Buka Napisano Listopad 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2007 Hejka. Od razu przyznaję się, że moje doświadczenie z jakimkolwiek linuksem to w tej chwili ściągnięcie Fedory 8 i instalacja Wynajmuję małe mieszkanko i neta mam od właścicieli przez ich liveboxa po wifi. Musiałem tylko kupić sobie dodatkowy adapter wifi (netgear wg111v2 usb2.0) no i bulić co miesiąc składkę na rachunek Znalazłem kilka opisów na temat uruchamiania wifi przez ndiswrappera, nawet mi się udało go zainstalować. Ale neta jak nie było tak nie ma Z terminala podaję trochę info: [root@localhost ndiswrapper-1.49]# ndiswrapper -i Netrtuw.inf installing netrtuw ... [root@localhost ndiswrapper-1.49]# ndiswrapper -l netrtuw : driver installed device (0846:6A00) present (alternate driver: rtl8187) [root@localhost ndiswrapper-1.49]# iwconfig wlan0 wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"" Mode:Managed Channel:0 Access Point: Not-Associated Tx-Power=0 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 [root@localhost ndiswrapper-1.49]# iwlist wlan0 scan wlan0 Interface doesn't support scanning : Network is down [root@localhost ndiswrapper-1.49]# ifconfig wlan0 wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1B:2F:42:FF:64 BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 [root@localhost ndiswrapper-1.49]# iwconfig wlan0 essid neostrada_XXXX key restricted XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX [root@localhost ndiswrapper-1.49]# iwconfig wlan0 wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"neostrada_XXXX" Mode:Managed Channel:0 Access Point: Not-Associated Tx-Power=0 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B Encryption key:XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XX Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 Jak dodaję w iwconfig do wlan0 jeszcze MAC adres liveboxa to oczywiście nic nie zmienia. I nie pamięta tych ustawień po restarcie, muszę to wklepywać za każdym razem, to normalne? I dlaczego po tej konfiguracji iwconfig wlan0 nie da się jakoś aktywować tego połączenia? ifconfig wlan0 widzi coś zupełnie innego i nie działa ifup wlan0. Pomóżcie, napiszcie tak jak chłopu na polu, po kolei, co jeszcze zrobić, żeby to chodziło? Aha, system x64, może to przez to? Ściągnąć 32bit? Adapter w viście x64 chodzi bez problemu, przez ndiswrappera próbowałem już różne stery i nic. Pozdrawiam, Buka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2007 Bawiłem się livebox + wifi bardzo krótko i bardzo dawno temu, ale pamiętam że tam za każdym razem gdy chciałem się połączyć trzeba było nacisnąć guzik na liveboxie żeby dostać jakiś adres. Uwzględniłeś to? Po drugie livebox miał tragicznie krótki zasięg (przy moich ścianach to działał tylko w jednym pokoju, ale ja mieszkam w schronie przeciwatomowym). Naprawdę taki straszny ten kabel, czy już zajęta wtyczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano Listopad 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2007 Bawiłem się livebox + wifi bardzo krótko i bardzo dawno temu, ale pamiętam że tam za każdym razem gdy chciałem się połączyć trzeba było nacisnąć guzik na liveboxie żeby dostać jakiś adres. Uwzględniłeś to? ??? Nie załamuj mnie... W liveboxie musiałem (pod windami) tylko raz "zarejestrować" MAC adaptera i od tamtej pory używałem go w 3 różnych windach, na 3 kompach i zawsze chodziło bez problemów, wystarczyło wybrać sieć po ssid i wklepać WEPa... Po drugie livebox miał tragicznie krótki zasięg (przy moich ścianach to działał tylko w jednym pokoju, ale ja mieszkam w schronie przeciwatomowym). Naprawdę taki straszny ten kabel, czy już zajęta wtyczka. Z zasięgiem jakoś nie miałem do tej pory problemów, sygnał ok. 70%, wystarczający do 54Mbps... przy neostradzie 512kbps A RJ45 zajęte przez kompa właścicieli. No i trzebaby się przez strop przebijać tylko po to... Wracając do tematu. Znalazłem w dokumentacji Ndiswrappera, że problemem może być to: device (0846:6A00) present (alternate driver: rtl8187) Jak się pozbyć tego alternate drivera? Próbowałem rmmod rtl8187, za pierwszym razem coś robi, bo za drugim podejściem już pisze, że nie ma takiego moda. Ale nic to nie zmienia, wg ndiswrappera dalej jest alternate driverem. I po restarcie znowu jest do usunięcia. Jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi