Skocz do zawartości

Laptop + Dwa Monitory + F8 = Problemy

Chiken

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich z racji pierwszego posta a teraz do rzeczy ,

postanowilem zainstalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT padlo na fedore wczesniej grzebalem amatorsko w knoppixie , ubuntu i troche slackware'rze problemy zaczely sie juz na samym poczatku przy livecd zucal mi bledami przy probie uruchomienia x'ow i nic nie chcialo isc po kilku probach zainstalowania systemu i tutaj pierwsza uwaga czemu komenda install nie dziala tylko przypadkiem trafilem na liveinst i dopiero z tego poscic ? wracajac wykladalo sie wieszalo cuda sie dzialy niesamowite wkoncu wpadlem na pomysl podpiecia 2 monitora pod laptopa , odziwo x'y wstaly Oo ale juz w ustawieniach chcac wejsc w ekran brak reakcji ;/ ale olalem sciagnolem plytke instalacyjna na x86_64 dvd i na drugim monitorze w graficznym poscilem instalacje za pierwszym razem zucal jakimis bledami ale odznaczylem oprogramowanie do tworzenia oprogramowania i jakos poszlo system wstal ( ciagne na drugim monitorze na laptopie tylko textowy mod nic wiecej ) staralem sie zainstalowac sterowniki pododawalem repo jak bylo na forum zucilem yum -y install kmod-fglrx i ... i czegos mu braklo (_niewiem_ → nie wiem) ORT czego neiwiem gdzei pisal ze jakiejs paczki lecz niewiedzialem skad ja wziac ;/ wiec narazie poscilem w niepamiec , zucal mi co chwile ze chce aktualizacji wiec mu ja poscilem no i ... no i sie wykladal caly czas mu czegos brakowalo postanowilem odznaczyc doslownie wszystko procz tego co tyczylo sie x11 , aktualizacja jakos przeszla restart i xy juz na niczym nie wstaly ;/ ani na laptopie ani na monitorze obok ;/ komend ati* w ogole nie bylo fglrxinfo tak samo ;/ i teraz czy ktos mi moze powiedzeic co robie nie tak ew co poprawic ? jest jeszcze jedna kwestia instalowalem na 64 bity bo mam taki procek ale czy ktos moze mi powiedziec jaka jest roznica miedzy 64 a 32 wersja ? czy wersja 32 na 64 bedzie chodzila szybciej czy moze odwrotnie wersja 64 bedzie szybciej chodzi na 64 procku ?

konczac chce dodac ze szukalem , czytalem etc ale nic wiecej znalezc niemoglem , nie jestem wielkim wymiataczem na (_linuxie_ → Linuksie) ORT wiec prosil bym o wersje lopatologiczna ;/

pozdrawiam i czekam na odpowiedz

1. Wyrażaj się poprawnie, aby zrozumieć twój tekst musiałem parę razy go przeczytać.

2.Jeżeli nie będziesz stosował się do w/w pkt. to nikt nie będzie ci chciał odpowiedzieć.

3. Podawaj zawsze dane techniczne komputera.

4.Podaj model monitorka.

5.Fedora 32 bity chodzi tak samo szybko na prockach 32bitowych i 64 bitowych.

6.Z wersjami 32bitowymi jest zawsze mniej problemów i więcej oprogramowania.

7.Podaj wynik polecenia "cat /etc/X11/xorg.conf"

8."Czytałem etc"? etc to katalog :) (taki JOKE).

Kamills

1. sory pisalem szybko i w niewygodnych warunkach

3. nie wiem czemu ich nie podalem : hp compaq 6715s , amd turion 64 x2 tl-58 (1.9 ghz ) , ati x1250 , 2 gb ramu , fedora jest zainstalowana na dysku zew 20 gb podlaczanym przez usb z grubem na tym dysku zew

4. model monitora nie ma tu raczej znaczenia chodzi o to ze bez podlaczonego monitora do laptopa nie wstaje srodowisko graficzne na zadnej dystrybucji linuxowej , przy odlaczonym monitorze mam dostep jedynie do trybu graficznego na standardowym wyswietlaczu laptopa

5. to wiedzialem

6. ok dzieki chyba sie przezuce na ta 32 bitowa

7.

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Default Layout"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Synaptics" "CorePointer"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
    Option        "XkbModel" "pc105"
    Option        "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Synaptics"
    Driver      "synaptics"
    Option        "Device" "/dev/input/mice"
    Option        "Protocol" "auto-dev"
    Option        "Emulate3Buttons" "yes"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "Videocard0"
    Driver      "nv"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device     "Videocard0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection

8. =]

9. jest jeszcze jedna rzecz , gdy nie mam podlaczonego dodatkowego monitora wywala mi blad ze niemoze uruchomic xow i na samym dole bledu mam no screen found *czy cos w ten desen *

a teraz przy podlaczonym monitorze nie wywala mi tego ze no screen found tylko bledy ;/

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "Device"
    Identifier  "Videocard0"
    Driver      "nv"
EndSection

W trybie tekstowym wpisz "aticonfig -initial", jeżeli to nic nie zmieni zmień "Driver "nv"" na "Driver "fglrx"". Zakładam, że masz zainstalowane sterowniki ati, a instalowałeś je według TEGO opisu.Możesz też skonfigurować od nowa za pomocą polecenia "setup".

//edit//

Troche poszperałem i okazało sie że sterownik "nv" jest dla kart nvidia. Jestem ciekaw jak on mógł się tam znaleść, możesz także użyć sterownika "radeon".

po wielu probach stwierdzam co nastepuje :

na zmiane z nv na fglrx reakcja : no screen found ( niestety niemialem mozliwosci podpiecia drugiego monitora zeby sprawdzic czy smiga ale przeciez nie o to sie sprawa rozchodzi zeby pracowac na dwoch monitorach tylko na jednym laptopowym )

na zmiane z nv na radeon reakcja jak wyzej

komenta aticonfig -initial w ogole nie istnieje

tak staralem sie zainstalowac sterowniki wedlog manuala z podanego linka

po wydaniu polecenia setup , wybraniu konfiguracja x window zaczyna miecil i wyzuca ze nie mozna odpalic servera x na starej konfiguracji , proba odpalenia na nowej i wraca do menu setup , brak jakichkolwiek zmian w xorg.conf

skad tam sie wziol nv od nvidi ... hmm ... nie mam zielonego pojecia moze przy probie odpalenia xow na kompie u kumpla ktory ma nvidie nastala taka zmiana ?

czy jeszcze jakies porady ;/

Poszperałem jeszcze i znalazłem aby wpisać to "system-config-display --reconfig". Jeszcze inna metoda to zmienić "videocard0" na "videocard1". Spróbuj także jak to nie zadziała zmienić "Screen0" na "Screen1". Przejrzyj te tematy:

http://wiki.x.org/wiki/FAQErrorMessages#he...fb4f1c2724244ed

http://www.linuxforums.org/forum/redhat-fe...eens-found.html

http://www.linuxforums.org/forum/redhat-fe...figuration.html

Mimo iż ostatni problem jest związany z VMware może zadziałać.

Kamills

grzebalem grzebalem i nic nie wyczarowalem ;/ zmienialem screeny od 0-2 video od 0-2 fglrx/radeon i nic , setup dalej nic nie dawal , system-config-display --reconfig tez brak reakcja wywalal bledy i wracal do command lina , X -configure wygenerowal nowy xorg.conf ale na innym laptopie i tez nie chcial wstac wzocilem na swojego dalem X -configure ale nawet nie chcial wygenerowac nowego xorg.conf ;/ wyglada na to ze moj laptop nie jest stworzony do (_linuxa_ → Linuksa) ORT bo nawet livecd ubuntu nie chce wstac na xach :/ jesli moglbys sie do mnie na gg ( 500160 ) odezwac bylbym wdzieczny ew jakis krotki manual jak wejsc na odpowiedni serv irca zeby pogadac z wiara bede naprawde wdzeiczny