Skocz do zawartości

Xmms- Problem

Grzechu

Rekomendowane odpowiedzi

A więc problem polaga na tym iż, zainstalowałem xmms'a w versji 1.2.10 na Fedorze 7 (64bit) zainstalowałem program bez problemów włącza sie elegancko ładuje playliste klikam (play) i nie odtwarza mi żadnej piosenki w formacie mp3. Gdy prubóje włączyć piosenkę, miejsce ma takie coś jak w winampie pod windowsem kiedy wczytamy play liste i przeniesiemy folder z piosenkami w inne miejsce poprostu przeskakuje do następnej i tak do samego końca.

zainstalowałem:

xmms - 1:1.2.10-36.fc7.x86_64

xmms-adplug

xmms-alarm

xmms-arts

xmms-cdread

xmms-crossfade

xmms-devel

xmms-esd

xmms-flsc

xmms-libs

xmms-lirc

xmms-modplug

xmms-mp3

xmms-musepack

xmms-scrobbler

xmms-sid

xmms-skins

xmms-speex

xmms-xosd

Nie wiem co robi większa połowa z tych żeczy ale po całym dniu zmagań z prubą odtworzenia plików mp3 zainstalowałem wszystko co było możliwe i nadal nie idzie. Rhytmbox i amarok też nie odtwarzały plików mp3, nie wiem juz co robić prosze o pomoc i wyrozumiałośc jestem posiadaczem (_linuxa_ → Linuksa) ORT od 2 dni i (_wogule_ → w ogóle) ORT się w tym nie orientuje. Szukałem juz wszędzie rozwiązania problemu jaki mnie spotkał ale nie potrafiłęm znaleś nic co by mi pomogło

Skoro zainstalowałeś xmms-mp3 to repozytorium livny masz pewnie dodane. Jak tak to spróbuj audacious, który jest dużo nowszy od staruszka xmms. Instalujesz go yumem

yum install audacious audacious-plugins-nonfree-mp3 audacious-plugins-nonfree-lame audacious-plugins-nonfree-wma amarok-extras-nonfree

Ostatni wpis dodaje możliwość odtwarzania mp3 w amaroku. Generalnie na górze forum masz odnośnik FAQ który powinien rozwiązać najczęszcze problemy.

Odnośnie xmms - próbowałeś odpalić pojedynczą emptrójkę zamiast playlisty ?

Tak próbowałem pojedyńczą mp3 odtworzyć.

Odnośnie Audacious to zainstalowałem wszystko, ale to co było ( w dodaj/usuń programy)

Audacious-1.3.2-1 fc7 x86_64

(-devel, -libs, -docklet, -plugin-fc, -plugins, -plugins-amidi, -plugins-arts, -plugins-esd, -plugins-jak, -plugins-metronome, -plugins-pulseaudio, -plugins-vortex, -plugins-wavpack)

Gdy wpisuje do Terminalu (yum install audaciosu-plugins-nonfree-mp3)

Pojawia sie:

Setting up install process

Parsing package install arguments

Nothing to do

Po włączeniu Programu daje dodaj pliki wybieram jakąs mp3 włączam i pokazuje sie komunikat: Nie mozna odtworzyć następujących plików sprawdz czy:

1 Masz do nich dostęp

2 Włączona jest wymagana wtyczna

Mie wiem co robie źle Porsze o pomoc.

rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm

Teraz jeszcze raz daj instalację yumem - wygląda że nie dodałeś reozytorium livny - a to w nim jest całe niewolne oprogramowanie, jak mplayer, xine, czy możliwość odtważania mp3 właśnie.

Proponowałbym jeszcze

yum install yumex

Jest to graficzne nakładka na yuma, która pozwoli ci przeglądać dostępne pakiety.

Aha pakiety -devel nie są ci raczej potrzebne - przydają się gdy chcesz coś instalować ze źródła, więc

yum remove audacious-devel

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...