Skocz do zawartości

Problem Po (w Trakcie) Aktualce

A.d.a.m.s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dość ciekawy problem, wczoraj zainstalowałem sobie FC6 i od razu włączyłem aktulakę (yum update), mniej więcej w połowie ściągania plików system tak po prostu mnie wylogował.. po ponownym zalogowaniu i dalszej aktualce, znowu logout. Po ponownym uruchomieniu systemu już tak nie robi, ale jest strasznie zamulony, zanim otworzy jakieś okno, przełączy pulpit, można bez problemu zaparzyć kawę, a teraz najlepsze, przy wyłączaniu systemu, jak klikam zakończ pracę, to na środku ekranu pojawia się okienko z opcjami wylącz, wyloguj, etc, a tło się przyciemnia (i to jest właściwe), tylko że zamiast tapety na przyciemnionym tle mam urywki stron, dokumentów, programów, których używałem dosłownie od zainstalowania Fedorki (i to chyba nie jest normalne..)..

(_acha_ → aha) ORT i jeszcze jedno, przy wyłączaniu systemu zanim zacznie wyłączać poszczególne usługi, to na monitorze (czarne tło) mrygają czerwone punkty ustawiające się w (jeśli dobrze pamiętam) x (iksy) przez cały ekran.

I tu jest moje pytanie, da się coś z tym zrobić, w sensie pobawić się z X`ami, czy cuś, czy reinstalka i tyle?

z góry dzięki

Tradycyjnie gorąco polecam lekturę http://rtfm.killfile.pl/#precyzja jak również pozostałych informacji na tej stronie.

1.Jaki sprzęt? Procesor, karta grafiki, RAM, dyski

2.Czy korzystasz z driverów nVidia lub ATI?

3.Sprawdziłeś czy system się nie przepełnił? Pokaż jak wygląda wyjście polecenia df w terminalu.

4.Jakie repozytoria masz włączone?

5.Czy w /var/log/messages są jakieś "dziwne" wpisy z czasu kiedy działy się rzeczy, o których piszesz?

P.S.Od razu, żeby uniknąc nieporozumień:

Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej.