Skocz do zawartości

Pulpit Delikatnie Przesunięty W Prawo

trocha6

Rekomendowane odpowiedzi

Po zainstalowaniu Fedory 8, mam pulpit delikatnie przesunięty w prawo. Czy jest jakiś sposób (programowy), żeby przesunąc ekran trochę w lewo. Wiem, że monitor ma taką funkcję, ale wtedy po uruchomieniu innego systemu (nie będę pisał nazwy :P) mam przesunięcie w drugą stronę, dlatego zależy mi na tym, żeby zrobić to sprzętowo

NAJPROŚCIEJ... wyreguluj na monitorze;) ...
A pierwszego posta przeczytales ze zrozumieniem? ;)

... wiem, wiem jest tam pewien blad, ale autor watku wyraznie dal do zrozumienia ze regulacja na monitorze odpada :)

@trocha6 - jesli pod obydwoma systemami ustawisz ta sama rozdzielczosc i ta sama czestotliwosc odswiezania, to po ustawieniu monitora sprzetowo nic sie nie bedzie przesuwac przy zmianie systemu... latwiej bedzie ustawic malego-miekkiego na parametry z jakimi pracuje Fedora, niz na odwrot ;)

Powodzenia

W tych nowszych monitorach jest chyba tzn pamięć:P na pewno próbowałeś przestawiać?

jak ustawisz sobie dogodną pozycję desktopu w F8, potem zrestartujesz i ustawisz tak samo po zalogowaniu na windowsa to powinno zapamiętać dwa ustawienia i nie powinno się za każdym razem regulować.

p.s. nie ustawiaj gdy system się ładuje tylko jak jest już załadowany

To nie zawsze rozwiazuje problem. Nawet przy ustawieniu na obu systemach tej samej rozdzielczosci i czestotliwosci odswiezania zdarzaja sie male przesuniecia (wiem bo sam tak mialem, mimo poprawnie zainstalowanych sterownikow). Wynika to prawdpopodobnie z minimalnych roznic w sterowaniu wyswietlaniem / obsludze hardware przez sterowniki przeznaczone dla roznych systemow operacyjnych.

Zeby bylo ciekawiej dodam, ze swego czasu ekran rozjechal mi sie dopiero po zainstalowaniu sterownika nvidii pod fedorka, na nv wszystko bylo O.K. ...

@trocha6 - Jesli mimo ustawienia tych samych rozdzielczosci i czestotliwosci odswiezania nadal bedziesz mial przesuniecie, to jedynym sposobem unikniecia ciaglego przestawiania monitora przy zmianie systemu jest po prostu ustawienie innej rozdzielczosci na jednym z systemow (np o jeden nizszej niz na drugim systemie). Wtedy faktycznie mozna wykorzystac tryb Auto(Setup) na monitorze i ustawienia zostana zapamietane osobno dla kazdego z trybow.

Pozdro