Skocz do zawartości

Revisor -kopia Systemu

zomer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Słyszałem o programie revisor. Nie mam pojęcia jak z tego korzystać?. Potrzebóję wykonać kopię systemu Fedora 7. Jeżeli ktoś kożystał z tego programu "revisoar" to prosiłbym o wskazówki. Co po kolei należy robić żeby nagrać system na płycie DVD z obecną konfiguracją?

Wiem że najpierw należy zainstalować pakiet

yum install revisor

Ale co dalej?

a gdzie ty dowiedziales sie ze ten program robi jaka kolwiek kopie systemu ???

"Revisor is a very nice project from Fedora, that enables you to customize and compose your own installation and live media"

revisor jest bardzo fajnym projektem fedora ktory pozwala tobie na dostosowanie i ulozenie twojej wlasnie instalacji i live media"

nie ma slowa o robieniu zadnej kopi - to znaczy w pewnym sensie to jest jaka kopia ale nie ma tak ze jak bylo chyba ghost ze zgrywalo sie caly obrazna plyte a pozniej jak sie chcialo to przegrywalo sie na dysk jak zwykly plik i system juz byl .

tu masz linka co i jak - widac nie szukales w google

www.hakin9.org/upload/linux+/PDFVersion/Revisor.pdf

a jeśli chodzi o kopię systemu, to polecam bzip, używam bardzo często

co prawda jeśli wcześniej nie przysiądziesz i nie napiszesz kilku skryptów, to trochę to mało wygodne; jeśli chcesz czegoś prostego i (mniej więcej) klikalnego to polecam program partimage; najlepiej odpalić go z płyty jakiegoś systemu Live, chociażby z Rescue CD, bo uruchomiony system czasem odpali coś z crona, zapisze logi, zacznie się aktualizować... i kończy się to tym, że w czasie archiwizowania akurat pliki na partycji są nadpisywane

Do robienia obrazu partycji używam rescue CD Live, opeatego na gento. Ale ja chce wypalić płytę instalacyjną Fedory 7. Trochę czsu poświęciłem żeby moja Fedora miała środowisko KDE, bo było tylko GNOME. Doinstalowałem wiele programów i chciałbym to wszystko mieć po ponownej instalacji systemu.