stachu84 Napisano Październik 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2007 Wczoraj zmienialem zawartosc /etc/fstab/ i dodoalem partycje. Do katalogu na Desktop byla montowana. W czaie startu systemu pojawily sie jakies problemu, ale niby cos mi zam ontowalo. Wiec nie chcac tego, usunalem plik z pulpitu, ktory byl punktem montowania partycji i... moja partycja sie wyczyscila i nie ma na niej nic . Czy mozna jakos to naprawic ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfabias Napisano Październik 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2007 podaj zawartosc /etc/fstab sprobuj recznie zamontowac partycje tez mount -t systemplikow /dev/xxx - w miejsce xxx prawidlowa partycje (np. /dev/sda1) punkmontowania czyli np mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/partycjac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu84 Napisano Październik 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2007 mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/partycjac Hm.. wiesz nawet pod Windowsem ona jest pusta. uzywalemprogramu. Easy Revovery, odzyskuje mi wszystko inne z tej partycji, ale nie to co mine interesuje Wiec myslisz ze jej ponowne podmontowanie pomoze ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfabias Napisano Październik 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2007 Hm.. wiesz nawet pod Windowsem ona jest pusta. uzywalemprogramu. Easy Revovery, odzyskuje mi wszystko inne z tej partycji, ale nie to co mine interesuje Wiec myslisz ze jej ponowne podmontowanie pomoze ??? ops... no to wiekszy prooblem mamy... myslalem ze tylko z poziomu (_linuxa_ → Linuksa) ORT masz pusta... sciagnij hiren's CD , i sprobuj ktoryms z programow do rescue odzyskac dane... btw. jaka wersja fedory? bo cos nie wierze zbytnio ze to fedora Ci spsula SAMA partycje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu84 Napisano Październik 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2007 jaka wersja fedory? bo cos nie wierze zbytnio ze to fedora Ci spsula SAMA partycje... Fedora 6. Wiesz, tak jak Ci pisalem, podmontowal mi te patcyje dokatalogu na pulipicie na (_linuxie_ → Linuksie) ORT. Ale bylo jakis warning, wiec po prostu usunalem folder, ale watpie ze to moglo byc poowdem usuniecia zawartosci calej partycji :/ Pobiore ten rogram co polecales i zobaze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2007 Ale bylo jakis warning, wiec po prostu usunalem folder, ale watpie ze to moglo byc poowdem usuniecia zawartosci calej partycji :/IMHO mogło byc tak: partycja została podmontowana pomimo ostrzeżenia a usunięcie katalogu... hmm... usunęło katalog razem z zawartością podmontowanej aktualnie partycji. Jeśli będziesz montował ręcznie to nie podawaj typu partycji - jeśli nie jest uszkodzona, to system lepiej od Ciebie będzie wiedział jaki typ wybrać. Na przyszłość: warto czytać ostrzeżenia - często unika się bolesnych niespodzianek a jak już się narobi nieszczęścia, to łatwiej jest dojść co się stało i ewentualnie ratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu84 Napisano Październik 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2007 Na przyszłość: warto czytać ostrzeżenia - często unika się bolesnych niespodzianek a jak już się narobi nieszczęścia, to łatwiej jest dojść co się stało i ewentualnie ratować. wiesz nie mialem zielonego pojecia ze zwykle usuniecie dowiazania, w postaci usniecia katalogu, do ktorego podpieta jest partycja moze psowodowac jej wyczyszczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2007 wiesz nie mialem zielonego pojecia ze zwykle usuniecie dowiazania, w postaci usniecia katalogu, do ktorego podpieta jest partycja moze psowodowac jej wyczyszczenie To tylko moje podejrzenia - trochę tutaj wróżę z fusów. Przyczyna mogła być zupełnie inna. Uwaga dot. czytania ostrzeżeń jest jak najbardziej ogólna. Znając treść takiego warninga można by ograniczyć zakres poszukiwania przyczyny opisywanego problemu. Tak czy inaczej jeśli to była partycja NTFS, to dziwne, że narzędzia do odzyskiwania usuniętych plików nie radzą sobie z tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu84 Napisano Listopad 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2007 Tak czy inaczej jeśli to była partycja NTFS, to dziwne, że narzędzia do odzyskiwania usuniętych plików nie radzą sobie z tematem. No wlasnie i zatem mam pytanie, czy jest jakies systemowe, badz tez nie urzadzenie na Fedorce, do odzyskiwania danych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2007 [...]urzadzenie na Fedorce, do odzyskiwania danych ?Na Fedorze o ile wiem nie. W sieci natomiast można wyszukać "Hiren's Boot Disk". Zawiera sporo różnych narzędzi pod Windows. Chociaż mam poważne wątpliwości co do legalności wykorzystywanych w nim programów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi