Bonio Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Niedawno kupiłem Fedore Core 4 :] Zainstalowałem system, wszystko podczas instalacji przebiegło bez problemu. Z opcji instalowania GRUB'a zaznaczylem "other", abym [tak sądziłem] mógł korzystać z mojego xp którego mam na drugim dysku. Po zainstalowaniu systemu zrebootowałem kompa, jednak nie pojawiło mi się menu wyboru systemu GRUB, tylko normalnie menu ładowania systemu Windows [fuuu]. Jako że z menu ładowanie systemu Windows nie ma opcji wybrania systemu innego niż Microsoft chciałem zapytać jak mam zaistalować, bądź co mam doinstalować, abym mógł w końcu dobrać się do mojej Fedory. Proszę o pomoc, gdyż jestem zupełnie zielony, jeśli chodzi o Fedore, a tym bardziej GRUB'a. Wcześniej miałem Ubuntu :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Odpal jeszcze raz płytę instalacyjną i wybierz tym razem rescue mode, o ile dobrze pamiętam w FC4 opcja taka była pod którymś z klawiszy F* - informacja prawdopodobnie na dole ekranu.Jak nie ma tego pod klawiszem to wpisz linux rescue Po odpaleniu trybu ratunkowego daj chroot /mnt/sysimage i teraz /sbin/grub-install /dev/hda Jak wszystko jest OK - to komunikat z ostatniego polecenia powinien być typu: ....no problems reported . Dajesz reboot i grub powinien się pojawić. Jest jeszcze coś takiego jak grub4dos - odpalać go możesz tylko w trybie DOS, czyli musisz użyć najpierw, np: dyskietki startowej, albo płyty typu bootcd, przejść do katalogu, gdzie wypakowałeś gruba i dać grub.exe. Powinno odpalić się menu gruba i będziesz mógł przejść do FC4 - w tym przypadku już pod linuksem instalujesz gruba z konsoli wcześniejszym poleceniem (jako root). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonio Napisano Październik 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Dzięki serdeczne za odpowiedź! Mam tylko jedno pytanie: Czy ta pierwsza operacja pozwoli mi zachować loadera Microsoftu? [xp] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spadi Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Chyba nie kumasz o co chodzi z GRUB'em . Windows normalnie nie wyświetla ci loadera, tylko od razu przechodzi do ładowania systemu. GRUB to taki program ładujący, w którym możesz sobie wybrać system który chcesz wczytać, m.in. windowsa xp jeśli takowego posiadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonio Napisano Październik 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Nie wyraziłem się jasno, przepraszam. ja mam menu wybierania systemów windows, ponieważ mam 2 xp'ki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snakeo Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Odpal jeszcze raz płytę instalacyjną i wybierz tym razem rescue mode, o ile dobrze pamiętam w FC4 opcja taka była pod którymś z klawiszy F* - informacja prawdopodobnie na dole ekranu.Jak nie ma tego pod klawiszem to wpisz linux rescue Po odpaleniu trybu ratunkowego daj chroot /mnt/sysimage i teraz /sbin/grub-install /dev/hda Jak wszystko jest OK - to komunikat z ostatniego polecenia powinien być typu: ....no problems reported . Dajesz reboot i grub powinien się pojawić. Jest jeszcze coś takiego jak grub4dos - odpalać go możesz tylko w trybie DOS, czyli musisz użyć najpierw, np: dyskietki startowej, albo płyty typu bootcd, przejść do katalogu, gdzie wypakowałeś gruba i dać grub.exe. Powinno odpalić się menu gruba i będziesz mógł przejść do FC4 - w tym przypadku już pod linuksem instalujesz gruba z konsoli wcześniejszym poleceniem (jako root). Ok, zrobiłem tak jak napisałeś ale mam błąd po wykonaniu polecenia: /sbin/grub-install /dev/hda, błąd: /dev/hda: Not found or not a block device. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spadi Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 No to w taki wypadku będziesz miał w grubie dwa xp A tak przy okazji to jeśli nie masz jeszcze nic na fedorze to polecem ci zainstalować system od nowa i wybrać konfiguracje gruba bo jest ona bardzo dobrze opisana i twoja ingerencja ograniczy się do opisania odpowiednio systemów (zmiana nazyw) i wybrania domyślnie ładowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snakeo Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 No to w taki wypadku będziesz miał w grubie dwa xp A tak przy okazji to jeśli nie masz jeszcze nic na fedorze to polecem ci zainstalować system od nowa i wybrać konfiguracje gruba bo jest ona bardzo dobrze opisana i twoja ingerencja ograniczy się do opisania odpowiednio systemów (zmiana nazyw) i wybrania domyślnie ładowanego. Właśnie chyba niechcący zaznaczyłem hdb do instalacji gruba, ale to z tego że się bałem, żeby na hda mi się nic nie popsuło, bo kiedyś jakieś 2 lata temu linux mi wywalił cały dysk i od tamtej pory mam opory ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spadi Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Odnośnie paprania dysków to musze ci przyznać że linuksy w przeszłości miały brzydką przypadłość zostawiania jakichś śmieci w mbr, co nie pozwalało na poprawną instalacje windowsa. Jednak w nowszych wydaniach nie zdarzyło mi się z czymś takim spotkać. Grub został dopracowany i nie wyobrażam sobie pracy z paroma os'ami bez niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Ok, zrobiłem tak jak napisałeś ale mam błąd po wykonaniu polecenia: /sbin/grub-install /dev/hda, błąd: /dev/hda: Not found or not a block device. Hmm.. daj ls /dev/hd* i spróbuj zainstalować na pierwszą opcję którą ci wyświetli. Może masz dyski oznaczane jako sd*, chociaż w FC4 to byłoby dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonio Napisano Październik 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 a mi cos takiego wypluło: /dev/hdb1 does not have any corresponding BIOS drive możecie mi coś na to poradzić? Mam dwa dyski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snakeo Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Hmm.. daj ls /dev/hd* i spróbuj zainstalować na pierwszą opcję którą ci wyświetli. Może masz dyski oznaczane jako sd*, chociaż w FC4 to byłoby dziwne. Hm mam pod sda ale teraz grub mi wyswietla napis GRUB przez caly ekran od lewej do prawej ;/ Zmienie jeszcze na sda1. No i stało się, Windows się sypnął, ehhhh, może najpierw zainstalować (_linuxa_ → Linuksa) ORT potem windowsa w takiej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spadi Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Mam pytanie czy masz coś na tej fedorze? Jeśli jest to świeżo zainstalowany system, to chyba to co robisz mija się z celem bo prawdopodobnie nie masz nic w wpisie do grub.conf. Tryb rescue jest po to żeby ratować linuksa w razie jakiejś wpadki, a nie stawiania systemu. Najlepiej zainstaluj jeszcze raz fedora razem z grubem, krok po kroku według instrukcji. Wtedy powinno wszystko być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 To już nie wiem co jest grane. Generalnie jak najpierw zainstalujesz Linuksa, a potem windows - to ten drugi i tak nadpisze Ci MBR, więc gruba nie będziesz miał. No i stało się, Windows się sypnął, ehhhh... Windows się nie sypnął, tylko się nie bootuje - płyta z instalką windowsa - konsola odzyskiwania systemu (czy jakoś tak - nie pamiętam jak dokładnie to nazwali) i polecenia fixmbr i fixboot powinny załatwić sprawę. Jak odzyskasz bootloadera windowsa, to może spróbuj jeszcze raz zainstalować Linuksa i daj niech grub się zainstaluje w MBR (szkoda że masz FC4 a nie F7). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snakeo Napisano Październik 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2007 To już nie wiem co jest grane. Generalnie jak najpierw zainstalujesz Linuksa, a potem windows - to ten drugi i tak nadpisze Ci MBR, więc gruba nie będziesz miał. Windows się nie sypnął, tylko się nie bootuje - płyta z instalką windowsa - konsola odzyskiwania systemu (czy jakoś tak - nie pamiętam jak dokładnie to nazwali) i polecenia fixmbr i fixboot powinny załatwić sprawę. Jak odzyskasz bootloadera windowsa, to może spróbuj jeszcze raz zainstalować Linuksa i daj niech grub się zainstaluje w MBR (szkoda że masz FC4 a nie F7). Pozdrawiam. Ok, naprawiłem Windowsa, czy moglbym prosic o linka jak wybrac w Fedorze zeby mi sie bootowal grub z hda? Wydaje mi sie ze zaznaczylem dobrze, ale i tak instalator tego nie uwzglednia, co do wersji Fedory to sciagnalem 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi