrossowanego (czy jak kto woli: z przeplotem)

Pozdro

Kabel mam zarowno z przeplotem jak i bez wiec wezme ten z przeplotem :P

No taki znowu poczatkujacy nie jestem bo siedzialem od...mmm okolo 3 lat mysle na Aurox (9.4 potem 11.1 niedawno 12 i wkoncu sie przesiadlem na krola Linux czyli Fedore :P) wiec ako takie pojecie mam i zasady wypracowane rowniez :P (np - terminal Twoim najlepszym przyjacielem :D)

Na Wingrozie dziala choc tez dziwacznie ale to pewno przez antywira i na Wingrozie musi miec przydzielanie przez DHCP ale cos probowalem ustawiac na Linux na statycznego jak u kolegi ktory MUSIAL miec statyczne i juz cos jakby zaczelo cykac ale nadal bez netu :P

co do diod jeszcze...

Zasilanie sie swieci, WLAN mruga w caly swiat (niby to normalne :P), ADSL swieci sie a wiec jest polaczenie z netem, LAN4 sie swieci wiec widzi polaczenie z karta sieciowa niby

Co jeszcze dopowiedziec?? :P i mam jeszcze jeden problemik ale nie wiem czy robic drugi temat czy juz tutaj go podpiac (nie dotyczy routera a dzwieku muzyki oraz MIDI)

Pozdrawiam

Subaru