stanlej Napisano Listopad 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2007 Jak właściwie zainstalować tego compiza? Mam fedore 8 zainstalowałem sterowniki do nvidiii efekty pulpitu działają ale jak zainstalować compiza? zrobiłem tak : yum install compiz-fusion znalazło paczke 500kB i tyle... w panelach compiza nie ma nie wiem gdzie go szukać może mi ktoś pomóc Jestem początkującym użytkownikiem linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 Te 'Efekty pulpitu' to jest właśnie compiz. Zrób jeszcze: yum install compiz-fusion-extras oraz rpm -ivh http://www.lordmorgul.net/pub/compiz/compiz-0.6.2/ccsm-0.6.0-100.fc8.noarch.rpm A teraz uruchom 'Efekty pulpitu'. Ta druga paczka zawiera CompizConfig Settings Manager, czyli po prostu menedżer ustawień Compiza. Po instalacji powinien być w menu. W nim możesz w prosty sposób włączać i wyłączać compizowe pluginy oraz je konfigurować jak chcesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulo Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 ???... ...oraz rpm -ivh http://www.lordmorgul.net/pub/compiz/compiz-0.6.2/ccsm-0.6.0-100.fc8.noarch.rpm ... ...skoro sudo yum info ccsm Loading "kernel-module" plugin Loading "downloadonly" plugin Loading "presto" plugin Loading "changelog" plugin Loading "skip-broken" plugin Loading "security" plugin Loading "basearchonly" plugin Loading "priorities" plugin Loading "protect-packages" plugin Loading "protectbase" plugin Loading "fastestmirror" plugin Loading "fedorakmod" plugin Loading "merge-conf" plugin Setting up and reading Presto delta metadata No Presto metadata available for livna No Presto metadata available for fedora No Presto metadata available for adobe-linux-i386 No Presto metadata available for updates Loading mirror speeds from cached hostfile 0 packages excluded due to repository priority protections 0 packages excluded due to repository protections Installed Packages Name : ccsm Arch : noarch Version: 0.6.0 Release: 3.fc8 Size : 2.9 M Repo : installed Summary: Plugin and configuration tool - Compiz Fusion Project Description: The Compiz Project brings 3D desktop visual effects that improve usability of the X Window System and provide increased productivity though plugins and themes contributed by the community giving a rich desktop experience. This package contains a gui configuration tool to configure Compiz plugins and the composite window manager. ...(lub, jeśli tamto polecenie było mało przekonywujące To że Yum pokazuje, że jakiś pakiet jest zainstalowany w systemie, nie oznacza, iż był on instalowany z tego czy innego repozytorium.- Amos, czy teraz zadowala Cię ten typ szczegółowości informacji ?)rpm -qi ccsm Name : ccsm Relocations: (not relocatable) Version : 0.6.0 Vendor: Fedora Project Release : 3.fc8 Build Date: śro, 24 paź 2007, 19:12:25 Install Date: pią, 23 lis 2007, 02:47:10 Build Host: xenbuilder4.fedora.phx.redhat.com Group : User Interface/Desktops Source RPM: ccsm-0.6.0-3.fc8.src.rpm Size : 3058720 License: GPLv2+ Signature : DSA/SHA1, pią, 9 lis 2007, 20:20:23, Key ID b44269d04f2a6fd2 Packager : Fedora Project URL : http://www.opencompositing.org Summary : Plugin and configuration tool - Compiz Fusion Project Description : The Compiz Project brings 3D desktop visual effects that improve usability of the X Window System and provide increased productivity though plugins and themes contributed by the community giving a rich desktop experience. This package contains a gui configuration tool to configure Compiz plugins and the composite window manager. ...ccsm-0.6.0-3.fc8.noarch.rpm jest w repo fedory - czy jest sens instalować coś z zewnątrz i psuć ewentualne/ewentualnie zależności pakietów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 Repo : installed To że Yum pokazuje, że jakiś pakiet jest zainstalowany w systemie, nie oznacza, iż był on instalowany z tego czy innego repozytorium. No, ale ccsm rzeczywiście jest już w repo 'updates'. Gdy ja konfigurowałem compiza, to jeszcze go nie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 A ja mam problem, zainstalowałem wszystkie paczki (łącznie z tą) i mi fusion nie działa, są tylko efekty compiza, natomiast wszelkie próby zmiany czegoś w ccsm kończą się niepowodzeniem ponieważ fusion nie jest aktywny. Mógłby mi ktoś pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 Mam takie paczki: [Artur@Amos-home ~]$ rpm -qa |grep compiz compiz-kde-0.6.2-3.fc8 compiz-fusion-extras-0.6.0-1.fc8 compizconfig-backend-kconfig-0.6.0-100.fc8 libcompizconfig-0.6.0-3.fc8 compiz-gnome-0.6.2-3.fc8 compiz-fusion-extras-gnome-0.6.0-1.fc8 compiz-0.6.2-3.fc8 compiz-fusion-0.6.0-5.fc8 compiz-fusion-gnome-0.6.0-5.fc8 compiz-manager-0.6.0-3.fc8 compizconfig-python-0.6.0-1.fc8 co daje 52 pluginy do compiza, w tym odbicie kostki czy shift switcher. Z tego nie działa tylko wtyczka 'Efekt wodny', bo moja karta tego nie obsługuje. Sprawdź Morsiku, czy masz te paczki i podaj jaki dokładnie komunikat się pojawia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Nie miałem pakietu compiz-manager, jednak on nic nie zmienił. Dalej fusion nie działa. Jest tylko podstawowy compiz i kostka, guma, i cienie, nic więcej. Ma ktoś jeszcze jakąś radę? Uruchamiam compiza z "Efekty Pulpitu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Też nie mogłem tego znaleźć, okazało się że w Ustawienia>CompizConfig Setting Manager trzeba zaznaczyć Animations i w ustawieniach animations ustawić efekty dla odpowiednich akcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 nie nie, to nei o to chodzi! Mi w ogóle fusion nie działa nie ma tych refleksów kostki itp. ale compiz działa - a to jest różnica, bo fusion to tylko plugin do compiza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 To w końcu działa czy nie działa? I podaj więcej szczegółów, komunikaty jakie się pojawiają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
candlelit Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 bo fusion to tylko plugin do compiza Fusion to nie jest plugin do compiza, http://wiki.compiz-fusion.org/CompizFusionVsCompiz U mnie fusion uruchamia sie nie przez 'efekty pulpitu', a przez ' GL effects' albo cos takiego, nie pamietam. A jak sie z tym bawilem, to z konsoli 'compiz-manager'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 A ja odpalam emerald-manager i też mi działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 oficjanie sobie poradziłem. Karlik mi dał paczkę do fusion-icon którego brakuje w repo, jednak ani Desktop Effects ani GL Effects mi nie potrafiły tego włączyć. Problem można uznać za rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=173317 polecam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi