Skocz do zawartości

Gnome Main Menu

Terrmit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Miałem w menu System | Administracja dwa identyczne aktywatory Samba (nie wiem dlaczego). W związku z tym chciałem jeden usunąć. Wszedłem w Modyfikuj menu dalej wybrałem System/Administracja i klikając ppm na jednym z aktywatorów Samba dałem polecenie usuń. Niestety drań usunął oba(!) i teraz nie wiem jak to przywrócić. Przycisk Przywróć nic nie daje. Próbowałem odinstalować paczkę system-config-samba i zainstalować ponownie, ale to też nic nie daje.

Jak to naprawić? W googlach nic nie mogę znaleźć na ten temat :(

Sławek

Zarządzałeś wygądem menu użytkownika, taka czynność nie usuwa pliku aktywatora z systemu. Poszukaj go w /usr/share/applications, albo na liście plików samby:

$ rpm -ql samba | grep desktop

Przeciągając plik typu desktop do swojego menu utworzysz aktywator równoważny usuniętemu.

Dzięki za pomoc. Działa.

Co prawda ta sama ikona wskoczyła mi teraz do menu Aplikacje/Inne, ale to chyba tak ma być. Tym razem po prostu ukryłem tą niepotrzebną i jest OK.

Sławek

P.S. A może wiesz, gdzie jest i jak się nazywa plik, w którym siedzi zawartość menu? (tu pytam tylko z ciekawości)

P.S. A może wiesz, gdzie jest i jak się nazywa plik, w którym siedzi zawartość menu? (tu pytam tylko z ciekawości)

To nie jest plik, tylko wiele plików w formatach ini i XML, w Twoim ~/.gnome2. Nie opanowałem sztuki płynnego bezpośredniego zarządzania tym kompleksem; zbyt łatwo o pomyłkę. Trochę wyczytasz w freedesktop.org, ale implementacja w GNOME ma swoją specyfikę.