Skocz do zawartości

Podczas Montowania Partycji Zniknela Jej Zawartosc

stachu84

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zmienialem zawartosc /etc/fstab/ i dodoalem partycje. Do katalogu na Desktop byla montowana. W czaie startu systemu pojawily sie jakies problemu, ale niby cos mi zam ontowalo. Wiec nie chcac tego, usunalem plik z pulpitu, ktory byl punktem montowania partycji i... moja partycja sie wyczyscila :( i nie ma na niej nic :(. Czy mozna jakos to naprawic ??

Hm.. wiesz nawet pod Windowsem ona jest pusta. uzywalemprogramu. Easy Revovery, odzyskuje mi wszystko inne z tej partycji, ale nie to co mine interesuje :( Wiec myslisz ze jej ponowne podmontowanie pomoze ???

ops... no to wiekszy prooblem mamy... myslalem ze tylko z poziomu (_linuxa_ → Linuksa) ORT masz pusta...

sciagnij hiren's CD , i sprobuj ktoryms z programow do rescue odzyskac dane... btw. jaka wersja fedory? bo cos nie wierze zbytnio ze to fedora Ci spsula SAMA partycje...

jaka wersja fedory? bo cos nie wierze zbytnio ze to fedora Ci spsula SAMA partycje...

Fedora 6. Wiesz, tak jak Ci pisalem, podmontowal mi te patcyje dokatalogu na pulipicie na (_linuxie_ → Linuksie) ORT. Ale bylo jakis warning, wiec po prostu usunalem folder, ale watpie ze to moglo byc poowdem usuniecia zawartosci calej partycji :/

Pobiore ten rogram co polecales i zobaze

Ale bylo jakis warning, wiec po prostu usunalem folder, ale watpie ze to moglo byc poowdem usuniecia zawartosci calej partycji :/
IMHO mogło byc tak: partycja została podmontowana pomimo ostrzeżenia a usunięcie katalogu... :ph34r: hmm... usunęło katalog razem z zawartością podmontowanej aktualnie partycji.

Jeśli będziesz montował ręcznie to nie podawaj typu partycji - jeśli nie jest uszkodzona, to system lepiej od Ciebie będzie wiedział jaki typ wybrać.

Na przyszłość: warto czytać ostrzeżenia - często unika się bolesnych niespodzianek a jak już się narobi nieszczęścia, to łatwiej jest dojść co się stało i ewentualnie ratować.

Na przyszłość: warto czytać ostrzeżenia - często unika się bolesnych niespodzianek a jak już się narobi nieszczęścia, to łatwiej jest dojść co się stało i ewentualnie ratować.

wiesz nie mialem zielonego pojecia ze zwykle usuniecie dowiazania, w postaci usniecia katalogu, do ktorego podpieta jest partycja moze psowodowac jej wyczyszczenie :(

wiesz nie mialem zielonego pojecia ze zwykle usuniecie dowiazania, w postaci usniecia katalogu, do ktorego podpieta jest partycja moze psowodowac jej wyczyszczenie :(
To tylko moje podejrzenia - trochę tutaj wróżę z fusów. Przyczyna mogła być zupełnie inna.

Uwaga dot. czytania ostrzeżeń jest jak najbardziej ogólna. Znając treść takiego warninga można by ograniczyć zakres poszukiwania przyczyny opisywanego problemu.

Tak czy inaczej jeśli to była partycja NTFS, to dziwne, że narzędzia do odzyskiwania usuniętych plików nie radzą sobie z tematem.

Tak czy inaczej jeśli to była partycja NTFS, to dziwne, że narzędzia do odzyskiwania usuniętych plików nie radzą sobie z tematem.

No wlasnie i zatem mam pytanie, czy jest jakies systemowe, badz tez nie urzadzenie na Fedorce, do odzyskiwania danych ?

[...]urzadzenie na Fedorce, do odzyskiwania danych ?
Na Fedorze o ile wiem nie. W sieci natomiast można wyszukać "Hiren's Boot Disk". Zawiera sporo różnych narzędzi pod Windows. Chociaż mam poważne wątpliwości co do legalności wykorzystywanych w nim programów <_<