Marcin Ostrowski Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Mam taki problem do rozwiązania - - Mam 2 grupy użytkowników PP i UM - mam 2 główne katalogi nazwane odpowiednio PP i UM - chcę nadać prawa do tych katalogów w taki sposób aby użytkownicy z grupy PP mieli prawa zapisu i odczytu z PP i tylko odczyt z UM, natomiast użytkownicy grupy UM zapis i odczyt katalogu UM i tylko odczyt PP. To wiem jak zrobić ale: Mam pewne dane (tysiące katalogów, podkatalogów i plików - ponad 30GB) do przegrania odpowiednio do katalogów PP i UM i nie wiem jak z automatu ustawić na te wgrane dane takie same uprawnienia jak na katalogi główne czyli PP i UM? bo po wgraniu uprawnienia do tego mam ustawione tylko do odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Poczytaj o umask. [EDIT]Albo tak już całkiem po prostacku ale skutecznie, o ile wszystkie pliki w podkatalogach PP i UM mają mieć te same prawa to chown i chmod. Ale umask zdecydowanie lepsze, szybsze i bardziej eleganckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Listopad 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Poczytaj o umask. [EDIT]Albo tak już całkiem po prostacku ale skutecznie, o ile wszystkie pliki w podkatalogach PP i UM mają mieć te same prawa to chown i chmod. Ale umask zdecydowanie lepsze, szybsze i bardziej eleganckie. dzięki za podpowiedź, ale jeszcze jedna rzecz jest dla mnie niejasna. Otóż po wgraniu danych, ustawiłem za pomocą chgrp przydział do grup. Potem ustawiłem chmod -R 775 - po to aby inna grupa mogła czytać pliki i katalogi drugiej grupy. nie wiem jak ustawić umask dla użytkowników tych 2 grup tak aby nowo tworzone pliki/katalogi miały prawa 775? jak z poziomu (_root'a_ → roota) ORT ustawić umask na stałe dla uzytkowników w systemie fedora 7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 nie wiem jak ustawić umask dla użytkowników tych 2 grup tak aby nowo tworzone pliki/katalogi miały prawa 775? jak z poziomu (_root'a_ → roota) ORT ustawić umask na stałe dla uzytkowników w systemie fedora 7?Jak to zrobić z poziomu root, to nie wiem. Jakiś lekko zakręcony skrypt, ktory pojedzie po wszystkich $HOME użtkowników i zmodyfikuje pliki konfiguracyjne? Wg mnie to powinno być ustawiane w pliku .bash_profile czy .bashrc dla każdego z użytkowników. Najlepiej zmodyfikować od razu szkielet profilu domyślnego (/etc/skel/.bahsrc, /etc/skel/.bash_profile) i wtedy każdy user dostaje właściwą maskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Listopad 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Jak to zrobić z poziomu root, to nie wiem. Jakiś lekko zakręcony skrypt, ktory pojedzie po wszystkich $HOME użtkowników i zmodyfikuje pliki konfiguracyjne? Wg mnie to powinno być ustawiane w pliku .bash_profile czy .bashrc dla każdego z użytkowników. Najlepiej zmodyfikować od razu szkielet profilu domyślnego (/etc/skel/.bahsrc, /etc/skel/.bash_profile) i wtedy każdy user dostaje właściwą maskę. co mam dopisać do tego pliku .bash_profile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 co mam dopisać do tego pliku .bash_profile?A o co pytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Listopad 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 A o co pytałeś? czyli wprost dopisać linijkę umask 022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 czyli wprost dopisać linijkę umask 022Dokładnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi