MC' Napisano Grudzień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 1. Sprawa etykiet /1 rozwiązana poleceniem e2label /dev/sda1 / 2. SWAP zmieniłem w /etc/fstab: /dev/sda7 swap swap defaults 0 0 oraz wykonałem: mkswap /dev/sda7 swapon /dev/sda7 następnie przy restarcie dostałem taki komunikat: Red Hat nash .... Unable access to resume device LABEL=SWAP-sda7 a dalej to samo FAILED przy montowanu SWAP'a z /etc/fstab. Zastanawiam się WalDo gdzi jeszcze jest przechowywana inforamcja o tej etykiecie skoru tu krzyczy PS czy muszę za każdym razzem restartować kompa czy jest jakieś polecenie do sprawdzania aktualnego stanu podmontowania swapa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 Zastanawiam się WalDo gdzi jeszcze jest przechowywana inforamcja o tej etykiecie skoru tu krzyczyPrzebudować trzeba initrd Miałem gdzieś jakiś link o tym, ale już nie pamiętam, więc postaram się opisać własnymi słowami, tak jak ja to robiłem Robimy backup pliku initrd. Jeśli masz zainstalowane najnowsze jajko, to mówimy o pliku /boot/initrd-2.6.23.8-63.fc8.img - jak masz inaczej to zmienisz sobie odpowiednio. Potem rozpakowujemy initrd: mkdir /tmp/initrd cd /tmp/initrd gzip -cd /boot/initrd-2.6.23.8-63.fc8.img | cpio -imd --quiet Potem wchodzisz w edycję pliku init i szukasz wpisu (w Twoim przypadku) resume LABEL=SWAP-sda7i zmieniasz na resume LABEL=<nowa etykieta swapa>albo bezpośrednio resume /dev/sda7 Potem pakujemy initrd z powrotem cd /tmp/initrd #powinieneś być w tym katalogu, więc to pewnie nie potrzebne find . | cpio -co | gzip -9 > /boot/initrd-2.6.23.8-63.fc8.img I to powinno załatwić problem Pamiętaj o kopii /boot/initrd-2.6.23.8-63.fc8.img bo ostatnia operacja zamazuje stary plik, więc lepiej mieć do czego wracać jakby coś poszło nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 OK fajny opis dzięki. Co jednak jeśli przy następnym updacie jądra znowu coś się pozmienia z initrd i znowu będe musiał się tak bawić? Przecież coś musiało spowodowac taki bug a że się nie bawiłem z tym ręcznie to coś poszło nie tak w yum'ie przy updacie ... Może lepiej usunąć najnowsze jajko wystartować na starym i znowu zainstalować najnowsze moze to zmieni ten psujący mechanizm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 Co jednak jeśli przy następnym updacie jądra znowu coś się pozmienia z initrdJeśli swap pozostanie dalej na /dev/sda7 to będzie OK. Jeśli zmienisz partycję, to będizesz musiał znowu edytować init. Dlatego jeśli zamierzasz robić jakieś ruchy na partycjach, to lepiej mieć w init wpisany label i nowy swap etykietować tak samo jak stary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2007 Ok przetestowałem: Nie zależnie od etykiety (czli czy będzie to SWAP-sda7 czy też /dev/sda7) pozbyć się można tego komunikatu "unable to access resume device..." dając: # mkswap -L SWAP-sda7 /dev/sda7 # swapon LABEL=SWAP-sda7 Niestety ten problem: "Enabling swap /etc/fstab [FAILED]" nadal zostanie niezależnie czy zmienię initrd na /dev/sda7 czy też nie. Myślę, że może to być ta sama przyczyna co z NIE sprawdzaniem przy starcie księgowania czyli wpisów typu: /: clean ... /home: clean... Przedtem to miałem teraz mam coś o montowaniu ... "root filesystem" Przepraszam że niedokładnie ale nie wiem gdzie komunikaty z startu systemu są w logach. Koniec, końców to chyba jednak nie była kwestia zmiany SWAP-sda7 na /dev/sda7. Co jeszcze decyduje o tym procesie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Może musisz przediagnozować wszystko ręcoma, czyli: 1) Odkopiować sobie /etc/rc.d/rc.sysinit na bok w razie problemów 2) Znaleźć w rc.sysinit gdzie są montowane partycje lub swap 3) Ewentualnie uruchomić odpowiednie komendy ręcoma i sprawdzić czy wypluwają ten sam błąd (np. swapon -a -e) 4) Dopisać swoje debug-owe actiony, żeby się upewnić na 399% czy błąd pojawia się przy odpowiedniej komendzie 5) Poprawić systemowe /etc/rc.d/init.d/functions coby pluło actions-ami również do pliku logów, a nie tylko na konsolę A jak się okaże że to coś w initrd, to dokładnie taki sam "debugging" trzeba zastosować do initrd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2007 Dziś dzięki problemom z sterami z livny dla nvidi odpaliłem start systemu bez rhgb i zobaczyłem że swapon could not open /etc/fstab: Permision denied Kto mógł pomyśleć że rhgb w 8 też posuli ... no żeby nie wyświetlał pełneo komunikatu?? Ok moje privilidges sa takie : # ls -la /etc/fstab -rw-r--r-- 1 root root 532 2007-12-08 17:51 /etc/fstab Czy takie być powinny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2007 Czy takie być powinny?Tak, są poprawne. Musisz mieć coś dziwnego w systemie. Próbowałeś wyłączyć SElinux? No i jeszcze standardowe pytanie, które do tej pory nie padło: jakie masz repozytoria i czy nie instalowałeś czegoś z paczek ściąganych z sieci? (oczywiście z mało wiarygodnych, prywatnych repo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2007 Tak, są poprawne. Musisz mieć coś dziwnego w systemie. No właśnie tych dziwności jak dal mnie to za dużo na f* final Próbowałeś wyłączyć SElinux? Tzn na stałe wyłączyć na permissive i restartować? No i jeszcze standardowe pytanie, które do tej pory nie padło: jakie masz repozytoria i czy nie instalowałeś czegoś z paczek ściąganych z sieci? (oczywiście z mało wiarygodnych, prywatnych repo). Nie no oczy wiście miałem tylko postawki + livna z dodatkowych instalowałem tylko netbeans i java jdk 1.6 i tye Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2007 OK zainstalowałem od nowa i zrobiłem tak jak polecaliście 1 e2label /dev/sda1 / 2. zmieniłem w /etc/fstab wpis na LABEL=/ (z /1) 3. oczywiście w grub.conf i to samo się dzieje... więc jest o problem wynikający z tego ale slaczego tak się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2007 OK zainstalowałem od nowa i zrobiłem tak jak polecaliście 1 e2label /dev/sda1 / 2. zmieniłem w /etc/fstab wpis na LABEL=/ (z /1) 3. oczywiście w grub.conf i to samo się dzieje... więc jest o problem wynikający z tego ale slaczego tak się dzieje A czemu usilnie chcesz z LABELA skorzystac a nie podasz po prostu /dev/sdXX ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi