cracket Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 No więc zwisły iksy i trzeba było resetnąć. Już nie wnikam co i jak wydarzyło się z iksami, ale po restarcie partycja ext3 miała błędy, a po naprawieniu i kolejnym mój fstab wyglądał tak: /dev/root /sysroot ext3 defaults,ro 0 0 no i oczywiście próby skorzystania z takiego fstaba kończą się zawsze stosem błędów "read only file system" Całe szczęście że przezorny zawsze zabezpieczony i mam na podorędziu fedorkę 5, z której nie omieszkałem przekopiować: LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 /dev/sdb3 swap swap defaults 0 0 ale zastanawiam się czy nie przegapiłem czegoś co dla fedory 8 jest niezbędne, a w fc5 tego nie było w fstabie - jakieś sugestie? Coś powinienem dopisać systemowego? Albo czy jest jakiś program który regeneruje fstab tymi linijkami? Aha i przy okazji, zna ktoś jakiegoś toola, który by bezboleśnie zmieniał etykietę dysku ext2 (roota systemowego), czyli nie tylko na partycji, ale też initrd, fstab itp...?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 jakieś sugestie?Jak zwykle wypadałoby sprawdzić czy coś się nie zmieniło. Np. czy etykieta partycji "/" to nadal "/1", czy swap jest nadal na sdb3 (to szczególnie, żeby sobie jakiejś ważnej partycji nie zaorać). Z nazwy urządzenia z partycją swap wynika, że masz dwa dyski. Warto upewnić się, że /dev/sdb to na pewno ten, o który chodzi i że nie ma gdzieś w grub.conf przemapowania dysków w rodzaju "map (hd0) (hd1)". Najbezpieczniej byłoby zakomentować linię ze swapem dopóki nie podniesiesz systemu i nie upewnisz się, że to na pewno swap. No i nie wiem czy sprawdziłeś czy w /etc nie ma gdzieś kopii starego oryginalnego fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi