gregor_szczecin Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Witam mam pytanie czy to jest normalne aby firewall jak mi się wydaje zjadał procka w 98% tak pokazuje top 3008 root 20 0 74768 26m 12m R 94.3 2.6 39:26.44 system-config-f po zalogowaniu się włącza i tak cały czas miedzy 92% a 98% wcale się nie wyłącza nawet kilka godzin jak mam włączony komp a wyświetlając procesy mam root 3008 82.0 2.6 74768 26704 ? R 20:11 42:08 /usr/bin/python /usr/share/system-config-firewall/system-config-firewall.py polecenia system-config-securitylevel system-config-firewall powoduja że nie otwiera się okno z ustawieniami mogę tylko przez setup lub lokkit ale żadnych zmian nie zapamiętuje próba otwarcia z menu system - administracja - zapora sieciowa też nic nie daje okno otwiera się puste i wisi ale a dzienniku security mam cosik takiego Nov 18 21:05:16 proton userhelper[5046]: pam_timestamp(gnome-system-log:session): updated timestamp file `/var/run/sudo/gregor/unknown:root' Nov 18 21:05:16 proton userhelper[5051]: running '/usr/sbin/gnome-system-log' with context system_u:system_r:unconfined_t:s0 Nov 18 21:05:16 proton userhelper[5051]: running '/usr/sbin/gnome-system-log ' with root privileges on behalf of 'gregor' tak mam od czystej instalki nic w firewalu nie grzebałem z góry dzięki za jakieś sugestie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Czy aktualizowałes system? Spróbuj na chwilę wyłączyć SELinuksa i uruchomić kompa na nowo. Czy ja dobrze zorzumiałem, że proces system-config-firewall włącza sie razem ze startem komputera? Krótko mówiąc, chyba nie po2inno sie tak dziac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Listopad 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Witam System aktualizowany na bierząco. Fedora 8 Gnome Próbując to naprawić odinstalowałem IPLABLES z zależnosciami , następnie zainstalowałem na nowo no i firewall rozwalił się dokumentnie. Oto co dostaje wraz ze startem systemu: touch: nie można dotknąć '/var/lock/firestarter': Brak dostępu to mogę przeżyć bo z tego nie korzystam ale dalej: Fatal error: Your kernel does not support iptables. Firewall not started run: nie można usunąć '/var/lock/firestarter': Brak dostępu Po wyłączeniu SELinuxa firewall startuje. Niestety w żaden sposób nie można dopisać portu czy zrobić zmian firewallu bo ich nie zapamiątuje. Ani wchodząc przez setup lub system-config-securitylevel czy system-config-firewall-tui jedyna możliwość to ręczna edycja pliku iptables Odbudowa na nowo kontekstów nic nie daje. Przy uruchomionym SELinux nie mam firewalla. Zostaje reinstalacja systemu no i pytanie co źle zrobiłem ? Reinstalacja Iptables ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 touch: nie można dotknąć '/var/lock/firestarter': Brak dostępuZamiast odinstalowywać iptables zacząłbym chyba od odinstalowania nakładek typu firestarter i skonfigurował "normalnie" firewall. Jesteś pewien, że nic nie kombinowałeś z firewallem? O ile wiem firestarter nie jest domyślnie instalowany i ma się nijak do konfiguracji ustawianej przez system-config-firewall. Najbardziej niepokojący jest ten komunikat Fatal error: Your kernel does not support iptables.Nie kompilowałeś przypadkiem własnoręcznie jądra? A może masz jakiegoś innego linuksa, który przypadkiem współdzieli jakąś partycję z Fedorą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Listopad 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Zamiast odinstalowywać iptables zacząłbym chyba od odinstalowania nakładek typu firestarter i skonfigurował "normalnie" firewall. człowiek uczy się na błędach, o ile wie jakie popełnił tiaa teraz już wiem Jesteś pewien, że nic nie kombinowałeś z firewallem? nie nic nie kombinowałem wszystko zaczeło się od próby dopisania portu 6881 dla bittorenta i polecenia Kod system-config-securitylevel system-config-firewall powoduja że nie otwiera się okno z ustawieniami mogę tylko przez setup lub lokkit ale żadnych zmian nie zapamiętuje próba otwarcia z menu system - administracja - zapora sieciowa też nic nie daje okno otwiera się puste i wisi możliwa jest tylko ręczna edycja pliku wtedy wpadłem na pomysł odinstalowania wszystkiego i zinstalowania odnowa Nie kompilowałeś przypadkiem własnoręcznie jądra? nic tez nie kombinowalem nie znam angielskiego a tu trzeba odpowiadac na pytania A może masz jakiegoś innego linuksa, który przypadkiem współdzieli jakąś partycję z Fedorą? nie mam jedynie fedorke nawet windy nie mam a szkoda mi bo tak sobie ja dopracowalem a tu zostaje reinstalka chyba na kompilację sie nie odważę chyba że jest jeszcze jakiś sposób dzięki za zainteresowanie moim problemem pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 a tu zostaje reinstalkaW ostateczności tak. Ale sądzę, że możesz spróbować odinstalować firestarter (usunięcie pakietu + usunięcie - o ile dobrze pamiętam - /etc/rc.firewall + wyłączenie usługi) oraz uruchomienie usługi iptables o ile masz nadal plik /etc/sysconfig/iptables. W pliku /etc/init.d/iptables masz informację na jakich poziomach powinna być uruchomiona ### BEGIN INIT INFO # Provides: iptables # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Listopad 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Odinstalowałem dodatki, uruchomiłem na podanych poziomach iptables, plik oczywiście miałem zawsze robie kopie. Zapodałem jeszcze raz odbudowe kontekstów w SELinux no i wszystko działa, komunikaty zniknęły, mam SELinuxa i firewalla. Teraz nic na skróty, od edycji iptables mam vi wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi