qba_rozpruwacz Napisano Listopad 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2007 Mam problem: Posiadam Fedorę 8 i odpowiednią wersję repo Livna. Po zainstalowaniu sterownika do mojej karty graficznej (Asus N6200 z układem NV44A) podczas uruchamiania/zamykania systemu oraz we wszystkich runlevelach kosolowych (np. runlevel 3) mam na monitorze (LG Flatron L1718S) komunikat: "Poza zakresem" "18Hz". Bez sterowników nie miałem tego problemu. Co mam poprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 Przeczytaj instrukcje obsługi swego monitora . Znajdziesz tam informacje o rozdzielczosci i odswiezaniu jakie obsługuje . Nastepnie wyedytuj jako root plik /etcX11xorg.conf. Znajdziesz tam linijki w których masz wartosci "horizontal" , "vertical" Sprawdz czy instniejace tam liczby sa zgodne z parametrami monitora a jesli nie to skoryguj wartosci rozdzielczości i odswiezania . I wtedy zobacz czy sytuacja ulegnie poprawie . Ja mam np LG 1919S i odpowiednie wartosci poarametrów pracy monitora mam takie ; HORIZONTAL 30.0 - 83.0 KHZ , VERTICAL ; 56 - 75 HZ Porównaj swoj plik "xorg.conf z parametrami swego monitora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 Sterowniki z nvidia zastępują ten plik /etc/X11/xorg.conf swoim, ale zostawiają tam kopie starego pliku. Miałem niedawno twój problem ale zainstalowanie sterowników mi pomogło a nie popsuło monitor jak u Ciebie Jesteś pewien że dobrałeś właściwą wersję sterowników? ps. Pytanko trochę odmienne. Czy sterownik NVIDIA na Windows może wprowadzić zmiany na stałem do karty tak, że konsekwencje ustawień będą odczuwalne na Linux? Nawet nie chodzi mi o konkretne ustawienia, po prostu czy da się coś zapisać na stałe w karcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba_rozpruwacz Napisano Listopad 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 Tak, sterowniki mogą zmodyfikować zawartość flashROMu, ale jest to możliwe tylko z kilkoma wersjami sterowników overclockerskich. Co do mojego problemu to nie wiem, czy to dobra wersja... Zainstalowałem xorg-x11-drv-nvidia - 100.14.19-4.lvn8.1386. Kernel mam 2.6.23.1-42.fc8, ale posiadam też nowszą wersję 2.6.23-42.fc8. Na nowszym ten sterownik nie działa (nie mam kmod-a) Na starszym działa z odpowiednim kmodem ale jest ten dziwny problem z odświeżaniem... Tu fragment mojego xorg.conf dot. monitora: Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "LCD Panel 1280x1024" HorizSync 31.5 - 64.0 VertRefresh 56.0 - 65.0 Option "dpms" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 HorizSync 31.5 - 64.0 VertRefresh 56.0 - 65.0 I te parametry sa zgodne z takimi jakie ma miec twoj monitor :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 ... Zainstalowałem xorg-x11-drv-nvidia - 100.14.19-4.lvn8.1386. Kernel mam 2.6.23.1-42.fc8, ale posiadam też nowszą wersję 2.6.23-42.fc8. Na nowszym ten sterownik nie działa (nie mam kmod-a) Na starszym działa z odpowiednim kmodem ale jest ten dziwny problem z odświeżaniem... Najpierw zrob porzadek z kernelami i kmodem. Pokaz rpm -qa | grep kernel | sort rpm -qa | grep kmod | sort rpm -qa | grep nvidia | sort Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba_rozpruwacz Napisano Listopad 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 Te polecenia dały taki efekt: [kuba@localhost ~]$ sudo rpm -qa | grep kernel | sort Hasło: kernel-2.6.23.1-42.fc8 kernel-2.6.23.1-49.fc8 kernel-devel-2.6.23.1-49.fc8 kernel-headers-2.6.23.1-49.fc8 [kuba@localhost ~]$ sudo rpm -qa | grep kmod | sort kmod-nvidia-100.14.19-17.lvn8 kmod-nvidia-2.6.23.1-42.fc8-100.14.19-17.lvn8 [kuba@localhost ~]$ sudo rpm -qa | grep nvidia | sort kmod-nvidia-100.14.19-17.lvn8 kmod-nvidia-2.6.23.1-42.fc8-100.14.19-17.lvn8 xorg-x11-drv-nvidia-100.14.19-4.lvn8 [kuba@localhost ~]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 O.K., tak jak myslalem... No to teraz yum remove kmod-nvidia xorg-x11-drv-nvidia ... powinno usunac 3 pakiety a potem yum install kmod-nvidia xorg-x11-drv-nvidia livna-config-display system-config-display ... zainstaluje poprzednio usuniete pakiety w odpowiednich wersjach i 2 dodatki, ktore juz sa, lub i tak powinny byc zainstalowane w ramach zaleznosci... Po instalacji pokaz ponownie te 3 polecenia co poprzednio... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba_rozpruwacz Napisano Listopad 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 Po wymianie pakietów zgodnie z radą: [kuba@localhost ~]$ sudo rpm -qa | grep kernel | sort Hasło: kernel-2.6.23.1-42.fc8 kernel-2.6.23.1-49.fc8 kernel-devel-2.6.23.1-49.fc8 kernel-headers-2.6.23.1-49.fc8 [kuba@localhost ~]$ sudo rpm -qa | grep kmod | sort kmod-nvidia-100.14.19-18.lvn8 kmod-nvidia-2.6.23.1-49.fc8-100.14.19-18.lvn8 [kuba@localhost ~]$ sudo rpm -qa | grep nvidia | sort kmod-nvidia-100.14.19-18.lvn8 kmod-nvidia-2.6.23.1-49.fc8-100.14.19-18.lvn8 xorg-x11-drv-nvidia-100.14.19-4.lvn8 [kuba@localhost ~]$ Ale nadal mam poza zakresem. Xorg.conf się nie zmienił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 O.K., teraz przynajmniej wiemy ze pakiety sa w odpowiednich wersjach... Usun /etc/X11/xorg.conf, zrestartuj na najnowszym jadrze (*-49). System powinien krzyknac ze nie moze znalesc pliku z konfiguracja i zaproponuje utworzenie nowego i przeprowadzenie auto-konfiguracji. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jesli nic, to pozostanie reczna zabawa z xorg.conf. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba_rozpruwacz Napisano Listopad 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Nic nie wyszlo bo nawet nie probowal zrobic nowego... Teraz potrzebuje zeby mi ktos tu wrzucil jakis przykladowy xorg.conf bo nawet pl literek nie mam. Czyli ta metoda odpada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Tu masz zawartosc prostego xorg.conf z F8 Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "gb" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection zmien tylko "XkbLayout" "gb" na "XkbLayout" "pl" U mnie na takim nie ma zadnych problemow z nvidia, rozdzielczoscia czy odwiezaniem... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba_rozpruwacz Napisano Grudzień 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Niestety nie mam jak sprawdzić... Spaliła mi się płyta główna... Poczekamy na nową i zobaczymy jak sprawy będą wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba_rozpruwacz Napisano Grudzień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Kolejne dane problemu: Takie same efekty instalacji sterowników NVidii pojawiają się również w Fedorze 7, Ubuntu (testowane na 6.06 - 7.10) i Arch'u. Obawiam się, że konfiguracja X.org niewiele tu pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba_rozpruwacz Napisano Styczeń 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2008 Już mam rozwiązanie problemu: W poprzedniej konfiguracji sprzętowej miałem kartę graficzną AGP 8x osadzoną w gnieździe AGP 4x - czyli o połowę mniejsza przepustowość... To właśnie mogło mi tak bruździć. Obecnie mam Asus A7V600-X i wszystko śmiga (łącznie z efektami specjalnymi i grami ). Problem z monitorem już nie istnieje! Dziękuję za pomoc wszystkim, którzy starali się mi pomóc, a w szczególności użytkownikowi exbros. Dzięki że miałeś cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi