Skocz do zawartości

Ndiswrapper Niepotrzebny Już !:)

InIrudeBwoy

Rekomendowane odpowiedzi

Poszperałem trochę w sieci i znalazłem ciekawy poradnik do Fedory 8. Jest tam sekcja dotycząca instalacji broadcoma 43xx i to na dodatek DWIE METODY. Po pierwszej nic ciekawego w systemie się nie działo. Po zastosowaniu drugiej - kolejne miłe rozczarowanie. Jak zajrzałem do system-config-network i chciałem dodać nowe urządzenie sieci bezprzewodowej to na liście pokazało się "b43 (wlan0)". BTW na FC 6 miałem tam pełną nazwę swojej karty. Po skonfigurowaniu tej karty i restarcie w katalogu /etc/sysconfig/networking/devices/ pojawił się plik kanfiguracyjny do mojej karty.

# Please read /usr/share/doc/initscripts-*/sysconfig.txt
# for the documentation of these parameters.
TYPE=Wireless
DEVICE=wlan0
HWADDR=
BOOTPROTO=dhcp
NETMASK=
DHCP_HOSTNAME=
IPADDR=
DOMAIN=
ONBOOT=no
USERCTL=no
IPV6INIT=no
PEERDNS=yes
ESSID=Auto
CHANNEL=1
MODE=Auto
RATE=Auto

Trybu monitor nadal nie ma. Muszę poczytać co i gdzie wpisać. Może uda się coś wykombinować.

Witam!

Uruchomilem swoja karte na b43 - zaiste dziala, ale NetworkManager uparcie ciagnie ustawienia z DHCP. Nie ma znaczenia to, ze ustawie sobie adresy na sztywno za pomoca ifconfig albo w System > Administracja > Siec.

Jak wchodze w informacje o polaczeniu w NetworkManager to tam ciagle mam adres przyznany przez DHCP.

Poradzcie co mam zrobic, aby NetworkManager respektowal ustawienia interfejsu?

Druga sprawa - we wlasciwosciach polaczenia mam rowniez napisane 1 Mbit/s. Bardzo malo - czy te sterowniki maja takie ograniczenie?

Poza tym - polaczenie jest zrywane co jakis czas i nawiazywane od nowa - a sygnal mam bardzo dobry.