Skocz do zawartości

Siec Lokalna Lan Problem

piotrsw82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam problem z siecią lokalną LAN w firmie i chciałbym się poradzić was. Mianowicie firma posiada 8 komputerów z systemem operacyjnym Windows Xp Professional Service Pack 2. Wszystkie są podłączone do przełącznika Superstack II Switch 1100 3COM. Wszystkie mają taką samą grupę roboczą i każdy ma przydzielony stały adres IP. Sieć między nimi jest. Wszystkie komputery się widzą w "Moje miejsce sieciowe" i komunikacja między nimi jest bez zarzutu (można z każdego komputera przeglądać dane na wszystkich komputerach), ale czasami zdarza się, że nie można wejść na inny komputer wyskakują komunikaty:

1. Gdy chcę wejść na zmapowany dysk:

"Wystąpił błąd podczas wznowienia połączenia Z:z \\Serwer\Firma (Z)

Microsoft Windows Network: Nazwa Lokalnego urządzenia jest już w użyciu.

To połączenie nie zostało przywrócone"

2. Gdy chcę wejść w "Moje miejsce sieciowe"

"Mtp2 nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.

Lista serwerów dla tej grupy roboczej jest obecnie niedostępna"

Chciałbym dodać, że sieć raz działa dobrze na wszystkich komputerach a czasem nie działa na tylko na 1 lub na 2 komputerach (na pozostałych działa) powiedzmy przez 10 minut - 20 minut i znów działa dobrze. Zdarza się raz na jakiś czas (parę razy dziennie na dowolnym komputerze). Czego to jest wina? Bardzo proszę o pomoc?

Pozdrawiam,

Parę razy dziennie. Na komputerze serwerowym jest udostępniony program do księgowania z którego każdy korzysta. Jak wszyscy korzystają z niego to zazwyczaj jedna osoba nie może korzystać. No i nie widzi sieci. jak jest mały ruch to każdy może korzystać. Może to jest wina Windowsa który ma jakieś ograniczenie w połączeniu sieciowym.

Parę razy dziennie. Na komputerze serwerowym jest udostępniony program do księgowania z którego każdy korzysta. Jak wszyscy korzystają z niego to zazwyczaj jedna osoba nie może korzystać. No i nie widzi sieci. jak jest mały ruch to każdy może korzystać. Może to jest wina Windowsa który ma jakieś ograniczenie w połączeniu sieciowym.

Co do ograniczen to masz absolutna racje. Jezeli chodzi o komputer serwerowy, to mowimy tutaj o MS Server 2003? :)

Pozwole sobie zgadnac, czy ten serwer to tez Windows XP... jezeli tak, to musisz pokombinowac i postawic linucha z samba, a potem jeszcze bardziej pokombinowac i zrobic mapowanie przez sambe zasobow udostepnionych przez "serwer XP".

Sambe skonfiguruj jako glowna przegladarke sieci.

A co do komunikatu: "Nazwa Lokalnego urządzenia jest już w użyciu".

Poczytaj sobie o komendzie net use.

Jeszcze taka mala rada. Szybciej i bardziej trafne odpowiedzi uzyskasz na ktoryms z for tyczacych sie sieci opartej na oprogramowaniu MS.

Powodzenia.

przepraszam nie wiedziałem, szukałem każdego forum które mi by pomogło. Tak na marginesie już udało mi się rozwiązać problem (tak mi się przynajmniej wydaje). Niestety system operacyjny serwer jest Windows XP:D ale w firmiie jest tylko 8 komputerów. System Windows Xp ma Limity połączeń przychodzących do 10. Czyli w firmie jest 8 komputerów każdy powiedzmy korzysta z udostępnionego pliku na serwer (wchodzi i wychodzi co parę minut). W rejestrze odświeżanie limitu połączeń było na 15 minut. Zmieniłem żeby odświeżał po każdorazowym rozłączeniu danego komputera z udostępnianym plikiem i jest ok. Ten problem się nie pojawił jak narazie. Mam nadzieję:D

Pozdrawiam i przepraszam.