deathx Napisano Październik 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2007 Witam. Mam taki problemik. W windowsie do konwersji plików pdf używałem pełnej wersji Adobe Acrobat. A nie wiem jak to mam zrobić po linux-em. Mam sobie np plik pdf gdzie są strony w niestandardowym formacie (czyli że nie jest to ani format A4 ani A5). Potwrzebuję go tak wydrukować aby w efekce było dwie strony na jednej. Po linuxem użyłem drukarki do pliku ale przy drukowaniu moge wybrac tylko określony format strony czyli A4,A3 lub inne co w efekcie powoduje że na wydryku mam białe marginesy. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś ciekawy program pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT który by przynajmniej w pewnej cześci odpowiadał Windowsowemu Acrobatowi. Potrzebuję też np do pliku pdf dodać jeszcze jakiś strony i nie wiem jak to zrobić pod linuxem. Dziękuję na wszelkie propozycję. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2007 No więc narzędzia tak kompletnego jak Acrobat to raczej nie znajdziesz. Ostatnio -- czyli w 2006 roku -- powstał projekt pdfedit, [http://sourceforge.net/projects/pdfedit], który być może rozwiąże część Twoich problemów. Numerację wersji ma wczesną (0.3.2), a ja nie potrafię nic konkretnego powiedzieć o jego użyciu. Druga metoda, to potężne środowisko GhostScript. Wadą w porównaniu z Acrobatem jest kompletny brak GUI. Zaletą -- jego obecność w każdym systemie uniksowym. Wiele sposobów wykorzystania GhostScripta do przeformatowywania plików PS znajdziesz w archiwum listy dyskusyjnej TeX-owców, [http://www.gust.org.pl], oraz na grupie pl.comp.dtp.tex. GhostScript w zasadzie jest interpreterem PostScriptu, ale obsługuje także podstawowe funkcje formatu PDF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathx Napisano Październik 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2007 Hmm to mni troszkę rozczarowała Twoja odpowiedź. Myślałem że ajk już jest wbudowana opcja drukowania pdf to programów pewnie jest dużo a tu jest widze dziura w tej dziedzinie. No cóż to pozostaje mi virtual z windowsem i zainstalowanym acrobatem. Mimo to dzieki za odp. i jeszcze sprawdzę co oferuje pdfedit. P.S.: Znalazłem jeszcze pod linux-a program o nazwie PDFCreator ale niestety potrzebuje pdflib które jeszcze nie wiem jak podgrac. Jesli ktoś miał styczność z tym programem to byłbym wdzieczny za pomoc w jego kompilacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2007 Znalazłem jeszcze pod linux-a program o nazwie PDFCreator //ciach Wg mojej wiedzy PDFCreator nie jest edytorem PDF-ów, tylko sterownikiem niby-drukarki tworzącej pliki PDF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi