Skocz do zawartości

Fedora 8 Zawiesza Się

mfi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów i proszę o pomoc.

Mam laptopa HP nx6325 a na nim zainstalowaną Fedore 8 oraz Windows'a XP. 99% czasu spędzam na Linuksie, Windows jest tak na wszelki wypadek ;) Otóż problem pojawił się nagle i występuje tylko na Linuksie (dokładnie to samo się działo na Ubuntu 7.10). Gdy laptop działa na zasilaniu sieciowym to wszystko jest OK, natomiast gdy na baterii to wiesza się (myszką mogę ruszać, ale poza tym nie reaguje). Tzn. system poprawnie uruchamia sie, działa przez czas ok. 2 minut a potem zwis i ni cholery tylko zgasić "z buta" ;p. Bardzo zależy mi na stabilnym działaniu systemu, Linuksa wykorzystuje intensywnie na uczelni i nie wiem jak z tym fantem sobie poradzić. Co ciekawe jak na ironię na Windows'ie problem nie występuje, czyli mam prawo sądzić, że to bardziej wina systemu aniżeli laptopa.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

objawy wskazują na kłopoty związane z oszczędzaniem energii; potrzeba więcej danych - zanim się zawiesi uruchom top w zwykłym czarnym terminalu i odłącz zasilacz; jeśli pojawią się jakieś dziwne programy to podaj jakie i jak mocno obciążają procesor, dodaj tez czy mruga diodka twardego dysku

zakładając że nie wyłączasz sysloga, sporo znalazłoby się zapewne tez w pliku /var/log/messages, choć trzeba widzieć czego szukać, bo jest tam niezły śmietnik; w każdym razie po zawieszce będzie kilka linijek objaśniających problem; jeśli namierzysz takowe, to skopiuj na forum