Skocz do zawartości

Instalacja Sterowników I Zła Wersja Kernela.

PistolFan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przy próbie instalacji sterowników do kamerki poleceniem make, pojawia mi się błąd:

/lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.

W katalogu lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5 jest plik bulid i source, mają one błędne dowiązania do katalogu usr/src/kernels/2.6.15- 1.2054_FC5 i zamiast katalogu 2.6.15-1.2054_FC5 jest 2.6.20-1.2320_FC5. Co można z tym zrobić? Dzięki i pozdrawiam!

Co można z tym zrobić?

Na początek napisz dokładnie co jest a czego nie ma? Na jakiej wersji jądra pracujesz?

uname -a

Jakie masz zainstalowane pakiety związane z kernelem?

rpm -qa | grep kernel

P.S. A może najprościej będzie zainstalować nowszą wersję systemu? FC5 jest już mocno przestarzała. Może F8 albo chociaż F7? ;)

No hej! Wersja jądra tego Linuksa to 6.15-1.2054_FC5, a na razie nie mam możliwości żeby sprawdzić co jest zainstalowane z kernela, dam radę to zrobić jutro, nie mam jedynie pojęcia skąd się wzięła ta nowsza wersja plików w katalogu usr/src/kernel, która powoduje brak tego dowiązania dla pliku build. A jeśli chodzi o nowszą fedorkę, to raczej nie da rady, bo komputer trochę stary (pentium 3 500MHz, 196 MB Ramu) i jego górna granica to Fedora Core 5. Pozdro!

Off Topic

Dodaj trochę RAM i będzie dobrze. Sądzę, że F8 ma nie większe wymagania (oczywiście bez bajerów typu Beryl).

Fedora 8 requires an Intel Pentium or better processor, and is optimized for Pentium 4 and later processors.
  • Recommended for text-mode: 200 MHz Pentium-class or better
  • Recommended for graphical: 400 MHz Pentium II or better
  • Minimum RAM for text-mode: 128MiB
  • Minimum RAM for graphical: 192MiB
  • Recommended RAM for graphical: 256MiB
http://docs.fedoraproject.org/release-note...Specific-x86-hw

Sam mam Athlona 1 MHz i śmiga tyle, że nigdy nie miałem mniej niż 384MB RAM. Z lekkim desktopem (mam XFCE) po wystartowaniu mam zajęte 74MB RAM.

Powiem szczerze, przy instalacji Fedory 6 nie chciał się włączyć tryb graficzny jak i później przy uruchomieniu, oczywiście przy 192 MB Ramu. Szczerze mówiąc nie wiem czemu, bo instalowałem wszystko pod grafikę, a mimo to wyglądało na to że dostępny jest tylko tryb tekstowy.

... (pentium 3 500MHz, 196 MB Ramu) i jego górna granica to Fedora Core 5. Pozdro!

Wymien RAM na 2 x 256MB - przy obecnych cenach to nie powinno bolec i jest to wydatek nieporownywalny z kosztem zakupu nowego komputera... i smialo instaluj F8. Nie bedziesz prawdopodonie musial nic kompilowac, zeby zmusic ta Twoja kamerke do wspolpracy :)

BTW - to czy pojdzie Ci na tym Compiz (i instalacja w trybie graficznym ;)) zalezy w duzym stopniu od karty grafiki - na PIII 1266 / 512MB RAM / GF4 Ti4200 (wczesniej GF2 GTS/Pro) zarowno pod Gnome jak i KDE szescian obraca sie zawaliscie :)

Wracajac do tematu - pokaz co masz w systemie (WalDo napisal Ci jak to sprawdzic), doinstaluj kernel-devel i kernel-headers do aktualnie uzywanego (w domysle - najnowszego posiadanego) kernela, w katalogu ze zrodelkami zapusc make clean, potem ./configure albo make zaleznie od tego co jest wymagane...

Powodzenia

Hej! A więc dzisiaj zainstalowałem ponownie tą Fedorke 5, z wszystkim co się dało i dalej jest brak dowiązania do pliku build :angry:. Podaję więc co mi się wyświetla po poleceniu rpm -qa | grep kernel:

kernel-2.6.15-1.2054_FC5.

Co mam więc zrobić aby odpowiednia wersja plików znalazła się w odpowiednim miejscu i zadziałało to co jest w pliku makefile po podaniu polecenia make, chyba że można odpowiednio skonfigurować ten plik. Dodam jeszcze że komputer ten będzie służył rodzicom wyłącznie do internetu i komunikacji skypem i kadu, a więc nie zależy mi na żadnych graficznych fajerwerkach, a pozostało mi tylko zainstalowanie kamerki Logitech QuickCam Express. A tak off topic, czy możliwe jest zainstalowanie na tej wersji Fedory wersji Skype'a z obsługą video?

Pozdrawiam i dziękuję!

zamiast katalogu 2.6.15-1.2054_FC5 jest 2.6.20-1.2320_FC5.
Nadal? :blink:

Przeczytaj poprzednie posty - tam było napisane (exbros pisał) co zrobić. Sam pakiet kernel to za mało ;)

Nie każ nam zgadywać co masz zainstalowane a czego nie. Przeczytaj uważnie, bo wróżki akurat mają wolne ;) Jeśli ktokolwiek ma Ci pomóc, to musi wiedzieć te parę rzeczy.

Warto pamiętać o tym → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

Off Topic

Nadal sugeruję instalację F8 - nie ma większych wymagań niż FC5

Porównaj → wymagania F8 i → wymagania FC5

Hej! Tzn po zainstalowaniu na nowo Fedory, na innym dysku już nic dodatkowo nie instalowałem, więc tego katalogu: 2.6.20-1.2320_FC5 nie ma. Tak jak napisałem po poleceniu rpm -qa | grep kernel wyświetla się tylko wersja kernela, więc mam zainstalować to co radził exbros czyli kernel-devel i kernel-headers i powinno wystarczyć? W fedorze 8 będą te wszystkie pakiety kernela czy może już będą od razu sterowniki do tego Logitecha? Szczerze mówiąc myślałem że wszystko z kernela będzie w 5, skoro już zainstalowałem wszystko co się dało z tego DVD-ka. Pozdrawiam!

Ok, streszczę jeszcze raz sytuację. Więc mam całkiem nową instalację Fedory Core 5, zainstalowaną w całości, chcę zainstalować sterowniki do kamerki Logitech Quickcam Express, gspca dla jądra powyżej 2.6.15, doinstalowałem pakiet kernel-devel dla odpowiedniej wersji kernela, i po poleceniu make dzieją się teraz takie rzeczy:

[root@g_dawid gspcav1-20070508]# make

make -C /lib/modules/`uname -r`/build SUBDIRS=/tmp/gspcav1-20070508 CC=cc modules

make[1]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.15-1.2054_FC5-i686'

CC [M] /tmp/gspcav1-20070508/gspca_core.o

/tmp/gspcav1-20070508/gspca_core.c:4201: error: unknown field 'owner' specified in initializer

/tmp/gspcav1-20070508/gspca_core.c:4201: warning: initialization from incompatible pointer type

make[2]: *** [/tmp/gspcav1-20070508/gspca_core.o] Błąd 1

make[1]: *** [_module_/tmp/gspcav1-20070508] Błąd 2

make[1]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.15-1.2054_FC5-i686'

make: *** [default] Błąd 2

Da się z tym coś zrobić? Pozdro!

Ok, poradziłem sobie z tym problemem w ten sposób, że w pliku gspca_core.c wykomentowałem linie zawierające owner=THIS_MODULE. Następnie polecenia make i make install, przeszło wszystko bez problemu i po ponownym uruchomieniu systemu kamerka odpaliła . A więc jeszcze raz przedstawię wszystko od początku:

1) Instalacja Desktop Fedory, czyli bez żadnych rzeczy związanych z gcc

2) Doinstalowanie gcc poleceniem yum install gcc

3) Ewentualne usunięcie nieodpowiedniej wersji plików Kernela poleceniem rpm -e <nazwa_jądra_i_wersja>

4) Doinstalowanie odpowiedniej wersji plików Kernela ( wymaganej przez starowniki kamerki) poleceniem yum install <wersja_kernel>

5) Wyremowanie odpowiednich lini tak jak opisałem wcześniej.

6) Instalacja odpowiednich dla danego jądra wersji sterowników.

7) Ponowne uruchomienie systemu.

Jeśli popełniłem jakieś błędy składniowe to proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc!